A magas hegyek hiányát kárpótolni tudja a sok gyönyörű kilátással rendelkező kirándulóhely.

Már volt szó itt az oldalunkon a Kéktúráról, aminek köszönhetően rengeteg pazar helyszínnel és panorámával lehet megismerkedni az országban.

A három kedvenc szpotom a következő: a Vadálló-kövek, az Ágasvár és az Öreg-kő.

Nyilván ennél sokkal több, és akár még szebb helyszín is van az országban de az elmúlt években nekem ezek voltak azok, ahová többször is visszatértem.

A szerencse az, hogy minden évszakban érdemes meglátogatni őket, mivel mindig más arcát mutatja a környezetük. Nyáron jó várni ezeken a helyeken a naplementét egy bögre kávéval. Télen meg meredni a végtelenbe, és csodálni a kietlen tájat!

Vadálló-kövek

Olyan helyszín, amiről már vagy hallottál, vagy hallani fogsz, ha túrázól. Igazából a szomszédjában található Prédikálószék miatt jár ide a népes tömeg. Pedig ezeken a köveken üldögélni, vagy innen nézelődni sokkal, de sokkal nagyobb élmény, mint maga a kilátó, ahonnan persze a legszebb kilátást tudhatod magadénak a Dunakanyarról!

A helyszínt több helyről is támadhatjuk, de az én túraútvonalam, amit ajánlok, az Dobogókőről indul, érinti Prédikálószéket, és a Rám-szakadékon hoz vissza a kezdőpontba.

Kicsit hosszabb és szintekben gazdag túra, de érdemes egyszer végigcsinálni, mert látnivalókban igazán tobzódik!

Egy kérés, hogy ha a Vadálló-kövekhez mentek, akkor tényleg vigyázzatok magatokra és egymásra. Rengetegszer láttam már embereket nem megfelelő cipőben, vagy a gyereküket nem kordában tartva túrázni itt. Tény ami tény, hogy nem egy ordas nagy szakadék szélén visz az út, de azért baromira csúszósak és csipkézettek azok a kövek.

Ágasvár

Egy olyan kilátó a Mátrában, ami elég sok teljesítménytúra (pl. Téli Mátra) vagy terepfutó verseny állomáspontja. Én is így találkoztam vele anno először, és akkor nem volt a kedvencem, mivel egy nagyon szűkös, és eléggé meredek nyom visz fel, és hoz is le onnan, ami mondjuk 30+ kilométer környékén már igazán comb- és térdkinyíró.

Ott fenn teljesen más a miliő, mint amit megszoktunk Magyarországon. Nem lövöm le a poént, legyen meglepetés, ha még nem voltál ott.

Ezt a helyet is több irányból elérhetjük, az én ajánlatom egy könnyed, de emelkedős túraútvonalra esett. Az ágasvári turistaháznál pedig feltöltődhetünk, sőt, ha érdekel az éjszakai csillagfotózás, akkor a lehető legjobb helyen hódolhatsz ennek a szenvedélyednek.

Öreg-kő

Ez egy olyan helyszín, ami nem is elsősorban a kilátása miatt non plus ultra, hanem a mélyében található barlang miatt. Tény és való, hogy az Öreg-kő tetejéről a legszebb a kilátás a Pilisre, de még az esztergomi Bazilikára is. Ennek ellenére

a nagy pláne a Jankovich barlang, ami teljesen olyan, mint amilyennek elképzeled az ősemberbarlangokat.

Nem egy kis csíra lyuk, hanem tényleg egy komoly és méretes darab. Ráadásul a teteje, ahogy be van szakadva, pont olyan élmény nyújt, mint a Batu barlang Malajziában, csak ehhez még repülőre se kell ülnöd. Ezt a helyet is több irányból elérhetjük, de szerintem a legszebb Péliföldszentkereszt felől, ahol amúgy egy gyönyörű rendház és tó is található.

 

Ha pedig ilyen klassz helyeken járunk, ahol ennyire pazar kilátásokba futhatunk bele, akkor igazán jól tud jönni egy TÁVCSŐ nekünk.

Ezzel aztán rendesen átnézhetjük a terepet, amerre járunk. Sőt, például magashegységekben még az állatokat is megfigyelhetjük, amit mondjuk szabad szemmel nem lenne olyan könnyű.

A túrázás miatt érdemes valami kisebb és súlyban se komoly verziót választanunk. Ha pedig igazán szeretjük a kukkerolást, akkor figyeljünk arra, hogy egy pánttal rendelkezőt szerezzünk be. Így az mindig a nyakunkban lehet, és nem kell megállni, hogy elővadásszuk a táskánkból!

A másik kütyü, ami nagyon jól jöhet túrázások alkalmával, az egy habszivacs ülőke. Nekem amióta megvan, azóta 99%-ban ott van a táskámban, és maradék 1% alkalmával nagyon bosszantó tudott lenni, ha otthon maradt.

Amennyiben rendelkezünk egy ilyennel, akkor sose kell azon gondolkodni, hogy hol is üljünk le. Vagy azon, hogy megtaláltuk a tökéletes szpotot, ahonnan tudunk nézelődni, de sajnos sehol egy kő vagy fatönk, amire le lehet ülni. Ilyenkor tök jó az ülőke, ami ráadásul télen-nyáron jó szolgálatot tesz.

Mondjuk télen érdemes egy olyan típust választani, aminek az egyik oldala hőtükör-fóliával van ellátva. Így meggátolhatjuk azt, hogy a hideg talajról felfázzunk.

Hallottál már az Országos Kéktúráról?

Hallottál már a magyarországi túraútvonalak legrégebbikéről, a Kéktúráról?

Ha túráztál már Magyarországon, akkor valószínűleg tapostad már a kék jelzést, csak talán nem tudtál róla.

(Fotó/videó: Bodor Tamás)

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt a Decathlon.

És ezt olvastad már?
Bőven van mit nézni Katarban a focivébén kívül is
.