1999. szeptember 10-én mutatták be a Velencei Filmfesztiválon a Harcosok klubját. 20 éve nem tudjuk megunni. Ha elolvasod ezt a 20 infót a filmről, biztosan újranézed. Ha nem, valószínűleg akkor is.

1. A forgatás kezdete előtt Edward Norton és Brad Pitt nem csak boxleckéket vettek, de tényleg megtanultak szappant is készíteni. Bármikor jól jöhet.

2. Lehet, hogy nem szúrtad ki, de David Fincher elárulta, hogy a Fight Club minden egyes jelenetében ott figyel valahol egy Starbucks-pohár.

3. Brad Pitt tényleg kitörette a fogának egy darabját a szerep kedvéért egy fogorvossal.

4. Persze nem Pitt és Norton voltak az elsők, akiket felkértek a főszerepekre. Tyler Durden például a producerek kívánságai szerint először Russell Crowe lett volna. Pitt egyébként nem nagyon akarta elvállalni a szerepet, mire David Fincher személyesen ment el hozzá a Ha eljön Joe Black forgatására, és elhívta egy sörre. A beszélgetésük alatt meggyőzte, hogy olvassa el a forgatókönyvet. Megtette. A többit már tudjuk.

5. A Narrátor szerepe még Edward Norton előtt landolhatott volna Matt Damonnál és Sean Penn-nél is.

6. Marla szerepére sok színésznőt kinéztek maguknak: Reese Witherspoont, Courtney Love-ot, Winona Rydert és Sarah Michelle Gellart is. Reese Witherspoon volt a producerek lieblingje, ők egy nagy nevet akartak behozni a női főszerepre, miközben Fincher végig Helenát akarta, de Reese-nek túlságosan sötét volt a forgatókönyv. Sarah Michelle Gellar egyébként el is vállalta volna, de még kötötte a szerződés a Buffyhoz.

7. Tyler Durden négyszer villan fel egyetlen képkockára, mielőtt még feltűnne a vásznon teljes valójában.

8. Amikor Marla a Narrátor, azaz Edward Norton arcába fújja a füstöt, a füst tulajdonképpen Leonardo DiCaprio lehelete a Titanicból, amit átemeltek a filmbe.

9. Helena Bonham Carternek igen vastag talpú cipőket kellett hordania, hogy nagyjából egy magasságúnak tűnjön a főszereplő urakkal.

10. A színésznő egyébként megkérte a sminkesét, hogy bal kézzel sminkelje minden egyes alkalommal, mert szerinte Marla nem lehet valami túl ügyes ebben, úgyhogy nem lenne baj, ha ő is egy picit ügyetlenebbül lenne sminkelve.

 

11. A lakás, amiben a Narrátor élt, nagyjából pontos mása annak a lakásnak, amiben David Fincher lakott korábban Los Angelesben. Azért döntött a rendező a lemásolása mellett, mert régebben állítólag mindig azt mondta, hogy legszívesebben felrobbantaná.

12. Megvan az a jelenet, amikor a Harcosok klubjának egyik tagja lespriccel vízzel egy papot? Ha jól megnézed a jelenetet, akkor láthatod, hogy megremeg a kamera. Ez azért van, mert az operatőr nem tudta megállni röhögés nélkül a felvételt.

13. Helena Bonham Carter és Brad Pitt három napig vették fel a szexjelenetük orgazmusainak hangjait, amit ugyebár jóformán nem is látunk. A látomás-részét ugyanazzal a technológiával forgatták, mint a Mátrix bullet-time-mal operáló jeleneteit, Helena Bonham Carter pedig CGI segítségével látható meztelenül, igazi meztelenséget ugyanis nem vállalt.

14. Amikor az egyik jelenetben a Narrátor képernyőjét látod, ahol éppen haikut ír, a képernyő bal oldalán látható nevek a film produkciós asszisztenseinek nevei.

15. Amikor Edward Norton először megüti Brad Pittet, csak egy kamuütést kellett volna eljátszania, de David Fincher úgy döntött, hogy az nem néz ki majd jól a vásznon, ezért rendesen oda kellett vágnia. Brad Pitt fájdalma abszolút igazi a filmben, és ha jól megnézed, láthatod, hogy ezen Edward Norton el is röhögi magát.

16. Marla Singer telefonszáma ismerős valahonnan? Hát persze, pont ugyanaz, mint Teddyé a Mementóból!

17. Vicces adalék, hogy amikor Tyler Durden a Harcosok klubjának tart beszédet, pont Jared Letóra néz, amikor rocksztárokat emleget.

18. Meat Loaf élethűen kövérnek tűnt? Nem véletlenül. A kövérítő ruháját madáreledellel tömték tele, hogy minden, de főleg a csöcsök is valóságosnak tűnjenek. De ezzel van is egy kis bibi. A klub egyik szabálya, hogy senki sem hordhat felsőt a harcok alatt. Meat Loafnak muszáj volt, hiszen elég hülyén nézett volna ki a kövérítő szettben.

19. Rengetegszer rájöhettél a film közben, hogy Tyler és a Narrátor egy és ugyanazon személy, csak persze ehhez nagyon oda kellett figyelni. Amikor ketten szállnak buszra, a Narrátor csak egy jegyet vesz, az egyik utas pedig nagyjából semmibe veszi Tylert, de „kisbarátját” emberként kezeli. Amikor autóban ülnek, és Tyler vezet, a Narrátor akkor is a vezető ülésből száll ki.

20. És egyébként csak azért, hogy nehogy azt hidd, hogy nem gondoltak mindenre az alkotók: a betűtípus neve, amelyet a plakáton használtak: Fight This.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

Tíz, streamingre frissen felkerült film, amit érdemes megnézni a héten

A Ted Lasso színésznője a kamerák előtt küldött el egy fotóst a fenébe

További cikkeink a témában