Csak a hullámtörőt kellett volna felújítani, ehelyett született egy új látványosság, ahonnan lehet gyönyörködni a tengerben és a városban is.

Szép csendben kapott egy új városi teret Barcelona: az Escaleras y Mirador Vela nevű különös létesítményt az External Reference építésziroda tervezte Barceloneta tengerpartján. A közel tízméteres magasságban futó sétány összeköti a Passeig del Mare Nostrumot és a Plaça de la Rosa dels Vents-t.

Bár az Escaleras y Mirador Vela mar a nyáron elkészült, a nagyközönségnek csak nemrég adták át. Lényegében a meglévő hullámtörőt kellett megerősíteni, és ha már, akkor

a város és a tervezők továbbmentek egy lépéssel, és építettek egy új látványosságot a katalán fővárosnak.

A beavatkozás egy zsákutca felszámolásával sokat javított a híres W Hotel és környéke megközelíthetőségén, miközben reagál egy speciális helyzetre: az olykor vadul hullámzó tenger és a területen sűrűn jelenlévő emberek együttélésére. Az előbbinek határt szab, az utóbbiak pedig kaptak egy különleges szabadidős teret.

„Ez a projekt elkerülhetetlen volt, mégis nagyon reprezentatív lett – magyarázza Carmelo Zappulla, az External Reference alapító építésze. – Újrakonfigurálja a város és a tenger kapcsolatát.”

A jellegzetes dizájn a mediterrán város víztározóiban növekvő sókristályokat idézi, de a tengeri sziklák szabálytalan formáira is utal. Ilyen formán a magasban futó sétányhoz vezető lépcső is „kikristályosodik” a barcelonai tengerpart és a monumentális hullámtörő találkozási pontján.

Barcelona kapott egy szoborszerű építményt, a Földközi-tengerre néző erkéllyel, ahonnan új szemszögből figyelhető meg a város.

A sétány egy előregyártott betonszerkezet, rajta kevés gondozást igénylő, őshonos növényekkel, és száloptikás világítási rendszerrel, amely napnyugtakor kezd el éledezni.

A közel ötvenméteres sétány nyolc és fél méteres szintkülönbséget hidal át, összesen 48 lépcsőfokon mászhatsz fel rá, meg le róla. Odafönt meg lehet levegőzni, beszélgetni, a tenger végtelen horizontjában vagy a városban gyönyörködni.

A tervezők azt remélik, hogy az Escaleras y Mirador Vela katalizátorként működik majd, és átalakítja az eddig elválasztott szomszédos terek dinamikáját. És egy újabb helyszínnel bővítik a katalán városért rajongók bakancslistáját.

(Forrás: External Reference, fotók: Adrià Goula)

Ez is érdekelhet:

Szellemkilátó jelent meg a Mecsekben

A ritka légköroptikai jelenséget meg is örökítették.

Van valami a Börzsönyben, amit egyszer mindenkinek látni kell

Talán nem túlzás azt állítani, hogy innen a leggyönyörűbb a Dunakanyar panorámája.

És ezt olvastad már?
Hogyan válasszunk minden igénynek megfelelő számítógépházat?
További cikkeink a témában