Márpedig az esztergomi Strázsa-hegy megújult, a tanösvénye révén, és az egykori katonai gyakorlótéren lévő szennyeződések kármentesítésével.

Az elmúlt évtizedben rengeteg természetvédelmi beruházás valósult meg Magyarországon az ország területének mintegy harmadát kitevő védett természeti terület értékeinek megőrzése érdekében. Ebben az időszakban tíz nemzeti park 85 milliárd forintért végzett természetvédelmi fejlesztéseket, összesen 336 beruházás valósult meg, és 300 ezer hektáron javult a környezet állapota.

Az utóbbira jó példa a Strázsa-hegy is: mivel már a Monarchia idején katonai gyakorlatokra használták, majd előbb a magyar honvédség, azután a szovjet katonák gyakorlótere volt, szennyezet területnek számított, amit helyre kellett állítani.

Kármentesítették a régi üzemanyagtároló területén található szénhidrogénnel szennyezett talajt, valamint a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Strázsa-hegyi bemutató központja mellett található, régen harckocsi úsztató, ma vizes élőhely bemutatására szolgáló tavak szennyezett iszapját.

A felújított tanösvény mellett további 33 ökoturisztikai létesítmény van, amiért megéri felkeresni a nemzeti parkot, másfelől a Kis-Strázsa-hegyen vezető tanösvény önmagában is népszerű kirándulóhely.

(Forrás: AM sajtóiroda, fotó: Vermes Tibor, facebook.com/agrarminiszterium)

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Chile simán elérne Norvégia legészakibb csücskétől Gibraltárig