Nem kell mindig messzire utazni, hogy sok szépséget lássunk. Lengyelország egy kőhajításnyira van, és amilyen nagy, annyi látnivalóval büszkélkedhet.

Lengyelország mostanság sokat szerepel a híradásokban, de nem a szépsége miatt. A szomszédban zajló háború erősen érinti őket, és most még belpolitikai csatározások is vannak, mert közelednek a választások. De mi nem ezek miatt akarunk Lengyelországról beszélni, hanem a fantasztikus adottságai és a csodás városai miatt.

A magyarnál háromszor nagyobb állam a Balti-tengertől a Tátráig terjed, a kettő között pedig olyan szépségek terülnek el, mint a Lengyel-alföld az ősfolyamvölgyekkel, a Pomerániai- és Mazuri-tóhátság, a Lengyel-középhegységhez, vagy épp a déli határon a Szudéták.

Lengyelország területének közel egyötöde szántó és rét, több mint 28 százalékát pedig erdő borítja, és elnézve a képeket ezek a szántós-rétes területek bizony gyönyörűen ápoltak, akárcsak Ausztriában.

Az ország két legnagyobb folyója a Visztula és az Odera, de állóvíz is van bőven: Európában egyedül csak Finnországban található több tó, Lengyelországban összesen 9300 van.

A jelenlegi fővárosa Varsó, melynek történelmi központja a világörökség része, de emellett egy nyüzsgő, élettel teli európai nagyváros. Varsót átszeli a Visztula, amitől még hangulatosabb lesz ez a hárommilliós város.

Az elegáns építészet, a nagyszerűség és a kiterjedt sugárutak adták Varsónak az „Észak Párizsa” becenevet a második világháború előtt. A város a második világháborúban legsúlyosabb pusztításokat elszenvedett városok közé került az 1943-as varsói gettófelkelés, majd különösen az 1944-es varsói felkelés brutális leverése során. Varsó a háború utáni újjáépítés miatt nyerte el a „Főnix város” becenevet, mivel épületeinek több mint 85%-a romokból épült újjá*.

Lengyelország korábbi fővárosa, Krakkó pedig maga az élő történelem a szinte érintetlen állapotban fennmaradt gótikus városmagjával. Az óváros négy fő részre osztható: a főpiactéri központ, a Wavel, a Kazimiersz városrész és a Stradom negyed, és természetesen az UNESCO világörökség része.

A városok közül érdemes megemlíteni Gdańskot, ahol az ország legfontosabb kikötője található. Gdańsk a Motława torkolatánál fekszik, kapcsolódik a Leniwkához, a közeli Visztula folyó deltájának ágához, amely Lengyelország 60 százalékát érinti, és összeköti Gdańskot a lengyel fővárossal, Varsóval.

Számtalan érdekességek vannak az ország különböző pontjain, a fehérorosz határnál fekvő Białowieża-erdőben például otthont ad az európai bölénynek, a kontinens legnagyobb szárazföldi állatának.

A görbe erdő pedig a nyugati határon, Németországnál terül el. A görbe törzsű fákból álló fenyőliget Lengyelország egyik látványossága.

Senki sem tudja, mitől görbe a görbe erdő

Egy lengyel falu lakó görbe erdőt ültettek közel száz éve, de hogy hogyan és miért, azt már sajnos nincs kitől megkérdezni.

Tényleg csodás az ország:

A lengyel zászló

Ez is érdekelhet:

A kaukázusi „világvége”, ahol a magyar világbajnokok születnek: Kabard- és Balkárföld

Ezen a héten egy különleges, sőt megkockáztatjuk, hogy egy teljesen ismeretlen terület fölé „küldjük a drónokat”. Körülnézünk Kabard- és Balkárföld, ha már hozott nekünk egy vb-aranyat.

Negyedmillióból megjárhatod a mesés szigetet, ahol száz évig élnek az emberek

Japán Mallorcája majdnem 10 ezer kilométerre van Budapesttől, azonban olyan mesés hely, és olyan sokáig élnek itt az emberek, hogy fel kell vésni a bakancslistára.

A hét célpontja-sorozat

(*forrás: Wikipédia, fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában