Szingapúr nemcsak a kultúrák olvasztótégelye, hanem a világ legkevésbé korrupt országa is. Ezt látni kell!

Szingapúr egy független törpeállam Ázsia délkeleti részén. Az ország főszigetét északról a Johori-szoros választja el Malajziától, a sziget déli részén a Malaka-szoros húzódik, amelyben közel hatvan kis sziget áll szingapúri fennhatóság alatt.

A szigetet egyébként kínai források már a 3. században említik, akkortájt Tomaszeknek nevezték, sokáig csak halászok és kalózok jártak a kis kikötőben. A maláj hagyományok szerint Singapurát Srivijaya egyik hercege alapította.

Később Szingapúr a környék brit gyarmati központja volt, a stratégiai jelentőségű kikötője miatt pedig a világ egyik legfejlettebb államává vált. Nemzetközi felmérések szerint pedig az egyik legkevésbé korrupt is a világon.

Ennél persze látványosabb maga a város képe, ahol megtaláljuk a felhőkarcolókat, a buja természetet és az ázsiai kultúrák találkozását. Meg persze a jómódot és a tisztaságot.

Szingapúrban közel hatmillióan élnek, és mivel városállamról beszélünk, ezért természetesen a főváros itt nem értelmezhető. A kép jobbszélén látható a Singapore Flyer, amely 165 méteres magasságával 2008-tól 2014-ig a világ legmagasabb óriáskereke volt.
A városállam folyója a Singapore-folyó, amely a felhőkarcolók mellett hömpölyög.
A Clarke Quay a brit gyarmati idők egykori folyami kikötője a Singapore-folyón. A felhőkarcolók árnyékába szorult, gyarmati időket idéző házikók kiülős éttermekké, esti szórakozóhelyekké alakultak át.
Ezt már biztosan sokszor láttad, ez a híres Gardens by the Bay. Ez a kert az ökoturizmus célpontja, két hatalmas üvegházzal és tizennyolc mesterséges, napenergiát gyűjtő fával. Ezek a "szuperfák” 25–50 méter magasak.
A park 101 hektáros, és egy tengertől visszahódított területen építették fel. Három részből épül fel: Bay South Garden, Bay East Garden és Bay Central Garden. A parkot a fenntartható fejlődés jegyében alakították ki.
Egy kis lézershow a Marina-öbölben.
A Szingapúr városközpontjában létesített botanikus kertet 1859-ben alapították. A 46 hektáron elterülő kert történetéből rekonstruálható hogyan vált egy brit gyarmati botanikus kert világszínvonalú tudományos intézménnyé. Szingapúrból ez az egy helyszín került fel a világörökségi listára.
Ez a Baba-ház Szingapúr egyik legjobb állapotban megőrzött peranakan házak egyike. Az 1890-es években épült, és tökéletes betekintést nyújt egy száz éve élt gazdag szingapúri peranakan család mindennapjaiba.
Az 1887-ben megnyitott Beach House-t a modern városállam megalapítójáról, Sir Thomas Stamford Rafflesről Raffles Hotelnek nevezték el, és 1987-ben műemléknek nyilvánították. Ez a gyarmati épület egyike a világ utolsó 19. századi szállodáinak.
A Sentosa-sziget 5 km-re található Szingapúr déli partjától, és ez a városállam népszerű üdülőhelye. Ez egy természeti és mesterséges látványossággal kiépített hely a turistáknak és a helyieknek egyaránt. Itt található az egyetlen megmaradt tengerparti erőd, a Siloso-erőd.
A trópusi szigeten számos gyönyörű strand is található, ahol a fehérhomokos partot buja esőerdők veszik körül.
A Sultan Mosque egy mesés mecset a Muscat utcában. Nevét Hussain Shah szultánról kapta, és 1975-ben nemzeti műemlékké nyilvánították.
A városállam zászlója.

Ez is érdekelhet:

A világ legveszélyesebb országa egyben az egyik legszebb is: Mexikó

A világ öt legveszélyesebb városából négy Mexikóban van, ami riasztónak hat, ám eközben az ország maga meseszép. Mielőtt vállalnánk egy mexikói körutat, nézzünk körül.

A világ egyik legszebb szigete, amelyet még nem leptek el a turisták: Srí Lanka

A pici indiai-óceáni sziget, mely korábban a teáról volt híres, ám azóta nem Ceylonnak hívják. Viszont továbbra is elbűvölő.

A hét célpontja-sorozat

(Fotó: Getty Images)

Támogatott és ajánlott tartalmaink
További cikkeink a témában
Ahol a csúcsminőségű bútor életszemléletté nemesül
Hirdetés