A labdarúgó Európa-bajnoki selejtező kapcsán elég sokat emlegettünk az elmúlt napokban Szerbiát, melyet kétszer is legyőztek a magyar fiúk. De vajon déli szomszédunkról mennyit tudunk?

Magyarország déli szomszédjának meglehetősen hányattatott volt a sorsa az elmúlt évtizedekben, az előző harminc évben csak a neve változott háromszor, de a területe még többször.

A délszláv háború során 1992-ben Jugoszlávia felbomlott, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Horvátország és Szlovénia is teljesen önállóan működtek tovább, Szerbia viszont maradt Jugoszlávia néven. A 2003-ban aztán létrejött Szerbia és Montenegró, de ez az államszövetség sem tartott sokáig, 2006-ban Montenegró kiszállt, így azóta a szerbek Szerbia Köztársaság néven léteznek. Újabb két év múlva Koszovó is függetlennek nyilvánította magát, de ez még mindig vitatott jogállású terület.

Szerbia a Balkán-félsziget középső és északi részén, illetve a Kárpát-medence déli részén fekszik, fővárosa Belgrád. A szűk másfél milliós település egyik legfőbb látványossága, hogy a Száva és a Duna összefolyásánál fekszik, valamint érdekesség, hogy Európa egyik legrégibb városa. Belgrád szélesebb környéke volt a legnagyobb európai prehisztorikus kultúra bölcsője.

Belgrád
Modern Belgrád
A Szent Száva-templom Belgrád központjában

Azt se felejtsük el, hogy a korábbi, magyar neve Nándorfehérvár, ahol magyar szempontból történtek meghatározó események.

Kalemegdan, vagyis Nándorfehérvár vára

Szerbia északi része alföld, és ahogy haladunk délebbre, feltűnnek a hegyek: a Dinári-hegység, a Balkán-hegység és a Szerb-érchegység.

Hagyományos fa falu a Dinári Alpokban

Szerbia legmagasabb pontja Koszovó területén, a Prokletije hegységben található 2656 méter magas Đeravica. Három nemzeti parkja van Szerbiának:

Banjska Stena kilátópont a Tara Nemzeti Parkban
Kopaonik Nemzeti Park
Đerdap Nemzeti Park

Meghatározó a nagy folyók jelenléte, hiszen a Duna, a Száva és a Tisza is megjelenik Szerbiában, de a leglátványosabb az Uvac

Uvac folyó
Duna

Ez is érdekelhet:

Pazar természeti adottságok elérhető közelségben: Lengyelország

Nem kell mindig messzire utazni, hogy sok szépséget lássunk.

A hét célpontja-sorozat

(*forrás: Wikipédia, fotó: Getty Images)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Harmincegy éve nő vezeti Budapest legnépszerűbb, sokat látott sztriptízbárját – A nagy Marilyn-sztori a Playeren

Hét miami hotel, ami mintha egy álomból jött volna

Ötezer forintért sétálhatsz át a Nemzeti Összetartozás Hídján

További cikkeink a témában