Lassan tényleg itt a tavasz, úgyhogy próbáljunk meg inkább a természetben futni, ne a házak között!

Köztudott tény, hogy a zöld környezet nyugtatólag hat ránk. Érdemes elgondolkozni azon, hogy a városi futásainkat – legalább a héten egy-egy alkalommal – inkább az erdőbe végezzük. Kevesebb emberbe lehet botlani, jó a levegő, csend van, béke, mi más kellhet a terepfutáshoz?

Röviden: jó cipő, megfelelő ruházat, és pár kütyü ha már ebben a techfókuszú világban élünk. Plusz fontos, hogy védekezzünk a kullancsok ellen is, például a Tickless Run apróságával!

Jogos lenne a felvetés, hogy miért nem jó az utcai futócipő terepre is. Nem mondhatjuk, hogy egyáltalán nem jó, de egy kifejezetten terepviszonyokra tervezett cipő sokkal jobb fogást és támaszt ad a változatos terepen. Elég csak a talpukat megnézni, és máris látszik, hogy a nagyobb, robusztus rücskök mennyivel jobb tapadást eredményezhetnek.

Aztán el kell dönteni azt is, hogy milyen anyagra lehet szükségünk. Itt szóba jöhet a Gore-Tex belső háló, amelynek köszönhetően már nehéz lesz az időjárásra fogni, hogy miért nem futunk... Ennek az anyagnak hála lehet esőben és hóban is futni, a cipő évekig garantáltan nem fog beázni.

A legjobb, ha szakemberre bízzuk magunkat, és kifejezetten futócipőkre szakosodott boltban vásárolunk, így a kifejezetten a súlyunkhoz, futásmódunkhoz és pénztárcánkhoz illő cipőt kaphatjuk meg. Körülnézhetünk az interneten is persze, de egy rossz cipő többet árthat, mint gondolnánk.

Érdemesebb valamilyen megbízható márkát választani – Saucony vagy bármely nagy gyártó –, ezek drágábbak, de jó esetben évekre vásároljuk. Ha már a mozgással az egészségünk megőrzése a cél, akkor ne egy olcsóbb, rossz minőségű cipőn bukjunk el!

A ruházat szubjektív témakör, de itt is elmondható, hogy nem mindegy, miben futunk az erdőben. Lehetőleg jó vízelvezetésű darabot válasszunk, így megelőzhetjük, hogy leizzadva esetleg megfázzunk a hidegebb időben. Ha lehet, hosszú szárú nadrágot válasszunk, az jobban véd a kullancsok ellen!

És a legalapvetőbb: a zokni!

Akárcsak a rossz cipő, egy nem megfelelő zokni is megkeserítheti a sportolásunkat.

A kütyük elengedhető tartozékai egy futásnak – de nem a mai világban! Ki hiszi el, hogy futottál egy tízest a Normafán, ha nem posztold ki utána egyből? Ha utálod a mobilodat magaddal hurcolni futás közben, egy multifunkciós óra tök jó megoldás lehet. Árfekvésben mindenféle kategória létezik, arra, hogy mérje a megtett kilométereket és az idődet, valószínűleg a legolcsóbb verzió is tökéletesen megfelel. Több pénzért kapsz bele magasságmérőt, vihar-előrejelzőt, színes, tapis kijelző, és még mindenfélét.

Védekezz a kullancsok ellen!

Említettük már a kullancsokat – ritka aljas dögök! Érdemes beruházni ellenük egy ultrahangos kullancsriasztóra!

Tickless Run

Egy olyan kis, újratölthető és cipőre rögzíthető kütyüvel, mint a Tickless Run, tökéletesen védettek leszünk a szabadban!

Tickless Active

Száz százalékig vegyszermentes, ultrakönnyű, és még éjszakai fénnyel is rendelkezik. Ha csak túrázol vagy más szabadtéri mozgásformát végzel, akkor a Tickless Active lehet a tökéletes társad a természetben!

Más dolgunk már nincs is, mint interneten vagy futóapplikáción keresni megfelelő terepfutó-útvonalakat a közelünkben. Ha szeretnél bővebben tájékozódni, mire lehet még szükséged kezdő terepfutóként, a Fuss szabadon! oldalát ajánljuk.

Ez is érdekelhet:

Mutatjuk, hogy télen merre, hogyan érdemes túrázni és kirándulni, mert bizony nem kell várni ezzel nyárig

Kezdő túrázóknak, haladó kirándulóknak és legkomolyabb sétálóknak próbálunk tippeket adni technikailag és útvonalakban egyaránt. Elsőként a legalapabb szinten!

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt a Protect One.

És ezt olvastad már?
Ez a nyolc dolog mindig legyen nálad a repülőn!
További cikkeink a témában