Az agyonlátogatott hazai városok és kirándulócélpontok helyett most kevésbé ismerteket ajánlunk. Tavaszi látványosságok és outdoor programok.

Csodabogyós-barlang, Balatonederics

Igazából nyáron ideális túracélpont a balatonedericsi Csodabogyós-barlang, de mivel egész évben szerveznek barlangtúrákat oda, tavasszal is nekivághatunk a mélységnek. Az időjárás miatt sem kell izgulni, a barlangban minden évszakban nagyjából állandó, kilenc–tíz fok körüli a hőmérséklet.

A barlangot 1998-ban tárták fel magyar kutatók, és ma már bárki bejárhatja a feltárt részeket, feltéve, ha van némi állóképessége. A barlang egyébként az ország tizedik, a Dunántúl hatodik leghosszabb barlangja, a járatok jelenleg ismert hossza 5200, mélysége 121 méter, igaz a túrák során ennek csak töredékét járják be.

A barlangot két különböző kategóriájú túrán járhatjuk be, az alaptúra hatezer, az extrém túra tízezer forintba kerül személyenként, és előzetes bejelentkezés szükséges hozzá. Minden résztvevő overallt, sisakot és fejlámpát kap, ezek nélkül nem ereszkedhetünk alá a szűk bejáraton. Az alaptúra másfél–két óra hosszúságú, és egy négyszáz méter hosszúságú szakaszt jár be, míg az extrém túra három és fél–négy óráig tart, és 900 méteres a leküzdendő táv.

A túrákra bárki jelentkezhet, de az extrém útvonalat az edzettebbeknek ajánljuk, alaposan kifárasztja a gyakorlatlan túrázót. A barlangról további információkat itt találsz.

Fürdőváros a dél-keleti végeken

Szintén kevésbé ismert, de az utóbbi időben egyre népszerűbb az ország dél-keleti határvidékén lévő Orosháza, illetve az ott található Gyopárosfürdő. A hasonló nevű tó partján lévő fürdőkomplexum Orosháza talán legismertebb látványossága, s a várostól három kilométerre fekszik természetvédelmi területen. A három tóból álló tórendszer 1869-ben vált ismertté gyógyhatású vizéről. A hidrogénkarbonátos víz mozgásszervi, gyulladásos, reumatikus és ízületi bántalmak kezelésére jó, de műtétek utáni rehabilitációra is szokták ajánlani.

Gyopároson 2004-ben nyitotta meg kapuit az év minden napján nyitva tartó élményfürdő, ahol beltéri és külső medencék, különböző vízmasszázsok, szaunák, gőzkamrák és pezsgőfürdők várják a felüdülni vágyókat. A tavon csónakázásra és vízibiciklizésre is van lehetőség.

Szezonindító túra a Börzsönyben

A Börzsönyben is többféle nehézségű és hosszúságú túraútvonal közül választhatunk, de nem lövünk nagyon mellé, ha Kismarost határozzuk meg kiindulópontnak. Ez már csak azért is jó választás, mert onnan indul az ország egyik legnépszerűbb kisvasútja, ami egészen Királyrétig visz fel, kisgyerekeseknek kihagyhatatlan. A végállomástól aztán kisebb-nagyobb kirándulások tehetők, sőt van hajtánypálya és erdei játszótér is a környéken, és a lefelé vezető túraútvonalaknak is bátran nekivághatunk.

Ha ennél eggyel keményebbek vagyunk, hanyagolhatjuk a kisvasutat, és már a hegymenetben is gyalogolhatunk. Kezdésnek egy rövidebb, négy és fél órás útvonalat ajánlunk, amely a zöld jelzést követve Kismarostól Zebegényig tart, keresztül a Duna-Ipoly Nemzeti Parkon.

További börzsönyi túraútvonalakat itt találsz.

Az Alpok kapuja, Kőszeg

A város Nyugat-Magyarország egyik legszebb, leghangulatosabb települése, valamiért még sincs a turizmus első vonalában, pedig történelmi emlékekben nincs hiány arrafelé.

Kőszeg belvárosa azon ritka belvárosi részek közé tartozik, melyek kifejezetten jó állapotban maradtak fent. Ennek köszönhetően a belvárost járva szinte lépésenként találunk nevezetességet, érdekességet, szinte minden épületnek külön történelme van.

Természetesen a leghíresebb rész a vár, mely a hős védő, Jurisics Miklós nevét viseli. A várba az elővár kapuján keresztül léphetünk be, és egy szűk területen is egész napra való látnivalót találhatunk. Az elővár udvarán áll Jurisics Miklós szobra, de nem kerülhetjük el a Hősök kapuját, a Jurisics tér páratlan oldalán álló Sgraffitós-házat, a vele csaknem szemben lévő Városházát, valamint a tér közepén álló Város kútját és a Mária-szobrot sem. A városban sétálva összesen hét múzeumot tekinthetünk meg, közöttük a leghíresebb a Jurisics Múzeum.

Kőszeg városához hasonlóan a környék is bővelkedik látnivalókban. Ha kirándulni indulnánk, a város környékének első számú célpontja, a Kőszegi-hegység és egyben Nyugat-Magyarország legmagasabb pontja, a 883 méter magas Írott-kő. Neve állítólag a Batthyány–Eszterházy határ jelzésére szolgáló határkőről kapta. A hegycsúcs pont az országhatáron fekszik: a hegytetőn lévő kilátó hivatalosan már osztrák terület, de ez csak a közelmúltban jelentett akadályt, manapság már zavartalanul látogatható. A kilátóból gyönyörködhetünk a környék hegyeiben, sőt az osztrák Alpok magasabb hegyeit is láthatjuk, jó látási viszonyok esetén még a Balaton vizét is megkereshetjük.

Matyóföld fővárosa

Mezőkövesd sem nevezhető a legismertebb hazai turistacélpontnak, ami szintén méltatlan a város hírnevéhez. Mezőkövesd leghíresebb érdekessége maga a matyó népművészet: a matyó hímzést, népviseletet és a matyók hétköznapjait, ünnepeit ismerhetjük meg, ha ellátogatunk a Szent László téren lévő Matyó Múzeumba, amely az egykori Korona szálló épületében kapott helyet. A múzeumban ötvenéves gyűjteményében a tárgyi emlékek mellett többek közt népviseletet bemutató kiállítást, fotógyűjteményt és kékfestőműhelyt is megtekinthetnek a látogatók.

A városban tett séta alkalmával feltétlenül érintsük a Hadas nevű, skanzenszerű városrészt! A zegzugos utcákon száz–százötven éves épületek között sétálhatunk, amelyekben ma tájházak és alkotóházak találhatók: bútorfestő és hímzőműhely, de a látogatók kipróbálhatják akár a mézeskalácssütést is.

Kikapcsolódásként érdemes ellátogatni a Zsóry Gyógy- és Strandfürdőbe is. A régió legnagyobb fürdőjében élménymedencék, feszített víztükrű uszoda és gyermekmedence várja a kikapcsolódásra vágyókat. A feltörő gyógyvíz sikerrel alkalmazható fürdőkúra formájában ízületi gyulladások, kopások, különböző nőgyógyászati betegségek gyógyítására, valamint sérülések, ortopédiai műtétek utókezelésére egyaránt. A fürdő területén minden év júliusában fesztivált rendeznek.

Mezőkövesdről kiindulva remek kirándulások tehetők akár a közeli Bükki Nemzeti Parkba, akár a Tisza-tóhoz és környékére.

(Fotók: Gyopárosfürdő hivatalos Facebook-oldal, Zsóri Gyógyfürdő hivatalos Facebook-oldal, zolakoma, istvan)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

A toszkánai város, ahol fák nőnek egy torony tetején

Te bejártad már a városod minden egyes utcáját?

További cikkeink a témában