Az még hagyján, hogy Isztambulban van a világ legnépszerűbb turistalátványossága, de Törökországban még a kevésbé ismert helyek is életre szóló élményt nyújtanak. Soroljuk.

1. Kappadókia

Alapszabály kezdő turistáknak: ha nem vagy benne biztos, merre van a tuti, csak kövesd a japán turistákat. A japán turisták pedig Törökországban Kappadókiába mennek.

Nem véletlenül, ugyanis a Göreme Nemzeti Parkban az embert könnyedén elfoghatja az az érzés, mintha egy másik bolygóra tévedt volna. A sziklába vájt barlangvárosokhoz és a jellegzetes tündérkéményekhez a Torosz-hegység hófödte ormai teremtenek fenséges hátteret - nem véletlen, hogy a Kappadókia feletti hőlégballonozás számtalan bakancslistán előkelő helyet foglal el.

2. Pamukkale

A világörökségi helyszínnek számító "pamut kastély" kötelező állomása bármilyen törökországi útnak. Az ásványban gazdag források által formált jellegzetes, hófehér sziklateraszok nem csak gyönyörűek, de nagyon egészségesek is, így ha van rá időd, mindenképpen érdemes megmártózni a gyógyító mészkőmedencék egyikében.

3. Isztambul

Hogy jutsz el Isztambulba?

A Wizz Air hetente ötször repül Budapestről Isztambulba, jegyek 8990 forinttól foglalhatók a wizzair.com oldalon.

Hagia Sofia, Topkapi palota, Kék mecset és a világ legnépszerűbb turistacélpontja, a Nagy bazár - kell tovább sorolnunk, miért kihagyhatatlan célpont Isztambul a Törökországba tévedők számára? A két kontinensen elterülő városban több ezer év kultúrája keveredik egymással: az ókori Bizánc, a középkori Konstantinápoly és a modern Isztambul örökségei olyan különleges elegyet alkotnak, amely a világ egyik legizgalmasabb városává teszi a tizenhárom milliós metropoliszt.

Hogy mit érdemes megnézned, ha Isztambulban jársz, arról itt írtunk bővebben.

4. Epheszosz

Ha a teljes ókori történelmet óhajtod megtekinteni egyszerre, akkor irány az Égei-tenger partjaitól nem messze fekvő Epheszosz - nincs még egy olyan hely a világon, ahol a történelem olyan koncentrációban lenne jelen, mint az ókori romvárosban, amely az összes nagy birodalom (iónok, görögök, perzsák, makedónok, rómaiak, bizánciak) kézjegyét magán viseli. Sajnos a pusztítások miatt ma már erősen hiányos állapotban, de az Artemisz-templom, a Celsus-könyvtár vagy a Nagy Színház romjai így is kihagyhatatlan látványosságnak számítanak minden turista számára.

5. Fethiye

Természetesen egy törökországi út sem lehet teljes anélkül, hogy ne süttetnéd a hasadat legalább néhány napig a csodálatos török riviérán, ahol még januárban is kellemes, kora őszi idő fogadja a turistákat. Az Égei-tenger több száz kilométer hosszú partvonala bőven nyújt választási lehetőséget, mi viszont egy nagyon egyszerű okból döntöttünk Fethiye mellett: a tenger felől számtalan kisebb-nagyobb szigettel határolt település talán a riviéra legszebb részén helyezkedik el.

Ha a tenger helyett inkább az ókori kultúrában szeretnél gyönyörködni, Fethiye akkor is kiváló úticél, hiszen az ókori Telmesszosz mellé épült város környékén görög amfiteátrumot és lenyűgöző sziklasírokat is találunk.

6. Mardin

Bár Törökország délkeleti része turisztikailag sokkal kevésbé felkapott, mint az északibb és nyugatibb területek, ha van időd, mindenképpen érdemes beugranod Mardinba, amelynek domboldalra felkúszó óvárosa az egyik legkülönlegesebb látvány, amiben részed lehet. A Tigris folyó mellett fekvő ókori városban egyébként is egymást érik a látnivalók, a posta gyönyörű épületét és a Deyrü'z-Zafaran monostort semmiképp sem érdemes kihagyni.

7. Rumkale

Ha Törökország déli részén jársz, ne szalaszd el megnézni a több száz kilométer hosszan kanyargó Eufráteszt, amelyre a legszebb kilátás egyértelműen a folyót szegélyező sziklák tetejére épült ókori erődből nyílik. Gaziantepből néhány órás hajóúttal elérhető, ráadásként pedig az odaúton megnézheted Halfeti kísérteties, víz alá süllyedt épületeit is.

8. Trója

Ha hardkór történelemre vágysz, Trójával nem nagyon hibázhatsz, hiszen már rögtön a "bejáratnál" az Odüsszeusz által épített faló (némileg kicsinyített) mása hozza hangulatba az utazót az ókori romok nézegetéséhez, amelyek között állítólag ott van a Homérosz Iliászából ismert város is. Mivel a területen kilenc város épült egymásra az idők során, így abban a régészek is némileg bizonytalanok, hogy melyik kövek tartoznak az ókori Trójához, de a legáltalánosabban elterjedt vélekedés szerint a Trója VII néven feltárt település volt az, ahol Hektór, Achilleusz és a többiek olyan csúnyán egymásnak estek.

9. Antalya

A listáról természetesen nem maradhat le Törökország egyik legfelkapottabb nyaralóhelye sem, amelynek a várost körbeölelő Torosz-hegység biztosít egészen különleges mikroklímát. Ugyancsak a hegységnek tudható be, hogy Antalyát vonattal nem, csak busszal vagy autóval (esetleg gyalog) lehet megközelíteni, de ezért a valóságos földi paradicsomért biztosan megéri a néhány órás zötykölődés.

(Fotó: Wikipedia, Player)

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában