A berchtesgadeni sasfészek után a gigantikus tömegparádék helyszínét fogják restaurálni.

A közelmúltban hírt adtunk arról, hogy Hitler kedvenc nyári menedékét, a jelenleg kilátóként működő berchtesgadeni sasfészket húszmillió dollárból felújítják, most pedig egy újabb nemzetiszocialista kegyhely renoválásáról számolhatunk be.

A csodálatos hangzású Reichsparteitagsgelande, azaz hivatalosan: Birodalmi Pártnapok Területe névre hallgató monumentális felvonulási tér öt éven keresztül volt a legnagyobb náci parádék helyszíne. A háború óta nem foglalkoztak vele, teljesen leromlott az állaga, de idén a város vezetésének döntenie kellett: vagy hagyják teljesen tönkremenni, vagy felújítják. Mivel egyrészt történelmi helyszínről beszélünk, másrészt ebben az állapotában is évi 200 ezer turista keresi fel, Nürnberg a renoválásra szavazott: jövőre hetvenmillió eurót fognak költeni a 16 négyzetkilométeres placc és az úgynevezett Zeppelin tribün rendbe hozására, ahol egykoron barna inges hitlerjugendek és SS-katonák masíroztak zárt alakzatban orrvérzésig.

1935-ben itt forgatta a filmtörténeti mérföldkőként is számon tartott, a náci párt faji ideológiáját hirdető Az akarat diadala című alkotást Leni Riefenstahl, Hitler kedvenc rendezője.

A birodalmi főépítész, Albert Speer által tervezett komplexumot azonban soha nem fejezték be, így nem készült el a világ legnagyobb stadionja, az 540x450 méteres, 400 ezer néző befogadására képes Német Stadion, amely a Nemzetiszocialista Harci Játékok nevezetű esemény helyszíne is lett volna.

1933 előtt ez a terület egyfajta nürnbergi városligetként funkcionált, ám a háború utáni évtizedekben a város nem használta. Az elmúlt évtizedekben a hatalmas terület egyes részein már rendeztek autóversenyeket, koncerteket, vagyis a helyiek egyre inkább kezdik belakni a hatalmas parkot.

Ulrich Maly polgármester tudatában van, hogy sok nürnbergi inkább hagyná szétrohadni az egészet, de a város hosszú távú tervei között az szerepel, hogy a területből történelmi emlékparkot építsenek, ami természetesen nem egyenlő a náci múlt dicsőítésével. Érdekesség, hogy nem csak az épületeket renoválják, hanem azokat a falfirkákat is, amelyeket a területet elfoglaló amerikai katonák festettek a náci kulthely falaira.

(Fotók: Xavier de Jauréguiberry, Bundesarchiv)

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
Hirdetés