Ezen a héten egy különleges, sőt megkockáztatjuk, hogy egy teljesen ismeretlen terület fölé „küldjük a drónokat”. Körülnézünk Kabard- és Balkárföld, ha már hozott nekünk egy vb-aranyat.

Muszukajev Iszmail világbajnoki címet szerzett a szabadfogású birkózás 65 kilós súlycsoportjában, mégpedig magyar színekben. Iszmail nem beszél magyarul, az edzője sem magyar, a vb-aranya viszont az. De honnan jött a sokszor hanyagul orosznak, egy picit pontosabban dagesztáninak nevezett kabardföldi származású Muszukajev?

Mivel úgy sejtjük, sokaknak nincs meg séróból, hol fekszik Kabarföld és hogy néz ki a balkárföldi táj, megmutatjuk.

Kabard- és Balkárföld egyike a cserkesz népek Orosz Föderációhoz tartozó három észak-kaukázusi tagköztársaságának, ezen belül található Haszanya, ahol Muszukajev született.

Kabard- és Balkárföld a Kaukázus északi részén fekszik, legmagasabb pontja az Elbrusz, amely a Kaukázus legmagasabb hegye.

Kabarföldet délen Georgia (leánykori nevén Grúzia), nyugaton Karacsáj-Cserkesz Köztársaság, északon Sztavropoli terület, keleten pedig Észak-Oszétia határolja, utóbbi három szintén Oroszország része.

A magyar világbajnok a balkár népcsoporthoz tartozik, melyek türk nyelvűek, de azért van magyar érintettsége Muszukajevnek. Ugyanis egyes kutatások szerint a kabardok a legalkalmasabbnak tűnő jelöltek, akiknek közük lehet a magyar őstörténetből ismert, a honfoglalókhoz csatlakozott, bolgár-törökként valószínűsített kabar törzsekhez, olvasható a Wikipédián.

Persze mi inkább földrajzi megközelítésben vizsgálódunk. A terület fővárosa Nalcsik, ahol negyedmillióan laknak, és Oroszország második legtisztább városának választották 2003-ban.

Kabard- és Balkárföld nem egy turisztikai mennyország, alapvetően a Kaukázusról és az Elbruszról szól minden. Az viszont lenyűgöző.
Kabarföld zászlaja

Ez is érdekelhet:

Negyedmillióból megjárhatod a mesés szigetet, ahol száz évig élnek az emberek

Japán Mallorcája majdnem 10 ezer kilométerre van Budapesttől, azonban olyan mesés hely, és olyan sokáig élnek itt az emberek, hogy fel kell vésni a bakancslistára.

Egyedi hangulatú, lenyűgöző város Európa szélén: Lisszabon

Portugália még mindig Spanyolország és Olaszország árnyékában él turizmus szempontjából, pedig Lisszabon majdnem Barcelona minőségű úti cél.

A hét célpontja-sorozat

(Fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában