Ide nem is nagyon kell előszó. Íme a tavalyi év huszonöt legjobb videojátéka. Szerintünk.

25. SteamWorld Dig

Úgy hat óra alatt végigtolod ezt az RPG elemekkel feldúsított Boulder Dash-továbbgondolást, de e röpke játékidő minden percét élvezni fogod. Apró gyöngyszem, amit talán észre sem vettél volna, ha nem szólunk. Szívesen.

24. Transistor

A PC-re és PS4-re ellátogató Transistor az év egyik legjobb izometrikus akció-RPG-je. A harcrendszer ugyan nem forradalmi, de a hangulat, a zene és a stílus legalább két fejjel kiemeli ezt az alkotást a tömegből.

23. Shovel Knight

A Shovel Knight-ot azok az öreg motorosok különösen tudják értékelni, akik még a dicső C64-es időkben tanulták meg, mitől lesz igazán élvezetes és addiktív egy videojáték. Ne legyenek kétségeink: az indie fejlesztők kezében a videojáték-ipar sorsa.

22. FTL: Faster Than Light

Az első kiadás 2012-ben jelent meg, de az FTL idén végre az iOS-es átirattal megtalálta a nagyobb tömegeket is. Minimalista, mégis komplex űrhajószimulátor, ami először biztosan a torkodon akad, de mivel képtelenség letenni, hamar a mesterévé válsz.

21. Driveclub

Aki a Driveclub valóban szégyenteljes startja miatt nem adta el a saját példányát a francba, az két hónappal a megjelenés után végre egy teljes értékű játékban falhatta a kilométereket. A bosszantó kezdetektől eltekintve ez az alkotás minden idők legjobb playstationös árkád-autóversenye.

20. Tomb Raider: Definitive Edition

Már tavalyi listánkban is helyet követelt magának az újradizájnolt Lara Croft, és mivel a Definitive Edition-nel az idei évet is betámadta a Square Enix, ezért ezúttal sem tehetünk mást, mint hogy újra felvesszük az alkotást szaknévsorba.

19. Wolfenstein: The New Order

Bár a 2009-es Wolfenstein hagyott némi kívánnivalót maga után, a 2014-es, rettentően oldszkúl epizód odarakta magát, ahogy kell, és még az 1992-es Wolfenstein 3D-t is sikerült flottul elrejteni benne. Minden percét lehetett szeretni.

18. Forza Horizon 2

Ami a PS4-nek a Driveclub, az az Xbox One-nak a Forza Horizon 2. Lehet szőlőtőkék között csapatni válogatott szuperautókkal, ha pedig ahhoz van kedved, még egy expresszvonat ellen is nyomhatod a gázt. Van még kérdés?

17. Minecraft: Playstation 4 & Xbox One Edition

A Minecraft végre az újgenerációs konzolosoknak is szétcsapja a szabadidejét. A portok ráadásul kiválóan sikerültek. Nincs menekvés.

16. Child of Light

RPG light a Ubisofttól, ami a közelében sem volt annak, hogy megreformálja a műfajt, de kategóriája leghangulatosabb és legszebb alkotásaként vonult be a nagykönyvbe.

15. Alien: Isolation

Az Alien-fanok idén végre pezsgőt bonthattak, hiszen a Segától megkapták, ami jár nekik; egy autentikus, kompromisszumok nélküli survival-horrort, ami nagyjából öt percenként zavarta ki Kula bá’-t, hogy ugyan nézzen már körbe a lerongyolódott idegrendszerű gémer alsógatyájában.

14. Super Smash Bros. for Wii U

A Nintendo mashup verekedős címe 3DS-en és Wii U-n is teljes fényében pompázott, de mi inkább a csiszoltabb Wii U verziót emeljük be a listába. Nem egyszer temettük már a Nintendo asztali gépét, de amíg minden évben jön három-négy ilyen pokolian szórakoztató cím, addig nem lehet lecsukni a koporsó fedelét.

13. Far Cry 4

A Far Cry 4 végül nem volt képes überelni a harmadik rész által bemutatott közel tökéletes gyakorlatot, de még így az év egyik legjobb akció-fps-ét tisztelhetjük a személyében.

12. Destiny

Még ha az első hetekben ez nem is volt nyilvánvaló, mára már biztosan az: a Bungie ismét valami nagyot alkotott. A Destiny-be több százezer gémer pakolt már súlyos hónapokat és egyelőre nem úgy néz ki, hogy a fejlesztők magára hagynák a címet. Ki tudja hová fejlődik még ez a nyitott világú fps-RPG hibrid.

11. Titanfall

2014 egyik legjobban várt játéka végül nem okozott csalódást. Bár akik egy vérbeli nextgen-shooterre vártak, azoknak néhány grafikai és technikai baki kicsit szúrhatta a szemét, de ettől eltekintve nincs értelme tagadni: egy igazi adrenalin-teljesítménytúrát kaptunk az ex-Infinity Ward-os srácoktól.

10. Assassin’s Creed Unity

A kezdeti extrém bugok után egy izmos patch áldásos segítségével végre teljes pompájában élvezhettük a forradalmi Franciaország minden gyönyörét és mocskát, a vissza a gyökerekhez-stílusú, szemkápráztató nextgen AC-epizódnak pedig feltétlenül tudtunk örülni.

9. Mario Kart 8

Aki nem játszott még Mario Kart-ot haveri körben, az nem tudja mi fán terem az igazi partygaming. Hatalmas móka, a nyolcadik rész pedig légvonalban nyúl vissza a nagy elődökhöz.

8. Call of Duty: Advanced Warfare

A fáradó CoD formula az Advanced Warfare-rel sikeres vérátömlesztésen esett át. Kaptunk egy értelmes kampányt, de ami a lényeg, kaptunk egy olyan multiplayert, ami végre nem pont ugyanolyan, mint a tavalyi eresztés. Csak így tovább, Activision!

7. Sunset Overdrive

A Sony-fanok titkon biztos remélték, hogy a korábban csak őket kényeztető Insomniac Games első Microsoft-exkluzív címe csúnyát fog hasalni, de ez végül annyira nem jött össze, hogy a Sunset Overdrive az év egyik legjobb – és egész biztosan a legőrültebb – shootere lett.

6. Dragon Age: Inquisition

A Dragon Age-sorozat egyre zuhanó színvonala miatt nem tettünk volna sokat az Inquisiton sikerére, de végül nagyon nem lett igazunk. Az idén nem igazán combos EA ezzel a címmel ügyesen visszatette magát a térképre.

5. World of Warcraft: Warlords of Draenor

A Blizzard éleslátását dicséri, hogy a lassan átláthatatlan WoW-univerzumot egy időutazós huszárvágással visszaküldte az aranykorba. A Warlords of Draenor a legjobb dolog, ami a világ legkedveltebb MMORPG-jével csak történhetett.

4. Middle-earth: Shadow of Mordor

Tomi beígérte a Shadow of Mordor-t a lista élmezőnyébe, úgyhogy tessék, itt van. Teljesen megérdemelten kerül egyébként ide. Az év egyik legnagyobb meglepetéséről beszélünk.

3. Dark Souls II

A Dark Souls II „A” hardcore RPG. A From Software nagyon helyesen maradt az első résszel megkezdett úton. Azok a kocagémerek, akik már attól kétségbeesnek, ha a játék nem mutatja hatalmas villogó nyíllal a követendő irányt, jobban teszik, ha távol maradnak ettől a címtől. Ez a játék egész embert kíván.

2. The Last of Us Remastered

Mivel a Sony az újgenerációs vasát is megtámogatta egy vérfrissített The Last of Us-szal, mi pedig még mindig úgy gondoljuk, hogy ez a cím minden idők legjobb Playstation-játéka, ezért a Remastered-nek is itt helye a listán. Mégpedig továbbra is az élbolyban. Kötelező játszanivaló.

1. Grand Theft Auto V

Igen, jól látjátok, az első két helyezett egyenesen a tavalyi listából érkezett változatlan sorszámmal, amit már csak azért sem tudtunk megbolygatni, mert a Rockstar speciel egy teljes értékű fps-módot is belefejlesztett a durva ráncfelvarrással tovább csinosított újgenerációs GTA 5-be. Csak azokat lepte meg, hogy a varázslat ezúttal is működik, akik eddig még nem tudták, hogy ennél a stúdiónál zsenik dolgoznak.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Mi kell ahhoz, hogy a kutyád ne csak boldog legyen, de a legjobb barátoddá is váljon?

Már itt is van a Szegény párák rendezőjének új filmjének első kedvcsinálója

Mától streamelheted a magyar Oscar-díjat is hozó Szegény párák című filmet

További cikkeink a témában