Kolozsvár a legtöbbünk számára ismerősen cseng, hiszen Erdély „fővárosa” az egykori Magyar Királyság egyik legjelentősebb települése volt évszázadokon át. Sok neves történelmi esemény és személy köthető ehhez a helyhez, így aztán nem csoda, hogy rendesen beleégett az egyetemes (magyar) köztudatba az idők során. De megannyi nóta, mese és történet is közel hozhatta hozzánk – „Szép kincses Kolozsvár, Mátyás büszkesége...”, Kolozsváros olyan város, Mátyás király és a kolozsvári bíró –, szóval még az is hallhatott róla, aki azt se tudja, melyik bolygón él, vagy éppenséggel tudja, de úgy hiszi, lapos.

De hogy ne merüljünk ennyire bele a nosztalgiázásba, és kissé elszakadjunk a múlttól, szögezzük le gyorsan: Kolozsvár jóval több, mint kedves és dicső történelmi emlék, ugyanis él és virul, ráadásul mára Kelet-Közép-Európa egyik legdinamikusabban fejlődő városává vált.

A virágzó IT-szektor miatt (kissé túlzó módon) egyesek Közép-Európa Szilícium-völgyeként emlegetik (vagy inkább vizionálják) a várost, amely

  • a külföldi befektetőknek és munkavállalóknak,
  • a tanulni vágyó fiataloknak,
  • a szórakozni vagy kalandozni érkező turistáknak,
  • továbbá az idősebb korosztály nyugisabb tagjainak is

egyaránt vonzó életteret kínálhat. Így hát úgy gondoltuk, megpróbáljuk néhány pontban összeszedni azokat az okokat, amelyekért érdemes lehet ellátogatni a kincses városba, vagy akár hosszabb időt is eltölteni ott.

Pezsgő (egyetemi és éjszakai) élet

2015-ben Kolozsvár elnyerte Európa Ifjúsági Fővárosa címét, de ezen nagyon nem érdemes meglepődni: tizenegy egyetemén és főiskoláján közel 100 ezer diák tanul, így aztán ha fiatalos közegre, illetve pezsgő egyetemi és éjszakai életre vágysz – azaz buliznál mondjuk néhány kibaszott nagyot –, akkor jó helyen kopogtatsz. Ráadásul a városban nagyjából annyi magyar éldegél, amennyi mondjuk Zalaegerszegen, Sopronban vagy Békéscsabán, egyszóval tuti megtalálod magadnak a megfelelő társaságot, csak próbálkoznod kell – ami nem lesz nehéz, ugyanis Koloszvárt néhány éve a legvendégszeretőbb európai városnak választották meg.

Kolozsvári Magyar Napok

Nyolc év óta minden év augusztusában megrendezik Erdély legnagyobb és legátfogóbb kulturális magyar rendezvényét a városban. A Kolozsvári Magyar Napok során – amely pont egy hete ért véget – koncertek, hangversenyek, könyvbemutatók, néptánctalálkozók, sportesemények, színházi, irodalmi és gasztronómiai műsorok, ifjúsági, családos és gyermekprogramok és afterpartik is terítékre terülnek. Egyszóval van itt minden, ami szem-szájnak ingere, a gazdag és változatos repertoárnak köszönhetően pedig a különböző érdeklődési körű, nemű és korosztályú emberek is megtalálhatják a maguk világát.

A Kolozsvári Magyar Napok során még a Szent Mihály-templom is ünnepi hangulatba öltözik

Az egyhetes rendezvény során szabályosan nyüzsög a város, az esti koncertekre pedig a Főtér zsúfolásig megtelik. A magyar napok sikerét tükrözi egyébként az is, hogy a helyi románság is elismeri – sokuk szerint ugyanis ez a város (egyik) legjobban megszervezett és leglátványosabb rendezvénye.

Kulturális központ

Ugye Mátyás király és Bocskai István fejedelem szülővárosáról beszélünk, így hát ha erre jársz, akkor érdemes felkeresned a két egykori uralkodó szülőházát, a város szívében elterülő Szent Mihály-templomot és Mátyás-szoborcsoport, a Házsongárdi temetőt és mondjuk a Bánffy-palotát is. A sort estig folytathatnánk, hiszen amellett, hogy Kolozsvár Erdély – és talán Románia – egyik legmodernebb és legpörgőbb városa, megannyi műemlék, múzeum, könyvtár, palota, templom, bástya és emlékház őrzi a város régi hangulatvilágát.

Mátyás király szülőháza

Utazás és szállás

Kolozsvárra sokféleképpen ellátogathatsz. Van Budapest–Kolozsvár vonat- és buszjárat – nagyjából 5000 forintba kerül busszal, vonattal valamivel drágább –, de autóval is hamar megvan (kb. 6 óra), és repülőjárat is indul a két város között. És ha már a városban jársz, akkor már érdemes megfelelő szálláshely után is nézni, hiszen a akad jó néhány különböző pénztárcához szabott, remek szállás.

Fesztiválok és koncertek

A városban számos fesztivált rendeznek évente, ezek közül többet a legjobbak között tartanak számon: Erdélyi Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF), Jazz In The Park, Delahoya, Untold, és ne feledkezzünk meg a közelben található Electric Castle-ről (EC) sem.

Az utóbbi két fesztivál egyébként eléggé kinőtte magát – az EC-t indulásakor jelölték a legjobb európai közepes fesztiválnak, az Untold pedig tavaly Európa legjobb nagy fesztiválja lett. Az utóbbi években például ilyen zenekarok és előadók látogattak el a két rendezvényre: The Prodigy, Fatboy Slim, Trentemøller, Skrillex, Sigur Rós, Paul Kalkbrenner, Armin van Buuren, Avicii, David Guetta, ATB, John Newman, Tom Odell, Faithless, Parov Stelar, Tiesto, Chase & Status, Pendulum, Hurts. Nem rossz felhozatal, na.

Sajnos a fesztiválok közül csak a Delahoya aktuális idén – szeptember végén rendezik meg –, ugyanakkor ha jobban szeretsz fesztiválokon kívül mozogni, akkor is találhatsz kedvednek való zenei programot. Ezen a nyáron például Andrea Bocelli és a Depeche Mode is fellépett, ősszel pedig többek között érkezik Sting, Jean-Michel Jarre és a The Dire Straits Experience. Hajrá!

A Joben steampunk bisztró

Egy közel félmilliós várost – melyből 100 ezer egyetemista – ki kell szolgálni rendesen, így hát nem csoda, hogy a város tele s tele van hangulatos kávézókkal, pubokkal és romkocsmákkal. Ha az egyiket ki kéne emelnünk, akkor a Joben bisztró lenne az, amely több válogatás szerint is az egyik legjobban dekorált bisztró a világon. Ilyen pofásan fest:

Sport

Futball, rögbi, kosárlabda, vízilabda, kézilabda? Ha vonzanak a labdajátékok, jó helyen jársz. A 30 ezer férőhelyes Kolozsvári Arénában gyakran rendeznek válogatott futballmérkőzéseket – nemrég a Christian Eriksennel érkező dánok, illetve az Alexis Sánchez vezette chileiek léptek fel, és egyik csapat sem távozott győztesen a stadionból. Igaz, a dánok nem voltak olyan szomorúak az iksz miatt, a chileiek pedig gyakorlatilag sörmeccsre jöttek.

A Copa América címvédője egészen Medel kiállításáig uralta a meccset

Pár éve a Győri Audi ETO is meccselt Kolozsváron az U Jolidon ellen, de hogy aktuálisak maradjunk: szeptemberben a magyar és a román kosárlabda-válogatott fog összecsapni a városban, ugyanis a Román Kosárlabda Szövetség társrendezője az idei férfi Európa-bajnokságnak – jegyek után itt nézelődhetsz.

Óriásmolinó a Kolozsvári CFR (KVSC) meccsén

És természetesen ne feledkezzünk meg a kolozsváriak és az erdélyiek „ékkövéről”, a kolozsvári vasutasokról (KVSC vagy CFR), akik az elmúlt évtizedben többször is bajnokok lettek, továbbá a Bajnokok Ligájában is szép eredményeket értek el (Manchesterben és Rómában is győzni tudtak), és nem mellesleg jelenleg vezetik a román pontvadászatot.

A vasutasok és a bukaresti nagyok derbijeire mindig élvezet kimenni, pont egy hónap múlva lesz az egyik legnagyobb érdeklődésű meccs, az idei bajnoki cím két várományosa, a kolozsvári vasutasok, és a nevétől megfosztott egykori Steaua, az FCSB csap össze. A bukaresti csapat neve megváltozott, de a klub elvárásai s szurkolói nem, szóval az őrült hangulat garantált.

Na, van még kérdés?

És ezt olvastad már?
A világ legkisebb szigetén csak egy világítótorony fér el