A Braies-tó (vagy a német elnevezés után: Pragsi-tó) a Dolomitok északi részén terül el Dél-Tirolban mintegy 1,5 kilométeres tengerszint feletti magasságban. A tavat hegycsúcsok övezik három oldalról is, így aztán nem csoda, hogy a káprázatos látványért sok turista hajlandó útra kélni az alpesi vadonba.

Az 1,2 kilométer hosszú, mintegy 100 méter széles tavat nagyjából egy óra alatt lehet körbejárni: mivel a vize kristálytiszta, a Croda del Becco világos sziklafalát tükröződni láthatjuk benne. Aki kissé kieresztené a gőzt egy csendes, nyugodt, gyönyörű helyen, az nem is kereshetne ennél jobb célpontot.

Valami lenyűgöző látványt nyújt

De ha az ember mást is csinálna a relaxáláson kívül, akkor síelhet, csónakázhat, bringázhat, horgászhat a környéken, és gyalogtúrákat is szerveznek a turistáknak – bár utóbbiaknak érdemes nem télen nekivágni, ugyanis a lavinaveszély miatt gyakran lezárják a tavat övező gyalogút keleti oldalát, cserébe viszont sétálhatunk a tó befagyott jegén. Azért ez se lehet rossz.

Itt a gyalogtúrák is extra élményt nyújthatnak

A tó keletkezésének legendája

Az egyik monda szerint a völgy környékét egykor vademberek lakták, akik rajongtak azért a temérdek aranyért, melyet a környező hegyek magukban rejtettek. Egy nap a völgybe pásztorok érkeztek, akiknek a vadak megmutatták aranyból készített ékszereiket, majd ajándékokkal kedveskedtek nekik. De a pásztorokat elvakította az arany ragyogása, és elkezdték meglopni a vadembereket. A vadak megelégelték a helyzetet, és forrást fakasztottak a völgyben, hogy többé a pásztorok ne mehessenek fel hozzájuk. Így keletkezett a Braies-tó.

Szállás és utazás

A tó Dél-Tirol „fővárosától”, Bolzanótól (németül: Bozen) mintegy 100 kilométerre fekszik, közel az osztrák határhoz. Ezért a legegyszerűbb talán autóval eljutni ide, Budapesttől az út mintegy 7 órára van.

A környéken több remek szállás közül is választhatunk. Az egyik legmagasabb értékelést az egyik háromcsillagos szálláshely, a Hotel Lago di Braies kapta. A hotel a tó közvetlen közelében fekszik, az épületéből lenyűgöző kilátás nyílik a tóra, de az antik bútorokkal berendezett szobák erkélyeiről a környező hegyekben is gyönyörködhetünk:

A szállásról ingyenes síbusz közlekedik a 30 km-re található Kronplatz és Monte Elmo sípályákra, valamint ingyenes horgászengedélyeket és kerékpárokat is biztosítanak a vendégek számára.

Csónakokat is bérelhetünk, valamint innen indul az északnyugati irányba vezető 20-as turistaút, amelyről kissé letérve feljuthatunk a Kühwiesenkopfra. Nem kell ecsetelni, hogy innen egészen más belátást kapunk a környékre.

Egy kicsit távolabbi és meredekebb terep:

És ezt olvastad már?
Itt egy jó hír azoknak, akik Portugáliába készülnek