Ha a kajád leesik a földre, de három másodpercen belül felveszed, nyugodtan megeheted – hangzik a 3 másodperces szabály. De vajon mi igaz ebből?

A bénázva étkezőknek rossz hír: a tudomány már többször megdöntötte a 3 másodperces szabályt. Mint tudjuk, a pajkos brit tudósok szeretnek ehhez hasonló kísérleteket végezni, ezért ennek a mítosznak is utánajártak már többször is.

A Rutgers University kutatói egy csomóféle kaját leejtettek acél, kerámia, illetve szőnyeg felületre, majd különböző ideig hagyták ott őket. Összesen 128 féle egyedi esetet szimuláltak, és az összes kísérletet megismételték 20 alkalommal, így végül mérvadó eredményre jutottak.

Ha csupán csak egyetlen pillanatig hagyták az ételt a földön, akkor is megtapadt rajta annyi baktérium, hogy az már szennyezettnek minősül.

Ám ettől nem kell kétségbe esni, hiszen ha rendszeresen takarítunk, nincs is nagy különbség a között, hogy a finom falat a földre vagy csak a székre vagy az asztalra esett le. Arról nem is beszélve, hogy amúgy is többezernyi (ártalmatlan) baktérium kering körülöttünk minden pillanatban. Ez persze nem jelenti azt, hogy holnap a fürdő padlójára teríts meg magadnak.

Az adatok elemzése után az egyetemi kutatócsoport azt állapította meg, hogy a legjelentősebb tényező maga a leejtett étel állaga (egy felvágottra nyilván több bacilus tapad, mint egy darab száraz kekszre), második a felület textúrája (a szőnyeg kisebb felületen érintkezik az étellel, ezért kevésbé veszélyes, mint mondjuk a laminált padló) és csak harmadlagos az idő.

Támogatott és ajánlott tartalmaink
További cikkeink a témában
Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat
Hirdetés