Elvarázsolt tájon kínál egy elvarázsolt világot a Minaro Hotel Tokaj, szaunákkal, sósfürdővel, masszőrökkel, gasztro-paradicsommal egy olyan épületben, ahová befészkeled magadat, és nem is igen akarsz távozni.

Novemberben adták át hivatalosan, mi pedig azóta meglátogattuk a Minaro Hotel Tokaj – MGalleryt, amiről már a koncepció fázisában sokat lehetett olvasni. Alapvetően felnőttbarát hotel, aminek egyfajta szimbolikus kiterjesztése a 37-es út új szakasza, ami eljátssza nekünk az Érik a szőlőt, ezzel is a célállomásra irányítva a figyelmünket.

Az építési engedélyt a hazai koronavírus-lezárások első napjaiban kapta meg a szálloda, ami enyhén szólva nem könnyítette meg a kivitelezési munkákat; kellettek ezért kompromisszumok, de a hotel felépült, és ami fontos, az eredeti koncepció lényege így is megmaradt. Ez pedig többféle kettősségre-kontrasztra épít:

Tokaj híres borai – bezárt, elfeledett bánya,
a borok kifinomultsága – a bánya nyersessége,
csendes alsó részek – felül a végtelen horizont,
helyek a zárkózottaknak – helyek a nyitottaknak.

A koncepciótervet jegyző Singer Design minden funkció előképeit tanulmányozta, így tehát gyűjtött zárkózottságot és nyitottságot kifejező építészeti megoldásokat. A Tokaji-hegység egykori andezitkő bányájában felépített luxushotelhez nincs fogható száz kilométeres körzetben: aki ide ellátogat, ki sem kell mozdulnia napokig, és nem tud, és nem is igen akarhat másra koncentrálni, mint gondtalan a wellness-hedonizmusra.

A külső nagyban épít a helyszínen adott természeti előképekre: a teraszos bányafejtésre, a tőkesorok vonalaira, a bányató sziklás vízesésére, de barlang-utalásokat is felfedezni vélünk. A töredezett homlokzat alkalmazkodik a bányafelszínhez, a vörösesszürke látszóbeton idézi a helyi kőzetet, a vulkanikus hegységet.

Odabent a hosszú út végén sötét, esetleg félhomályban úszó, elegáns szobákat találunk. Elsőre nem is értjük teljesen, elindulunk a szaunavilág felé, ahonnan visszatérve nyer értelmet a berendezés: odalent annyira intenzív az élmény, nem harsány, de erős ingerek érnek, hogy a szobába visszatérve valóban semmi más nem hiányzik, csak a nyugalom és a tökéletes pihenés. Ehhez pedig minden adott.

Az ötcsillagos szálloda négy emeletén száz szoba, kilenc junior lakosztály, továbbá három, privát szaunával rendelkező deluxe szoba van.

A szobák nyugalma nem sivárságot jelent. A Minaro név egyszerre utal a bányára és Tokaj folyékony aranyára, így jött a képbe az inka birodalmat megidéző formatervezés, amely az Andokban bőségesen fellelhető andezit követ használta. Nevek, színek, formák utalnak az egykor virágzó dél-amerikai civilizációra, ez elegyedik a fentebb említett, a környező természetből adódó stílusjegyekkel az Interioor One belsőépítészei, illetve a Dudinszky Tervezőiroda (Barna Gyula és Dudinszky Orsolya) munkájában.

A bár-aula tér:

A sötét tónusú, nyugtató hangulatú szobák:

De nem azért vagyunk a szállodában, hogy egész nap a szobában üldögéljünk, pláne mert odalent egy különleges világ vár. Fűtött és fedett úszómedence, szabadtéri élménymedence – ez még csak a bemelegítés, illetve a szó szerinti bemelegítést elvégeztük korábban a finn szaunában, és onnan már nem jelentett problémát az enyhe mínuszokban egy szál fürdőnadrágban átsétálni a szabadtéri 35 fokos medencébe.

Mindegyik medence dögönyöz, masszíroz, lövi a vízsugarat stratégiai pontokra, és ugyanezt hozza az élményzuhany is, többek között trópusi hangokkal, egyszerre érkező hideg és meleg vízzel, különböző stációkkal.

Felváltva lazulhatunk a szaunavilágban, a sókamrában, a terápiás helyiségekben, ahol például olyan hátmasszázst kaptunk, ami önmagában felért egy egyhetes üdüléssel. Ez az a műfaj, amit mindenkinek érdemes kipróbálnia, de aki ülőmunkát végez, annak egyenesen életmentő lehet. Nem mellesleg itt található Magyarország első, a francia L’Occitane by MGallery szépségápolási márka alatt működő spa központja is.

Órákig bolyonghatunk békésen a sorolt élményeket váltogatva vagy akárcsak henyélve a nagy medencében, esetleg a parton. De ha megéhezel, se ess kétségbe, a Tortuga étterem a Tokaj régió ízeit kínálja, Csorba István séf az „erdő ízei” tematika legjavát kínáló menüsort állított össze, csalános-vajas kovászos kenyérrel, Madársóskával (cékla, kecskesajt, áfonya, vanília), kacsamájjal, szarvasgombával, Illatos turbolyával (fogas, káposzta, kaviár, gersli), homoktövissel.

Mindegyik fogáshoz kóstolunk helyi bort is, kapóra jön hát a helyi talaj változatossága, a sokféle szőlőfajból, különböző eljárásokkal készült borok önmagukban is érdekes ízkalandot kínálnak. Inni nemcsak bort tudunk, a Viracocha bárban úgyszólván minden megtalálható (lásd a fenti képet), de ha ennyi sem elég, még főzőtanfolyamra is benevezhetünk itt.

Welcome burger és Banksy desszert:

Fogas, májas:

Tokaj új hoteljének jót tesz a splendid isolation: mivel távolabb esik a frekventált turistaösvényektől, minden a teljes elvonulás élményét kínálja, emellett az inkás-andezitos dizájn roppant markáns, egyből beszippant, a hétköznapok valószerűtlenül távolinak tűnnének, ha eszünkbe jutnának egyáltalán.

Jellemző a szálloda pozícionálásra a bemutatkozó anyag egy mondata is, amely eleve a repülővel érkezőkre szabja a koordinátarendszert, mondván a hotel csupán egy órányi autóútra fekszik a Debreceni Nemzetközi Repülőtértől, míg a budapesti repülőtér kevesebb mint két és fél órányira található.

Ez is érdekelhet:

Négy nap alatt mindentudó lehetsz Tokajból, és erről igazolást is kapsz!

Nyakunkon a szüret, ideje, hogy profira kupáld magad Tokajból: borászat, gasztronómia, digitalizáció és természetjárás.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Van egy sziget, amit félévente más országhoz csatolnak

Ötezer forintért sétálhatsz át a Nemzeti Összetartozás Hídján

Foglalj szobát ezekben a különleges dizájnhotelekben!

További cikkeink a témában