Ha Párizs túl közhelyes, az európai metropoliszok zömét pedig túl zsúfoltnak találjuk, akkor a svéd főváros lehet az ideális célpont egy kis urbánus környezetben végrehajtott andalgásra párunk társaságában.

Stockholm

Az elmúlt egy hét után ugyan elképzelhetetlennek tűnik, de elméletileg nem kizárt, hogy június második felében olyan melegünk lesz, hogy valami hűvös helyre vágyunk. Ha így történne, akkor Stockholmnál jobb célpontot nem is találhatunk!

Utazás
Júniusban Ryanairrel nagyjából 10.000 Ft-ért utazhatunk a svéd fővárosba, ami elég verhetetlen ajánlatnak tűnik. A Skavsta reptérről busszal nagyjából másfél órás út után érünk Stockholmba, a Flygbussarna járataira érdemes retúrjegyet váltani (28,50 €).

Szállás

A város szívében található 4 csillagos Rica Hotelben 29.000 forinttól kaphatunk szobát. A városközponttól távolabb pár árkategóriával alacsonyabban is remek szálláslehetőségekkel találkozhatunk.

Ha kultúrában utazunk
Helló, modern dizájn. A skandináv dizájn kötelező program Stockholmban, így mindenképpen nézzük meg a Studio B3-at, ami az egyik legcoolabb gyűjtőhelye a már nem is annyira trendi, de még mindig élő és népszerű stílusirányzatnak. Székekkel, asztalokkal aligha fogunk hazautazni, de kisebb tárgyakat beszerezhetünk, nem is beszélve az inspirációról!

Evés&bámészkodás

Kilátás a Restaurang Himlenből.

Vannak helyek, ahol a városnézést kombinálhatjuk az evéssel. Ezek egyike a Herman’s vega étterem, ahonnan remek kilátás nyílik a városra, közben pedig olyan finomságokat majszolhatunk, mint a pestós caprese saláta, de vannak japán, indiai és helyi különlegességek is. A Restaurang Himlen az északi konyha egyik képviselője, fő vonzereje mégis a 104 méteres magasságból nyíló kilátás. Az étterem hétvégenként délután 4-től hajnali 3-ig tart nyitva. Ha kulináris csúcsélményre vágyunk, akkor a nemrégiben a világ 50 legjobb étterme közé 25.-ként beválogatott Mathias Dahlgren felé vegyük az irányt. Asztalt még itthonról próbáljunk foglalni, és készüljünk fel rá, hogy a számla akár 200 euró is lehet, bor nélkül. Hiába, a svéd gasztronómia messze nem egyenlő az Ikeás húsgolyókkal!

Ha szabadtérben utazunk
A Djurgården a második legnagyobb sziget Stockholmban, és egy halom remek program kiindulópontja lehet. Itt található a Skansen, a Nordiska Museet (belépő: 90 svéd korona, kb. 2900 Ft), és egy halom egyéb múzeum, a Gröna Lund vidámpark, de ha nem vágyunk sehova, akkor is piknikezhetünk egyet a sziget valamelyik zöld parkjában. Évente 10 millió turista keresi fel a királyi család tulajdonában álló szigetet, akik minden bevételt a fenntartásra fordítanak.

Júniusi program

Június 13-án zajlik Stockholmban az év legvizesebb és talán leglátványosabb programja, a Szigetvilág Hajós Fesztivál, melynek keretében vízi járművek százai vonulnak végig a város fő vízi útvonalain. Gőzhajók, vitorlások, jachtok a vízen, a parton pedig koncertek és egyéb látványosságok. 25-én lesz a Midsommarafton, ami rendszerint az év leghosszabb napjához, június 24-hez legközelebb eső pénteken kerül megrendezésre. Sok program, a hagyományőrzők részéről táncot, az egyszerűbb népek részéről hosszú éjszakázást, és bulizást jelent.

Ha inkább egy másik fővárosba, Madridba utaznál, akkor is vannak jó tippjeink, de last minute utakban, hazai wellness szállókban is tudunk újat mutatni!

 

És ezt olvastad már?
Kinek és mire jó egy motorcsónak Magyarországon, pláne ha ilyen erős?
További cikkeink a témában