Családosoknak Horvátország ideális célpont: ha tengerre vágyunk, ennél nincs jobb megoldás. Remek programok, szállásajánlatok, tudnivalók a Rab-szigetről.

Horvátország tengerpartjai lassan átveszik a magyar tenger címet a Balatontól, amiben nem is lenne semmi meglepő, hiszen az Adria alig hat órás úttal teljesen barátságos távolságban található. Családosoknak Horvátország ideális célpont: ha tengerre vágyunk, ennél nincs jobb megoldás. Csak be kell pakolni a gyerekeket és életünk fényét (értsd: feleség, barátnő) és irány a sztráda!

Utazás

Az út szinte végig autópályán vezet, leszámítva az utolsó, nagyjából 60 km-es szakaszt.

A sziget

Rab, mint sziget egy jól körülhatárolható földrajzi egység: 22 km hosszú és legszélesebb pontján 11 km széles. Ez a 94 km2-nyi terület az elmúlt évtizedekben kompakt turistaközponttá vált, ahol szinte minden az idelátogató pihenni vágyók szórakozását szolgálja. A sziget fővárosának Rab számít, de a másik hét apró településsel sem lőhetünk mellé. Az Adria parti városok legnagyobb szerencséjére, a reneszánsz idején a fénykorát élő Velencei Köztársaság hatása erősen rányomta a bélyegét a helyi építészetre, szóval majdnem olyan, mintha Olaszországban lennénk, méghozzá jóval alacsonyabb árak mellett.

Programok

A nyári hónapokban, így júliusban is szinte minden másnapra jut egy szabadtéri program, hogy még véletlenül se unatkozhasson a kedves vendég. Júliusban pont egy tucatnyi esemény lesz, köztük komoly- és könnyűzenei koncertek, egy gyerekeknek szánt bábszínházi előadás, kiállítás, illetve a hónap végén rendezik meg az ország határain túl is híres Rabske ferije-t, ami egy háromnapos, középkori gyökerekkel rendelkező fesztivál. A sziget visszaröppen a múltba, Rab tele lesz középkorti kosztümökbe öltözött alakokkal, és lesz például egy látványos íjászverseny is.

Szállás

Három különböző típusú szállást választottunk ki, de a világhálón értelemszerűen ennél jóval több opció közül választhatunk.

Szoba, apartman
Barbat a sziget dél-keleti részén fekszik, ebben a faluban 19 euró per nap áron lehet szobákat bérelni, apartmant 52 euróért. A strand sehol sincs messze (30 méter), igaz, a sziget központjának szémító Rab 6.5 km-re található. Természetesen minden egyéb szórakozás itt is megtalálható a közvetlen közelben: éttermek, bárok, boltok, búvárközpont. Részletek itt.
Kemping

A horvátországi Rab sziget Lopar nevű falucskájának tőszomszédságában található a San Marino kemping. A névválasztást hagyjuk, állítólag ez az A kategóriás, 3 csillagos minősítésű intézmény a sziget legrangosabb kempingjének számít. Tartozik hozzá egy közel 2km hosszú tengerpart, és minden, ami egy kempinghez kell: vizesblokkok, aszfaltozott utak, teraszok, a bérelhető lakókocsik mellett pedig parkolási lehetőséggel várják a nyaralni vágyókat. Részletek.

Hotel
Ha csak egy hosszúhétvégére szeretnénk leugrani a horvát tengerpartra, és nem kempinget, vagy apartmant választanánk, akkor jó választás lehet például a három csillagos International Hotel. A magyarok által kedvelt szálloda Rab-sziget fővárosában, Rab faluban található, közvetlenül a tengerparton, a városi kikötőnél. A kavicsos-kiépített strandtól 300 méterre található, mely lépcsőkkel közelíthető meg. Gyermekkedvezmény: két felnőttel egy szobában egy vagy két gyermek esetén, pótágyon; valamint egy felnőtt és egy gyermek egy szobában történő elhelyezése esetén főágyon is. 4 napra két személyre 79.800 Ft, 1-12 éves korú gyermek pótágyas megoldással ingyenes, a második gyerkőc után az egy személyre szabott teljes ár 50 %- át kell fizetni. Részletek.

Ha izgalmas, kalandos úticélok érdekelnek, akkor itt egy hét napos túra Olaszországon keresztül, de  madridi és stockholmi hosszúthétvégékre is van receptünk!

És ezt olvastad már?
Kinek és mire jó egy motorcsónak Magyarországon, pláne ha ilyen erős?
További cikkeink a témában