A klasszikus karácsonyi filmek újranézése ugyanúgy az ünnepi rítus részévé vált, mint a fadíszítés vagy a halászléfőzés. Van azonban egy kis réteg, mely tagjainak már az oviban is Grincs volt a jele, és ők bizony nem kérnek egy újabb adagot olyan ronggyá játszott mozikból, mint a Reszkessetek, betörők!, az Igazából szerelem vagy Az élet csodaszép, inkább próbálnak merészebb darabokat megtekinteni az ünnepek alatt. Számukra van néhány rendhagyó javaslatunk.

 1. 10/10


  Fekete karácsony

  Kezdjük rögtön az összeállítást ezzel az 1974-es kanadai cukisággal, amelyben egy titokzatos gyilkos kaszabolja le a helyi fiatalokat, közben telefonon hívogatja őket, és egyáltalán nem a Csendes éj-t énekli bele a kagylóba. Ismerős a sztori? Igen, A Sikoly hasonló alapra épül, ezért nem véletlen, hogy a Fekete karácsony-t tartják a slasher műfaj nyitányának, amely egyben az egyik legérdekesebb darab is, hiszen a játékidő végéig nem derül ki, hogy valóban egy padláson élő sorozatgyilkos vagy egy misztikus teremtmény a tettes. Van remake is, de az eredeti a jó választás!

 2. 9/10

  Szörnyecskék

  Joe Dante kultuszfilmje a mozikba kerülése idején azzal izzasztotta meg a cenzorokat, hogy nem tudták, milyen korhatárral engedjék vászonra a filmet, amely egyszerre cuki és ocsmány, egyszerre kamaszokat célzó vígjáték és horror felé merészkedő darab. Bárhogy is van, remek választásról van szó, amelyben benne van az ünnepi hangulat, de egyáltalán nem olyan cukrozott módon, hogy jobban megülné az ember gyomrát, mint három kiló zselatinos szaloncukor. A folytatásnak pedig bérelt helye van a ”minden idők legjobb második részei” listákon.

 3. 8/10

  Drágán add az életed!

  „Now I Have A Machine Gun, Ho-Ho-Ho.” – írja az egyik hullára John McClane, aki azért érkezett Los Angelesbe karácsony estéjén, hogy találkozzon feleségével, Hollyval, de legmerészebb fantáziálásai során sem gondolt arra, hogy cipő nélkül futkos majd törött üvegen, miközben egyesével nyírja ki a Nakatomi Plazát megszálló német gazembereket. Bruce Willis 24 évvel a kis incidens után most a magyarországi Moszkvában tesz rendet, ezúttal nem karácsonykor, de a trailer alatt hallható Örömóda szintén ünnepi hangulatot varázsol.

 4. 7/10

  Asszony a tóban

  Egy klasszikus példány 1947-ből, amit nyilván ritkán látni tévében, de érdemes beszerezni és kipipálni a listánkon, mert fokozottan rendhagyó alkotásról van szó. Nem is a történet feszessége, vagy a sztori sodrása miatt kötelező, hanem mert érdekes kísérlet arra, hogy végig szubjektív plánban mutassa be a nyomozást, vagyis végig Phillip Marlowe (Robert Montgomery) szemein keresztül látjuk a történéseket. Ez jól hangzik, de a kézikamerás filmek korában már hihetetlenül lassúnak tűnik ez a karácsony idején játszódó alap noir.

 5. 6/10

  Karácsonyi lidércnyomás

  Tim Burtonnek annyira jellegzetes stílusa van, hogy nagyjából úgy van vele az ember, mint az AC/DC-vel: ha szereti, mindig örül az új villantásnak, maximum megállapítja, hogy az előző eggyel jobb vagy rosszabb volt. Expresszionista képek, társadalomból kirekesztett figurák, horror és vígjáték házasítása… ezek azonnal eszünkbe jutnak a rendező neve hallatán, ahogy az is, hogy csomó Burton-film az ünnepek alatt játszódik (Batman visszatér, Ollókezű Edward).

  Ebben a stop-motion animációs filmben igazából az ars poeticáját fogalmazta meg, hiszen horrorlényeket rászabadított a cuki karácsonyi világra, ebből a bizarr házasságból pedig a tökéletes burtoni műfajkevercs született meg. Az első kritikák szerint a Frankenweenie is hasonlóan szellemes és szerethető. Várjuk szeretettel.

 6. 5/10

  Halálos fegyver

  Érdekes, hogy az akciófilm műfaj legfontosabb évtizedében, vagyis a nyolcvanas években a legemlékezetesebb filmek közül kettő is pont karácsonykor játszódik. A már kivesézett Drágán add az életed! mellett persze a Halálos fegyver-ről van szó, amely annyiban követi a többi kari-film dramaturgiáját, hogy a hősöknek meg kell tanulniuk valamit az élet szeretetéről és a társak tiszteletéről. Az öngyilkos hajlamú Martin Riggs például ezen a lelki metamorfózison megy keresztül, fáradozásaiért cserébe még egy komoly lélektani értékkel bíró pisztolygolyót is kap ajándékba.

 7. 4/10

  Tapló télapó

  Bár korábban is voltak filmek, amelyek megpiszkálták a szívvel teli, aranyos (röviden gejl) karácsonyi vígjátékok vázát, olyan messzire egyik sem jutott ebben a játékban, mint a Tapló télapó. A Billy Bob Thorton alakította kiábrándult, önpusztító tahó ugyanis az egész filmben piál, káromkodik és jakuzziban tolja ”Télanyó húgát”, miközben az árva, kiközösített kissrác valamiért benne találja meg az apaideálját. Azért azt a mozzanatot ez a mozi sem tudta kikerülni, hogy a végén ne menjen keresztül hősünk némi pozitív jellemfejlődésen, de poénok tekintetében kevés tuskóbb vígjáték született.

 8. 3/10

  Christmas On Mars

  Ha halászlékocka helyett hasiskocka került a levesbe, porcukor helyett kokót szórtak a bejglire vagy az adventi naptár aktuális ablaka egy LSD-bélyeget rejtett, akkor tanácsos a Názáreti Jézus című százórás olasz film helyett ezt az experimentális agymenést megnézni, amit nehéz értelmezni, pláne élvezni, de előfordulhat, hogy kizárólag azoknak készült, akiknek volt már dolga a fent említett gasztronómia fogásokkal. Érdekesség, hogy a rendező és az egyik főszereplő az a Wayne Coyne, aki a The Flaming Lips nevű, remek neo-pszichedelikus zenekar frontembere, és zenészként hasonlóan elszállt dolgokat tesz le az asztalra, mint ez az alkotás.

 9. 2/10

  Az ajánlat

  Nyilván még azok között is keveseknek rémlik, akik látták minden idők egyik legkeményebb westernjét, hogy a sztori karácsonykor játszódik. Nyilván a kietlen sivatagban és cselekmény helyszínéül szolgáló ausztrál porfészekben nincs hó, nem szánkóznak kisgyerekek, és pontypatkó sincs az asztalon, de azért ott is megtartják a keresztény ünnepet, ami esetünkben nagyon durván sül el. A film egyik legemlékezetesebb jelenetében ugyanis az ünnepi asztalon erőszakolják meg a seriff feleségét, majd egy kis vérfürdőt rendeznek a feldíszített fa árnyékában. Talán ennyiből is lejött, hogy nem ezt a filmet kell megnézni a nagyival a családi vacsora után.

 10. 1/10

  Dirty Santa

  A „van zsákodban minden jó”, a „fehér karácsony” vagy az „ülj a Télapó ölébe” kifejezések teljesen más jelentést kapnak, ha az ominózus műfaj neve: pornó. Merthogy ettől a tematikától sem rettentek meg a szexipar napszámos alkotói, és jó pár filmet szabadítottak azokra, akik szenteste sem szeretnék elfojtani ösztöneiket. Legyen szó a Big Titty Christmas, vagy a Santa’s Revenge opuszokról, a történet végén ugyanaz lesz a csattanó, ha érted, mire gondolunk.

  Tovább:
  A Player legfrissebb cikkeihez
  Mesés karácsonyi vásárok itthon és Ausztriában
  Sielés, pihenés, bulizás és csajozás a legjobb osztrák síterepeken 

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon