Toszkánát nemcsak a lankás borvidékeiért érdemes felkeresni, de az olyan látványosságokért is, mint a Borgo a Mozzano melletti ördöghíd.

Lucca tartomány legszebb hídja a Borgo a Mozzano település mellett lévő Maddalena-híd, vagy ahogy gyakran emlegetik: ördöghíd. A titokzatos építése és egyedülálló formája (egy jókora ív oldalt, mellette pedig három kisebb) legendákat szült és művészeket ihletett meg.

A ma is lenyűgöző híd a múltban még erősebben hathatott: a második világháború után ugyanis építettek egy gátat, ami megemelte a víz szintjét.

A legenda szerint a hidat Szent Julián építtette, aki, mivel nem tudta befejezni a nehéz projektet, az ördög segítségét kérte, és cserébe felajánlotta neki az első élőlény lelkét, aki átkel a hídon. Miután a híd elkészült, Szent Julián egy darab kenyeret dobott a hídra, amivel egy kutyát csalt át rajta, becsapva ezzel az ördögöt.

Az ókorban és a középkorban persze több kőhidat is „ördöghídnak” neveztek, miután az elképzelhetetlennek vélt szerkezeteket a hiedelmek szerint csakis az ördög építhette.

A legendák születését és terjedését Luccában az is segítette, hogy a híd építéséről kevés történelmi adat áll rendelkezésre.

Nicolao Tegrimi Castruccio Castracaniról írt életrajzi könyvében azt állítja, hogy a hidat Matilde di Canossa (1046-1125) építette, Castracani (1281-1328) pedig helyreállítást végzett. Más feltételezések szerint Castruccio irányításával cserélték kőre a kisebb íveket addig alkotó fa szerkezetet. Ez megmagyarázná a nagy és a kis boltívek közötti különbséget.

Maddalena-hídnak is hívják az építményt, a Serchio-folyó bal partján a 16. században épült Maddalena remeteség nyomán. A jobb parton a következő évszázadokban gyárak épültek. És történt még egy jelentősebb beavatkozás 1889-ben: a Borgo a Mozzano felőli oldalon a híd szerkezetét módosították, hogy áthaladhasson ott a Luccából Aullába tartó vasútvonal. Ekkor a híd egy részét lebontották, és a vasúti sínek fölé rámpát építettek.

(Forrás: Visit Tuscay, fotók: Getty)

Ez is érdekelhet:

A világ legérdekesebb hídjai között akad egy pár furcsaság

Mutatunk nyolc látványosan különleges hidat.

Leonardo hídja még ma is működőképes

Leonardo pofonegyszerű, mégis erős önhordó hidat tervezett az 1500-as évek elején. Olyannyira megállja a helyét ma is, hogy idén májusban Norvégiában önkéntesek építettek egyet.

A látszattal ellentétben van értelme ennek a kör alakú hídnak

Azonkívül, hogy különleges látványosság.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
Hirdetés