Átalakítják a turizmus miatt, de nagy kérdés, hogy mennyire marad meg így az eredeti formájában.

A görög kulturális minisztérium arra hivatkozik, hogy a felújítással csak „a korábbi helytelen beavatkozásokat számolják fel”, ám a projekt ellenzői úgy vélik, hogy a változtatások szembemennek a műkincsek megóvásának nemzetközi irányelveivel.

Az Akropolisz nyugati bejáratánál tervezett nagyszabású átépítési munkálatokat görög régészek és a szakma külföldi képviselői is ellenezték. A terv elvetését nyílt levélben kérték neves szakemberek.

Az Akropolisz az UNESCO világörökség része és Görögország leglátogatottabb régészeti helyszíne, a Görög Statisztikai Hivatal adatai szerint 2018-ban több mint hárommillió látogatót fogadott. A helyszínen folyamatos és rendszeres restaurálási és ásatási projektek folynak a 19. század óta.

A legújabb változtatási tervek azt a célt szolgálják, hogy a turisták könnyebben meg tudják közelíteni a régészeti helyszínt és gördülékenyebbé váljon a forgalom. A terveket február elején fogadta el a Központi Régészeti Tanács, majd ezt követően a kormány bejelentette, hogy ősszel átfogó tudományos vizsgálatot végeznek.

MTI; kiemelt kép: Getty Images

Ez is érdekelhet:

Dubajba költözhet az Oktoberfest

Pamela Andersonnal, Arnold Schwarzeneggerrel és Lothar Matthäusszal népszerűsítenék az új Oktoberfestet.

Esélyes, hogy minimum kétszer becsinálsz a világ leghosszabb gyalogos függőhídján

A több mint fél kilométer hosszú híd alatt 176 méteres mélység tátong.

És ezt olvastad már?
Ilyen volt a Malév utolsó napja, 11 évvel ezelőtt
További cikkeink a témában