Ha csak a képeket nézed, első pillantásra akár egy korabeli szálloda romjainak is gondolhatnád, pedig a völgyre néző épület Albánia egyik legkegyetlenebb börtöne volt, ahol embertelen körülmények közt dolgoztatták az elítélteket.

Albánia legsötétebb korszakának emléke ez a romos épületegyüttes, ami lenyűgözően látványos tájon fekszik, mégsem a kilátás miatt építették fel ott, ahol. A spaçi börtön az ország egyik legkegyetlenebb munkatábora volt, ahol kizárólag politikai elítélteket tartottak fogva és dolgoztattak embertelen körülmények között.

Albánia a nyolcvanas években Enver Hodzsa diktatúrája alatt. Akinek nem tetszett, mehetett a munkatáborba is

Enver Hodzsa a kommunista partizánokkal 1944-ben szabadította fel az országot a németek uralma alól, és a diktátor vezetése alatt Albánia nemcsak a nyugattól, hanem még a sztálinista Szovjetuniótól is elhatárolódott. Az elnyomás része volt a spaçi börtön, ahol azokat tartották fogva, akik rossz szót szóltak a rendszer ellen, netán külföldre próbáltak menekülni.

1968-ban nyitották meg a börtönt, ahol egyszerre nyolcszázan raboskodtak, és dolgoztak a hegyoldalban lévő ércbányákban.

A fogvatartottak embertelen körülményekről számoltak be, negyven fokos hőségben, mérgező gázok közt, erős füstben dolgoztak, és egy harminc négyzetméteres cellában harmincan kellett aludniuk.

Különleges elhelyezkedése miatt nem volt szükség magas falakra, csak szögesdróttal vették körül a börtönt,

mivel az őrhelyekről az egész völgyet szemmel lehetett tartani. Épp ezért, amikor 1973-ban lázadás tört ki a rabok közt, és átvették az uralmat a börtön felett, kijutni már nem tudtak: a rendőrség elzárta a völgyet és az ivóvízforrást is, így pár napon belül letörték a lázadást.

A spaçi börtön a rendszerváltozás, a köztársaság 1991-es kikiáltásáig működött, azóta pedig elhagyatottan áll. A bányát nemrég újra használatba vették, ezért néhány épületet lebontottak, a börtönt ugyanakkor nemzeti emlékhellyé nyilvánították, és tervezik múzeummá alakítani, de egyelőre csak a romos épületek megerősítéséig jutottak.

Az egykori fogvatartottak rokonai mellett az elhagyatott építmények iránt érdeklődők úticélja a spaçi börtön, amit csaknem olyan nehéz megközelíteni manapság, mint egykor. A falakon még látható, hogy mit véstek fel a rabok, és néhány használati tárgyat is találni, örök emlékül egy remélhetőleg végleg letűnt kor kegyetlen munkatáboráról.

(Fotók: Terbócs Attila / Wikimedia Commons, Getty Images)

Ma már szerencsére egészen másképp fest Albánia:

Mi ez az Albánia-őrület?

Csak olcsó és egzotikus vagy valóban szép is?

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában