Mi a közös Szlovéniában, Olaszországban, Franciaországban, Ausztriában és Szlovákiában? A hófödte hegycsúcsok! Öt célpont, ahol egy kis síelésre nem megy rá a gatyánk is.

Bohinj, Szlovénia

Szlovénia talán nem az első ország, melyre a síelésről asszociálnánk, de a Budapesttől alig több mint ötszáz kilométerre, az ország északnyugati csücskében található Bohinj remek választás lehet. A Júliai-Alpok völgyében, 530 méteres magasságban fekvő Bohinji-tó mellől induló lanovkás felvonókkal elérhető Vogel a térség legmodernebb síközpontja, ahol a napi síbérletet kedvezmények nélkül kábé 30 euróért adják. Természetesen a többnapos bérletekkel arányaiban sokat lehet faragni az árakból.

Tizennyolc kilométer épített pálya és majdnem nyolc kilométernyi erdős ösvény várja a kalandosabb síelőket. Szintén érdekes lehet a legrégebbi szlovén síparadicsom, Kobla, ahol az 1500 méteren fekvő csúcsról ezer métert ereszkedve érhetünk a pálya végére. További információk Bohinj honlapján.

Selva, Olaszország

Selva a Val Gardena legnagyobb települése, a Dolomitok hegyes csúcsaival körülvéve. Síelni a XIX. század végén kezdek arrafelé, és 1908-ban már síversenyt is rendeztek. 1970-ben ott tartották a világbajnokságot, a lelkesedés pedig azóta csak nőtt, ahogy a látogatók száma is. A téli szezonban tízezer lakos oszlik el a vidék apró falvaiban, akik máig gyakorolják az olyan ősi tradíciókat, mint például a fafaragás.

Az időjárás kicsit hektikus, megeshet, hogy az utakat többméteres hótakaró torlaszolja el, ám ekkor sincs ok az aggodalomra. Olaszországban vagyunk, legrosszabb esetben eszünk valami finomat, amíg a srácok megoldják. Persze rendeléskor nem árt majd, ha értjük a Ladin dialektust... További információk Val Gardena honlapján.

Serre-Chevalier, Franciaország

Serre Chevalier egy hatalmas kiterjedésű síparadicsom, ahol 250 kilométernyi sípálya várja a látogatókat, 1200 és 2830 méter között. A csúcson tehát jólesik egy nagy levegő. A hatnapos, minden pályára jó síbérlet kábé 220 euró, és annyi felvonóhoz ad hozzáférést, hogy talán hat nap is kevés a térkép összes érdekes pontjának kipipálásához. Mindenki megtalálja a szintjének megfelelő pályát, és akár a modern, akár a nosztalgikus stílust kedveljük, Serre Chevalierben biztos hamar rábukkanunk a kedvenc falunkra.

Ha kifáradtunk, apró, szűk utcácskás településeken barangolva a francia konyha remekei várnak, és persze az éjszakai életre sem lesz panaszunk, hiszen szezontól függetlenül tizennyolcezren laknak a környéken, ezért sok arrafelé az étterem, a kocsma és a zenés klub. Ha este ütős volt a buli, reggel garantáltan jól fog esni a friss baguette a legközelebbi takaros pékségben... További információ Serre Chevalier honlapján.

Söll, Ausztria

A magyar határtól ötszáz kilométerre fekvő Söll Ausztria egyik legnépszerűbb téli üdülőhelye. Barátságosak az árai, a kezdők is számos pálya közül választhatnak, ahol aztán mehet a pizza/sült krumpli-módszer lelkes gyakorlása. Aki kemény kihívásokra vágyik, jobb, ha nem Söllbe megy, hiszen a SkiWelt hálózatában 279-ből mintegy tizenegy kilométernyi a fekete, azaz csak haladóknak ajánlott pálya. Persze egy kis éjszakai síeléssel lehet nehezíteni a könnyebbnek számító pirosakat is...

A snowboardosokat félcsövek és ugratókkal érdekesebbé tett parkok várják, aki pedig kifáradt, a számos hütte egyikében ismerkedhet az osztrák gasztronómia csodáival. Hogy a búzasörök és a rumos tea milyen hatással vannak képességeinkre, inkább ne feszegessük! Szezonban mintegy 45 euró a napi felvonóbérlet, de a hetit már közel 240-ért megkapjuk. A gyerekeket félárú jegyek várják. További információ a SkyWelt honlapján.

Tátra, Szlovákia

Szlovákiával kapcsolatban lehetnek előítéleteink, hiszen a legtöbben még emlékeznek azokra az időkre, mikor jeges, fűfoltos pályákon kellett szenvedni, ha éppen elmaradt a hóesés. Ennek manapság vége, a Magas-Tátra csúcsai pedig még mindig az egyik legolcsóbb alternatívát jelentik, pláne nekünk, szomszédoknak. A napijegy például 30 euró, és a szállásoknál is hasonló különbségek vannak a nyugati konkurenciához képest. A Lomnici-csúcsról egy 1200 méteres fekete pálya is indul, de ami még izgalmasabb, 2700 méternyi ösvény várja az igazán bátrakat.

Akinek ez sem elég, Szlovákián belül az Alacsony-Tátrát is kipróbálhatja, hiszen Jasnában az ország legnagyobb síközpontját találjuk, fejlett létesítményekkel, és a Magas-Tátránál jóval hosszabb erdős szakaszokkal. A sör és a knédli mindkét helyen ugyanolyan jól fog csúszni, a léceinkről nem is beszélve. További információ a Magas-Tátra illetve Jasna honlapján.

 

És ezt olvastad már?
Csodás, pedig csak az látható ezen a műholdfelvételen, ahogy a Vezúv áttöri az egybefüggő felhőtakarót