Kenya egyrészt mindent visszaad, amit Afrikáról képzelünk, másrészt viszont sokkal több annál. Mesés.

Kenyát tényleg Afrika igazi kivonatának tartjuk, aki nem járt még ott, az innen Európa közepéről az Utolsó Nagy Vadont látja benne, elvégre telis-tele van nemzeti parkokkal, vadrezervátumokkal, itt még megtaláljuk együtt az öt nagy vadat (elefánt, oroszlán, gepárd, kafferbivaly, orrszarvú).

Ez a közel ötvenmillió lakosú ország a kelet-afrikai magasföldön, az Egyenlítő mentén fekszik, a természeti képét a Nagy-hasadékvölgy határozza meg, láncolata ötezer kilométer hosszan követi a földkéreg repedését. A Nagy Hasadékvölgy geológiai érdekességei a jellegzetes kerek csúcsú kúphegyek és a keskeny, mély, gyakran tavakkal kísért vályúk, az Elgon-hegy, az ország legmagasabb pontja, a Kenya-hegy és a már Tanzániában levő Kilimandzsáró (5895 méter). A szavannák mellett azonban ott van az Indiai-óceán is, vagyis tökéletesen az a hely, amit látni kell.

Kenyában minden nevezetesebb afrikai állat nagy számban található, a nemzeti parkok rendszere kiterjedt területeken óvja az állatvilágot, az ország területének 6%-át foglalják el. Szóval Kenya maga egy rezervátum, ami őrzi az igazi Afrika képét, nagyon kell rá vigyázni.

Kenya fővárosa és egyben legnagyobb városa Nairobi, 5,5 millió lakosával (elővárosokkal együtt) a legnépesebb város Kelet-Afrikában. Különleges, szubtrópusi hegyvidéki éghajlattal rendelkezik, ami miatt az éjszakák hűvösek.
Nairobi fiatal város, az 1890-es években egy brit tábor volt, 1963-ban lett a független Kenya fővárosa, de akkor még csak 200 ezren éltek itt. Ma pedig már egy nyüzsgő, felhőkarcolókkal teli modern város.
Kenya második legnagyobb városa az Indiai-óceán partján fekvő Mombasa. Az 1,2 milliós város egy szigeten, a Mombasa-szigeten fekszik, a kontinenstől a Kilindini kikötő és a Tudor Creek választja el. Mombasa már a 12. században kereskedelmileg jelentős helynek számított, Vasco da Gama volt az első európai, aki a városban járt, 1498-ban.
A Jézus erőd 1593 és 1596 között, I. Fülöp portugál király idejében épült Mombasában, a régi mombasai kikötő szigetén. Az erőd alakja a levegőből nézve egy férfialak, innen kapta a Jézus nevet. 2011-ben az erődöt az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította.
Még mindig Mombasa: nem hagyhatjuk el a várost anélkül, hogy ne néznénk le az Indiai-óceán mesés partjára.
Szintén világörökségi helyszín a Nagy hasadékvölgy tórendszere: három egymással kapcsolatban lévő viszonylag sekély tóból, a Bogoria, a Nakuru és az Elementaita tóból, valamint vízesésekből, gejzírekből, hőforrásokból, mocsarakból, erdőkből és szavannás területekből áll.
Lamu óvárosa Kelet-Afrika legrégebbi és legjobb állapotban megőrzött szuahéli települése. Az észak-kenyai partvidéken az Indiai-óceán azonos nevű szigetén elhelyezkedő város már a 12. században lakott volt.
Kenya egyik leghíresebb rezervátuma a Masai Mara, amely a tanzániai Serengeti Nemzeti Parkkal egybefüggő területet alkot. Ez az a klasszikus szavanna, amelyet jól ismerünk az Afrikában játszódó természet- és kalandfilmekből, állatvilága pedig elképesztően gazdag.
A Turkana-tóban található Nabuyatom-kráter egy geológiai csoda. Valójában ez egy kaldera vagy egy elhajlott vulkán, de mindegy, hogyan nevezzük, elképesztő.
A Kenya-hegytől északra, az Ewaso Nyiro folyó partjánál található a Samburu vadrezervátum. A védett terület nagyjából 6 órás autóútra fekszik a fővárostól. A rezervátum domborzatát egyaránt jellemzik a buja part menti erdők, a száraz, nyílt szavannák és a zord hegységek. A területet éltető Ewaso Nyiro folyó a rezervátum déli határánál hömpölyög.
A Tsavo a legnagyobb nemzeti park Kenya területén, és itt találkozhatunk a vörös elefántokkal. A park a Nairobit Mombasával összekötő főút mentén terül el és két részből áll: Kelet és Nyugat Tsavo.
A Suguta folyó egy szezonális folyó Kenyában, közvetlenül a Turkana-tótól délre. Az esős évszakban észak felé folyik, át a Suguta-völgyön.
Gnúcsorda a káprázatos Kilimandzsáró lábánál, az Amboseli Nemzeti Rezervátumban.
Dél-Kenya és Észak-Tanzánia egyik maszáj törzsének asszonyai, a Kilimandzsáróval a háttérben.
Kenya zászlaja.

Ez is érdekelhet:

Fele akkora, mint Fejér (vár)megye, mégis Afrika egyik legfrankóbb helye: Zanzibár

Mivel itt született Freddie Mercury, sokat hallottunk róla, de mégsem tudunk eleget. Most szétnézünk ebben a csöppnyi afrikai ékszerdobozban.

A hét célpontja-sorozat

(Fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Ilyen volt a Malév utolsó napja, 11 évvel ezelőtt
További cikkeink a témában