Ősszel jelentősen csökken majd a repjegyek ára, bár annyira olcsó már nem lesz, mint a  járvány előtt, mert a légitársaságok alapvető gondjai nem oldódnak meg.

Idén nyáron az újra szaporodó járatszámokat leszámítva csupa rossz hír érkezett a repülésről: járattörlések, késések, elveszett poggyászok – és drága jegyek.

Az utóbbinál azonban változás várható: ha a nyáron már nem is, de ősszel több utazási szakértő a repjegyek árának jelentős csökkenésére számít.

A repülőjegyárak változásait elemző-előrejelző Hopper applikáció adatai szerint szeptember közepére 300 dollár alá (közelebbről 298 dollárra) csökkenhet a belföldi repülőjegyek átlagára az Egyesült Államokban oda-vissza – írta az ABC News.

Ez érdemi enyhülés a májusi, 404 dolláros átlagot jelentő csúcshoz képest. A Hopper Price Tracker szolgáltatása 2019 óta figyeli a repjegyek árváltozásait.

Azért a járvány előtti árak nem térnek vissza

Ugyanerre számít a Wall Street Journal is, amely kiemeli, hogy a légitársaságok árai általában csökkennek ősszel, a nyári utazási szezon elmúltával.

A gazdasági lap szerint ez jellemzően 10-15 százalék körüli csökkenést jelent, ám idén őszre ők is komolyabb, 26 százalékos áresést várnak a nyári csúcshoz képest

– sőt megjegyzik, hogy még ennél is nagyobb csökkenés jöhetett volna, ha a légitársaságoknak nem kell megküzdeniük a létszámhiánnyal, és az emelkedő üzemanyagköltségekkel. (Így az őszi viteldíjak még a csökkenés ellenére is magasabbak lesznek, mint a járvány előtt voltak).

A nemzetközi járatok árai 25 százalék körül csökkenhetnek a szakértők szerint, az ABC News szerint például sok, az Egyesült Államokból Európába tartó oda-vissza járat ára újra 500 dollár alá süllyed.

Jó hírek ezek, de nem oldódik meg a légiközlekedés minden gondja: a létszámhiány továbbra is probléma, és alternatív útvonalat/időpontot sem feltétlenül találunk, mert sok légitársaság a járatok korlátozásával igyekszik kordában tartani a káoszt.

Továbbra is érdemes minél előbb, legalább egy hónapra előre foglalni, kerülni a kis reptereket, alaposan megnézni több társaság ajánlatát, és lehetőleg kézipoggyásszal utazni.

(Fotó: Lufthansa)

Ez is érdekelhet:

Hidroplán szállt le a Balatonra

Fontos repüléstörténeti fejezet íródik.

És ezt olvastad már?
Milliókat fizet egy olasz városka, ha oda költözöl