A szocreál szálló egykor a legmenőbb sportolóknak adott otthont, majd hagyták elrohadni. A Városi Gorillák jóvoltából mutatjuk az utolsó fotókat az Olimpiáról.

Az Olimpia Szálló, majd Hotel 1972-től 2002-ig üzemelt, aztán 2018-ig csak a gyönyörű környezet csúfította és szép lassan elrohadt. A nevét onnan kapta, hogy az átadása évében zajlott a müncheni nyári olimpia, és itt rendezte be a főhadiszállását a versenyekre készülő magyar csapat.

A hatvanas évek végén az állam egyre inkább számított az idegenforgalmi bevételekre, ezért előbb a Balatonon, majd a fővárosban is több hotel épült, az úgynevezett touring program jegyében – így jelölték a Normafát is helyszínként, írta a HVG. A szállót 1969-ben az Ybl Miklós- és Kossuth-díjas Farkasdy Zoltán tervezte, 1971-ben kezdték építeni, és egy év múlva, 1972-re el is készült, de több ütemben adták át. Az eredeti neve Hotel Touring Normafa lett volna.

Az Olimpiában 188 szoba, 364 ágy, egy 100 fős bár és egy 150 fős étterem, bisztró és társalgó állt a vendégek rendelkezésére.

A szocialista realizmus a szálló minden egyes apró részletéről visszaköszön, de például a konyhában már azért feltűntek újabb elemek. Az utolsó napokat a pulton található aznapi menük és rendelések cetlijei idézik fel.

A Marco Polo különterem falán még szinte érintetlen, hatalmas világtérkép, ami sok mindent láthatott, tudna mesélni.

Az országban elsők között az Olimpiában lehetett kipróbálni a szaunázást és a szolárium különlegességét, így nem meglepő, hogy a legjobb éveiben szinte folyamatosan telt házzal üzemelt.

Még ismerős arcok is maradtak a bontás előtti napokra.

Az előtérben Németh Miklós olimpiai bajnok gerelyhajító látható a fotón, a háttérben Borkai Zsolt olimpiai bajnok tornász nevet

Ez is érdekelhet:

Brutális látvány a hatalmas, elhagyatott Csepeli Erőmű

A Weiss Manfréd Acél- és Fémművek a 20. század első felének kiemelkedő magyar nagyüzeme volt Csepelen, ma viszont már csak az egyik legizgalmasabb elhagyatott hely Magyarországon. Mutatjuk a régi erőmű épületét.

(Fotó: Városi Gorillák)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Van egy sziget, amit félévente más országhoz csatolnak

Ötezer forintért sétálhatsz át a Nemzeti Összetartozás Hídján

Foglalj szobát ezekben a különleges dizájnhotelekben!

További cikkeink a témában