Ha unja már a jó öreg Donovalyt, egy puccos osztrák síterepre pedig idén nem költene, akkor irány kelet vagy dél!

Bukovel, Ukrajna

Kevesen gondolnák, hogy keleti szomszédunk, Ukrajna is remek téli úti cél lehet akár egy hosszabb sítúrára is. Az ország legnagyobb és legjobban kiépített sícentruma Bukovel, amely nyugat-európai mércével mérve is kiválónak számít. Bukovel jó pár évvel ezelőtt egy poros kis ukrán síterep volt, pár pályával és néhány idősebb felvonóval.
Mára nagyot változott a helyzet, az elmúlt két évben jelentős fejlesztések történtek. A sípályák 900-tól 1370 méteres magasságig húzódnak, jelenleg 16 sílift működik, amelyekkel ötven kilométernyi pálya síelhető be.

Borovec, Bulgária

Bulgária legismertebb síterepe a Szófiától csupán hetven kilométerre található Borovec. Az összes helyi pályarendszer közül ez a legfejlettebb is egyben, néhány év alatt első osztályú, minden igényt kielégítő, luxushotelekkel, szórakozóhelyekkel, éttermekkel teli síparadicsomot varázsoltak belőle.
A szezon kifejezetten hosszúnak számít köszönhetően az ideális fekvésnek, novembertől májusig lehet jó minőségű havon síelni Borovecen, és ott található az ország leghosszabb lesiklópályája is, 5800 méter hosszú. A pályák szintkülönbsége 520 méter, viszont 2040–2560 méterig húzódnak. A 45 kilométernyi pálya mellett egy kabinos, három ülő- és hat húzólift működik. Budapesttől 830 kilométert kell autóznunk, ha Borovecen szeretnénk síelni.

Madarasi Hargita, Erdély

Az erdélyi sítúrák még mindig elsősorban a diákcsoportok körében népszerűek, de a hosszú szezon és a szinte garantáltan hóbiztos pályák másokat is odacsábítanak, ráadásul a sítúrát remekül ki lehet egészíteni kulturális programokkal. Erdély legnépszerűbb síközpontja az 1801 méteres Madarasi-Hargitán található, Székelyudvarhelytől 36 kilométerre.
A pályák teljes hossza nem túlságosan nagy, 4,8 km-nyi sípálya fekszik 1500–1760 méter tengerszint feletti magasságban. A síterep december közepétől április közepéig hóbiztos, kedvező időjárás esetén a szezon május közepéig tart. A sípályákat hótaposógép segítségével folyamatosan karbantartják, éjjel-nappal hegyimentő-szolgálat üzemel.

Kopaonik, Szerbia

Ha dél felé indulnánk síelni, nem is kell Szerbiánál messzebb mennünk, ott is remek síterepek találhatók, igaz az osztrák vagy az olasz pályák méreteihez, felszereltségéhez nem lehet ezeket hasonlítani, de nem is ez a cél.
Az ország legkedveltebb síparadicsoma a Szegedtől 430 kilométerre, a Belgrád Nis autópálya mentén található Kopaonik, 44 kilométernyi pályával 1650 és 2017 méter közötti tengerszint feletti magassággal. A pályák mellett 22 lift működik, egy együléses, öt kétüléses, a többi pedig tányéros vagy csákányos. A pályák egy részét hóágyúzzák, de a terep kifejezetten hóbiztosnak tekinthető: a szezon november végétől húsvétig tart.

Jahorina, Bosznia

Eggyel több határt átlépve igazi különlegesség várja a síelőket. Bosznia-Hercegovina már csak fekvése miatt is nagy sínemzetnek számít, az ottani pályarendszerek közül Jahorina az első számú, ahol az 1984-es téli olimpia síversenyeit is rendezték.
Jahorina pályái harminc kilométernyi hosszúságban húzódnak 1100 és 1890 méteres magasság között, a pályák tetejére öt duplaüléses és három húzólift szállítja a síelőket. A pályarendszeren évről évre egyre több fejlesztést valósítanak meg az üzemeltetők, új liftek, szállodák épülnek, és a helyiek célja, hogy a szomszédos országok síterepeivel felvegyék a versenyt.

Olympus-hegy, Ciprus

Ciprus nem elsősorban téli úti célként él a turisták tudatában, pedig ott is lehet síelni, ha kicsit szerencsésen alakul az időjárás. Egy téli ciprusi utazás remekül kiegészíthető néhány csúszással a sziget görög felének egyetlen pályarendszerén, a Troodos-hegységben lévő Olympus hegyen, ahol egy 200 méteres szintkülönbségű kisebb pályarendszer várja az egzotikumok kedvelőit.
A hegyen két–két kilométernyi kék és piros pálya áll a síelők rendelkezésére, akiket négy csákányos felvonó szállít a síelőket a lejtők tetejére. Érdekesség, hogy a lifteket mitológiai alakokról nevezték el, kipróbálhatjuk a Zeusz, Aphrodité, a Héra vagy a Hermész liftet is. A leghosszabb pálya 500 méteres, amelyen általában december közepétől március közepéig csúszhatunk.

Chimbulak, Kazahsztán

Aki pedig még ennél is egzotikusabb helyen szeretne, mit szólna például a Tien San vonulataihoz? A hatalmas Kazahsztán legnagyobb síterepe Chimbulak, ahol 2200-től egészen 3160 méterig tartanak a pályák.
A főpálya 3800 méter hosszú és száz–hatszáz méter közötti a szélessége. A pályarendszeren készül a kazah nemzeti síválogatott, a lesiklópálya a világ tíz legnehezebbje között van. A pályán egy napijegy csupán két amerikai dollárba, azaz alig 400 forintba kerül.

Tovább:
A legfrissebb Player-cikkekhez

A rovat többi cikkéhez
A szerző e heti kedvencéhez: Lenyűgöző természet – A Föld elrejtett kincsei

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában