Ingyenes utazást és tömegközlekedést kínál a Magyarországhoz legközelebbi olasz tartomány, meg még egy rakás kedvezményt a látnivalókhoz. Borkóstolás, tengerpart, kiállítás? Jöhet bármi!

Olaszországba úgyszólván bármikor elutaznánk, és bármelyik részére, de pont azért, mert az országban számos hely elektromágnesként vonzza a turistákat, vannak tartományai, amelyek kevésbé. Ilyennek érzi magát a hozzánk legközelebb lévő Friuli-Venezia Giulia is, amely ezért ingyenes vonatjegyekkel, tömegközlekedéssel és további kedvezménnyel csábítja a turistákat 2023. május 31-ig.

És ha nem is Róma vagy Firenze, azért csodás látnivalók ott is bőséggel akadnak, kezdve Trieszttel, számos tengerparti hellyel, a Júliai-Alpokkal vagy a Friuli Dolomitokkal.

Csak úgy a példa kedvéért itt egy random, amúgy fő turistaútvonalak szempontjából teljesen ismeretlen 11 ezres kisváros a régióból:

Cividale del Friuli

A helyi idegenforgalmi hivatal állja a régió négy városába (Trieszt, Udine, Grado és Lignano Sabbiadoro) szóló vonatjegyek árát, de a kezdeményezés egy 48 órán át érvényes ingyenes FGVcardot is tartalmaz. Ez ingyen vagy kedvezményes hozzáférést biztosít a tömegközlekedéshez, és számos látnivalóhoz: múzeumokhoz, történelmi helyekhez, kiállításokhoz, mint mondjuk a Salone deli Incantiban november 25-től jövő április 10-ig látható Banksy-kiállításhoz.

De olyan nagyobb városokat is megnézhetünk, mint a kétszázezres Trieszt vagy a százezres Udine, amelynek tökéletesen felújított óvárosa számos római kori emlékkel vár.

A régióban borkóstolótúrákat is rendeznek, ahol a helyi, Európa legjobbjai közé tartozó fehérborokat kínálnak. Az Adriai-tenger mentén fekvő Lignano Sabbiadoro gyönyörű strandokkal vár, míg Grado szintén egy festői tengerparti falucska, amolyan Velence csendesebb kiadásban.

Trieszt
Grado tengerpartja
Lignano Sabbiadoro
Udine, Piazza della Liberta

A kedvezményekhez szabtak feltételeket, de nem túl keményeket:

  • Foglalni kizárólag a turismofvg.it/trenitalia oldalon lehet
  • Legalább két éjszakát el kell tölteni Friuli-Venezia Giulia tartományban, bármelyik, a programban részt vevő hotelben, apartmanban vagy panzióban
  • Olaszországból induló, és a Trenitalia vonal öt állomásának valamelyikére (Latisana-Lignano-Bibione, Cervignano-Aquileia-Grado, Trieszt repülőtér, Trieste Centrale vagy Udine) érkező menettérti jegyet kell váltani.

Legkésőbb öt nappal az indulás előtt foglalni kell, a szállásköltségek nem kedvezményesek, ahogy az első osztályú vonatjegyek sem. Továbbá az ünnepnapokon (karácsony, húsvét, olasz ünnepnapok) nem érvényes az ajánlat.

Az Airbnb nemrég a világ egyik leginkább távmunka-barát részének nevezte a Friuli-Venezia Giulia tartományt, úgyhogy a mostani ajánlat azoknak is tökéletes, akik csak kóstolgatnák az ottani „digitális nomádkodást”.

(Forrás: CN Traveller, fotók: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

Ha valamiért elhagynád az országot, van egy erős ajánlatunk

A délolasz Puglia régió székhelyén, Bariban és a környékén töltöttünk tíz napot, és nem sok érvünk volt a hazajövetel mellett.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Zavartalanul merülhetsz el a zenehallgatás élményében a Sennheiser audiofil fejhallgatójával

Harmincegy éve nő vezeti Budapest legnépszerűbb, sokat látott sztriptízbárját – A nagy Marilyn-sztori a Playeren

A tökéletes szülinapi ajándék egy 40 éves férfinak

További cikkeink a témában
Well done
Hirdetés