Titokzatos dobozoknak nevezik a helyiek.

Ahogy három éve minden év második felében, így most is rejtélyes, ládaszerű tárgyakat mosott partra a víz Brazília északkeleti részén egy közel 1600 kilométeres partszakaszon, ráadásul nem is keveset, egy hónap alatt ugyanis több mint 350 darab került elő belőlük az északkeleti Serpige állam különböző strandjairól – ilyeneket:

A szakértők nem tudják pontosan honnan kerülhettek elő, de úgy sejtik, hogy egy német hajóról származnak, ami még 1944-ben süllyedt el a brazil partoknál.

Bár az elszíneződött, barna tárgyakat titokzatos dobozoknak (portugálul: caixas misteriosas) nevezik, azok valójában kaucsukbálák, amelyek az elsüllyedt hajó fedélzetén lehettek – legalábbis így vélik Luis Bezerra tengerbiológus, a Ceará Állami Egyetem munkatársa és kollégái.

A kutatók szerint egészen pontosa a Rio Grande* nevű blokádtörőről származnak az objektumok, ami a második világháború idején Japánból indult, és Brazília partjaitól ezer kilométerre süllyedt el, miután a szövetségesek egy hajója felfedezte.

* A hajó egyébként bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, mint a legmélyebbre süllyedt hajó: 6 ezer méterrel a tenger felszíne alatt fekszik.

A hajó jelenleg Recife város magasságában fekszik, matematikai modellekkel, a szél és áramlatok alapján pedig kiszámították, hogy a bálák valóban erről a hajóról származhatnak. Azt, hogy ez több mint 80 évvel a Rio Grande elsüllyedése után történik, a hajóroncs természetes szétesésére vezeti vissza.

Eközben...

(Forrás: MTI)

És ezt olvastad már?
Olyan súlyos aszály pusztított, hogy előkerült egy 3400 éves város