A rágógumis művész tiltakozik, de sürgős beavatkozásra van szükség. Mi lehet a megoldás?

Sürgős karbantartási munkálatok miatt három hétre lezárják a londoni Millenniumi hidat, miután az aljzatának egyes részei elkezdtek tönkremenni.

A köznyelvben „imbolygó” hídként is emlegetett függőhíd a Temzén átívelve közi össze a Szent Pál-székesegyházat a Tate Modern galériával.

A gyalogos hidat október 14-én reggel 8 órától lezárják a gyalogosok elől, majd kicserélik az acélszerkezetét az alumínium hídfelülettől elválasztó szintetikus membránt.

Mivel az adott réteg degradálódása káros hatással van a járófelületre is, azonnal foglalkozni kell vele, és mivel a membrán cseréje időigényes folyamat, nincs más választás, mint éjjel-nappal dolgozni rajta.

Giles Shilson, a City Bridge Alapítvány elnöke szerint „az új millennium alkalmával átadott híd hamar London egyik kedvelt látványossága lett, amit sokan használnak is, de már kezd látszani rajta a kor: az állapota romlani kezdett az elmúlt két évtized használata során.”

A 325 méter hosszú hidat a tervek szerint november 5-én adják majd át ismét a közönségnek.

Közben Ben Wilson, a „chewing gum man” tiltakozni kezdett, mert a karbantartási és takarítási munkák során eltüntetnék a hídról a rágóból készített képeinek többségét.

Wilson 2013 óta készít rágóképeket a hídra, szerinte durván 600 alkotása lehet ott, és eléggé berágna, ha tényleg csak száz maradna.

Wilsont megdöbbenti, hogy hosszú évek munkája mehet tönkre: „Tíz éve dolgozom ezen a hídon, a szemétből csinálok művészetet. Szó szerint fogom, amit mások kiköpnek és kidobnak, majd művészetté alakítom.”

Számára ez az alkotás „társadalmi kommentár”, aminek minden kis darabja egy történetet mesél el:

„A művészet nem csak a Tate Modern szent falai között létezhet. Olykor rejtett és varázslatos is lehet.”

A híd karbantartói egyfelől azt mondják, hogy az London két top turista célpontját köti össze, ezért nemcsak strukturálisan kell rendben lenni, de nem árt, ha tiszta is. Másfelől ugyanakkor tisztában vannak Wilson munkájának értékével, és azzal is, hogy sokan szeretik, ezért felajánlották neki a munkái egy részének megmentését. Megoldás lehet, ha közösen döntik el, melyik darabokat mentsék meg.

(Forrás: Guardian, fotók: GettyImages)

Ez is érdekelhet:

London brutalista arcát mutatja meg a Barbican

Így szerettem meg Londont egyetlen nap alatt.

Így épült London legújabb felhőkarcolója

Ebbe az irodaházba fecskék és verebek is beköltözhetnek, a rendes bérlőket pedig rugalmas területekkel és energiahatékonysággal csábítják.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Van egy sziget, amit félévente más országhoz csatolnak

Ötezer forintért sétálhatsz át a Nemzeti Összetartozás Hídján

Foglalj szobát ezekben a különleges dizájnhotelekben!

További cikkeink a témában