Bocsánat a cím gyermeteg jelzőjéért, de hát ezt a cikket mégiscsak geekek készítették geekeknek. Aki ismeri és szereti a Marvel egyre terebélyesebb filmes univerzumát, annak igazi csemege lesz ez a lista. Belekotortunk a jelenleg 28 nagyjátékfilmet számláló masszába és kiemeltük a számunkra eddig legemlékezetesebb tíz pillanatot. Ha neked valami más ragadt meg még ezeknél is jobban, lehet velünk vitatkozni.

10. Hela lezúzza a Mjölnirt

Hol? Thor: Ragnarök (2017)

Éppen tizedik helyre befért az egész MCU egyik legfontosabb fegyverének a halál istennőjének keze általi elpusztítása. A pillanat igazi shocker is lehetett volna, de sajnos az alkotók már a trailerekben lelőtték a poént, így senkit nem ért meglepetésként, amikor Cate Blanchett fél kézzel összeroppantotta a pörölyt. Hela egyébként az egyik kedvenc gonoszunk. Nem azért, mert annyira eredeti lenne, inkább azért, mert valami egészen bizarr módon szexi. Nem tudtuk levenni róla a szemünket.

9. Pepper Potts bepöccen

Hol? Vasember 3. (2013)

Megint egy MCU-csaj, ezúttal Tony Stark menyasszonya, aki ebbéli minőségére a harmadik önálló Vasember-moziban csúnyán ráfarag, mivel a film főgonosza őt is elkapja, hogy vele zsarolja a szuperhőst. Hogy megkínozza, beadja neki az Extremis nevű szert, ami az alanyok igen nagy százalékánál vezet spontán önrobbanáshoz, Peppernél azonban egészen más hatást ér el, és ez végül a fináléban a rosszfiú vesztét okozza.

8. Késpárbaj a tél katonájával

Hol? Amerika Kapitány: A tél katonája (2014)

A Russo tesók első MCU-s rendezésében ennél a jelenetnél jött el az a pont, amikor a franchise rajongói eltátották a szájukat, majd megkérdezték: „Ja, hogy ezt így is lehet?” Ez volt gyakorlatilag a filmfolyam első olyan akciójelenete, ami mögé igazi, szakértői szemmel is értékelhető koreográfiát sikerült odapakolni. Volt benne kraft, kreativitás és harcművészet, de úgy, mintha csak egy Bourne-moziból jött volna. Imádtuk.

7. A pókmicsoda akcióba lép

Hol? Pókember: Idegenben (2019)

Pókember első MCU-s megjelenése az Amerika Kapitány: Polgárháború című filmben sok kérdőjelet hagyott a rajongók fejében. Ezek közül a legégetőbb az volt, mégis hol marad a közkedvelt szuperhős egyik legfontosabb képessége, a pókösztön, melynek segítségével hősünk a repkedő golyókat is képes kikerülni. Nos, a válaszra egészen a második önálló Pókember-moziig kellett várni, akkor azonban szem nem maradt szárazon. A fináléban, amikor Mysterio ismét beveti gyilkos illúzióit, Peter becsukja a szemeit és kizárólag a pókmicsodára hagyatkozva rendezi le a dolgot. Legszívesebben ujjongtunk volna.

6. A zombi-Strange

Hol? Doctor Strange az őrület multiverzumában (2022)

Hogy mennyire lett jó vagy rossz a második önálló Doctor Strange-mozi, az véleményes lehet – nekünk mondjuk nagyon tetszett –, de abban többnyire nagy az egyetértés, hogy amikor a főhős varázslat segítségével megszállja az egy másik dimenzióból származó halott önmagát, az az MCU legkúlabb pillanatai közül való. Már csak azért is itt a helye a listán, mert előtte soha nem gondoltuk volna, hogy ilyesmit is láthatunk majd az alapvetően családbarát Marvel-filmek sorában.

5. „Nyikhaj istenke!”

Hol? Bosszúállók (2012)

Az első Bosszúállók-mozi volt az, ami végleg bebizonyította, hogy igenis van létjogosultsága egy közös filmes univerzum építgetésének. Természetesen nem Hulk és az akkor még főgonosz szerepben tündöklő Loki párharca volt a film legfontosabb mozzanata, de ezen röhögtünk a legtöbbet.

4. A Bosszúállók összeállnak

Hol? Bosszúállók (2012) és Bosszúállók: Végjáték (2019)

Vigyázat, csalunk, ez a helyezés ugyanis megosztott, lévén az MCU történetében többször is volt olyan epic hero shot, amit képtelenség lenne kihagyni ebből a toplistából. Nekünk az első ilyen a legmeghatározóbb, amikor a 2012-es Bosszúállókban fordul egyet a kamera a csapatfotóhoz összeállt hősök körül, de nem lehet nem megemlékezni a Végjáték fináléjáról sem, melyben tényleg mindenki ott van, aki számít, ebben ráadásul még el is hangzik a libabőröztető mondat: „Bosszúállók, gyülekező!”

3. Befutnak a korábbi Pókemberek

Hol? Pókember: Nincs hazaút (2021)

A multiverzum megnyitása kétségkívül forradalmi ötlet, és a Pókember: Nincs hazaút volt az első olyan alkotás, ami már tényleg kihasználta az ebben rejlő óriási lehetőséget a fanservice-re. Az alkotók fogták magukat és egy filmbe terelgették az összes újkori Pókember-mozi főhősét és több gonoszát is, tették ezt úgy, hogy csak a legsavanyúbb nézőkben merült fel a hatásvadászat vádja. Jól jellemzi, mekkora hatást váltott ki a régebbi Pókemberek felbukkanása, hogy egészen hihetetlen módon még a magyar mozikban is tapsvihar kísérte a pillanatot.

2. Amerika Kapitány kézbe veszi a Mjölnirt

Hol? Bosszúállók: Végjáték (2019)

Megint a Bosszúállók: Végjáték, nem is utoljára és ezúttal is teljesen megérdemelten, hiszen mégiscsak ez a film volt az MCU eddigi csúcspontja, szinte minden tekintetben. Amerika Kapitány már a Bosszúállók: Ultron kora című filmben is meg tudta moccantani a Mjölnirt – ha csak egy hangyalábujjnyit is – vagyis ezt a pillanatot az MCU producerei már jó előre beharangozták. A jelenetet felszabadult ujjongás kísérte a világ összes filmszínházában. Nagybetűs mozis pillanat, amitől sokadik újranézésre is feláll az ember karján a szőr.

1. „Én vagyok Vasember!”

Hol? Vasember (2008) és Bosszúállók: Végjáték (2019)

Ismét egy megosztott helyezés, egyúttal egy vitathatatlan első helyezett: a mondat, ami megnyitotta az MCU-t, és ami lezárta annak eddigi legfontosabb fejezetét. Ez a kijelentés zárta a 2008-as első Vasember rendes játékidejét, majd ez volt az a mondat, amit utoljára hallhattunk Tony Stark szájából, amikor egy csettintéssel elpusztította Thanost egész seregével együtt, egyúttal feláldozva önmagát az univerzumért. A csettintést követő pillanatokat mindenhol csendes hüppögés kísérte a nézőtéren, hiszen tudtuk, hogy ezzel lezárult egy korszak.

Ez is érdekelhet:

Így alakult volna a Csillagok háborúja sztorija, ha a rohamosztagosok nem lőttek volna folyton mellé

Ebben a teljesen agyament videóban a fehér páncélosok sorban levadásszák a lázadókat.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet

150 000 táncoló robotfűnyíró: a technológia a fejlesztés mögött

Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre

További cikkeink a témában