Ha nem a klasszikus múzeumba vágyunk, magyar motorok, pajzán életképek, hatvanéves hifi és más kuriózumok várnak.

Magyar motor volt, van…

Mind közül a legférfiasabbal, a motorokkal kezdjük. Elsőként a bodrogkeresztúri Magyar Motorok Múzeumát szeretnénk férfitársaink figyelmébe ajánlani. A Bodrog partján található településre minden benzinszagon felnőtt motorrajongónak kötelező elmennie, hiszen a múzeumban harminc, a háború után – tehát már a Csepel-korszakban – gyártott magyar motorkerékpárt állítottak ki.

A hajdani nagy hírű magyar motorgyártás emlékét őrzik még korabeli kiegészítőtárgyak és a témával kapcsolatos filmek is. Akinek ez sem elég, a legjobban teszi, ha a tavaszi-nyári időszakban (is) ellátogat ide, akkor ugyanis különböző motorostalálkozókat is szoktak szervezni, amelyeken aztán még több csodát megtekinthet bárki, sőt akár még ki is próbálhatja azokat a múzeumkertben felállított sátorban. A múzeumba előzetes bejelentkezés alapján lehet bejutni.

A Pannonia a legjobb

A másik izgalmas magyar motoros gyűjtemény Balassagyarmaton található, ahol kizárólag Pannonia motorokat halmoztak fel egy pincéből kialakított kiállítótérben. A Pannonia Motorkerékpár Múzeumban megtekinthetünk még egy régi tankolóállomást, különböző plakátokat, szóróanyagokat, leírásokat, bukósisakokat. A múzeum hivatalosan március 1. és október 31. között csütörtökön és szombaton tart nyitva. Aki máskor szeretné megtekinteni (például most), annak előzetes egyeztetésre lesz szüksége, de ilyenkor is örömmel állnak bárki rendelkezésére.

Szól a rádió

Szintén nosztalgiázáshoz ideális helyszín a Dunakanyarban, Verőcén található Rádiómúzeumot. A Magyarországon 1925-ben elindult rádiózást megelőző évektől egészen az 1980-as évekig terjedő időszakban gyártott rádiókat is bemutató, több mint 110 darabos gyűjtemény között sétálgatva igazi időutazásban lehet része mindenkinek, aki ide látogat.

A kiállított darabok között találhatunk sima csöves rádiókat ugyanúgy, mint gramofonnal felszerelt készülékeket, szalagos magnókat, valamint mindenféle javítóműszereket, korabeli szakirodalmat. Van itt az Oriontól a Videotonig, a RÁVA készüléktől a Telefunkenig számtalan nyugati vagy keleti készülék, melyeknek természetesen nem csak a látványával kell beérnünk, de a hangjukat is meghallgathatjuk.

Egy darabot emelünk ki: a hifitornyok császárát, a Zenekombinátot, amelyet a lottó tárgynyeremény-sorsolásán lehetett megnyerni, értéke akkor vetekedett egy lakáséval. A múzeum hétvégenként, személyes bejelentkezés alapján látogatható.

Minden más Keszthelyen

Keszthelyen több különleges múzeumot is találunk. A Festetics-kastélyba vezető Kossuth Lajos utcán a borzongásra és szenvedésre vágyóknak lehet célpont a Horrorárium és Kínzó Múzeum, ahol értelemszerűen mindenféle borzongató, kínzó és kivégző módszerekkel találkozhat az erre fogékony látogató a sötét középkortól egészen a legújabb korig, a világ minden pontjáról.

Ugyanazon címen – hogy kicsit kontrasztosabbá tegyük a képet – egy kellemesebb dologba is betekinthetünk, a reneszánsz kori erotika világába. A Képzőművészeti Egyetem szobrászművész jelöltjei által készített életnagyságú szilikonfigurák adják a Reneszánsz Erotikus Panoptikum kiállításának fő attrakcióját.

Csigák hegyekben

Ugyanott látható a Csigaparlament, vagyis országunk házának pontos mása, amely 4,5 millió pannon-tengeri csiga felhasználásával 14 év alatt épült fel. Még mindig nincs vége a sornak, szintén a Kossuth utcában van Magyarország legnagyobb történelmi panoptikuma, ahol Attilától Horthy Miklósig a magyar történelem és irodalom jelesebb alakjainak viaszfigurája tekinthető meg.

Tovább:
A legfrissebb Player-cikkekhez

A rovat többi cikkéhez
A szerző e heti kedvencéhez: Lenyűgöző természet – A Föld elrejtett kincsei

(Fotók: kirandulastervezo.hu, csiga.vukancsa.hu)

És ezt olvastad már?
Európa és Ázsia határán billegő pici ékszerdoboz: Örményország
További cikkeink a témában