Lehet, hogy a Mörk számodra így nem mond semmit, de biztos, hogy régről ismered az énekesét, csak hirtelen fogalmad sincs róla. Ha elkezdenéd az ismerkedést, van egy jó hírünk: a Budapesti Tavaszi Fesztiválon is fellépnek április 21-én.

Annyian, annyiszor mondták már, hogy „ez a magyar zenekar biztos befut majd külföldön”, hogy ha minden egyes ilyen elhangzott mondatért egy forintot betennénk egy malacperselybe, azt a malacperselyt már A Hegy sem tudná felemelni. Hogy hogy jön ide a Mörk? Úgy, hogy ha ők nem futnak majd be külföldön… de a mondat folytatását úgyis mindenki tudja.

Szóval itt a Mörk, egy magyar banda, ami szinte többet játszik külföldön, mint itthon, és ez nem is annyira meglepő, ha meghallgatod a zenéjüket, hiszen úgy tudják hozni a mélyebb, elszállósabb témákat, a laza láblógatósabb hangulatokat a pattogósabb pop-jazz-funkkal, hogy olyan csak nagyon ritkán van. Világszám!

Az egész a legkevésbé sem konvencionális módon indult, mivel a legkevésbé sem akartak konvencionális bandaként funkcionálni, úgyhogy szobakoncerteken kezdtek zenélni barátoknak, aztán szépen lassan tágultak a szoba falai, annyira, hogy most már olyan helyeken is játszottak, mint a groningeni Eurosonic Noorderslag, a hamburgi Reeperbahn Fesztivál, a New York-i Mondo, a bécsi Waves Vienna, és a Tallin Music Week.

A Mörk énekese az a Zentai Márk, aki egykor Márk néven pakolta ki egymás után a rádiós popslágereket, igen, ő az, aki a Ments meg szerelem! című örökbecsűt is énekelte, de aztán egyszer csak véget vetett a tinisztárságnak, külföldre költözött, aztán snitt, és évek múlva jött a Mörk.

Márk nem a múltjával próbálja meg eladni a bandáját, hanem szimplán a tehetségével, ennél sok szimpatikusabb dolgot pedig ritkán látni a magyar zenében.

Márkról tudni kell, hogy fiatalon is magasan képzett énekes volt, a Mörkben pedig baromi jó társakkal zenél együtt, így az egész projekt nagyon erőssé vált, annyira erőssé, hogy már bőven külföld felé kacsintgatnak, most épp Erdélyben turnéznak, tavasszal viszont beveszik Németországot is, de azért játszani fognak a Budapesti Tavaszi Fesztiválon is az A38-on április 21-én.

Nemrég jött ki a The Death of Mörk EP-jük, ezt egészítik ki majd nagylemezzé a The Death and Resurrection of Mörk, amelyet élőben a Hajón mutatnak be, de aztán a Müpába is beugranak majd a nyáron a Hey June! sorozat részeként június 18-án.

Addig nézd meg a Mörköt élőben, amíg tudod, mert egyrészt nagyon jók, másrészt annyira erősen hívogatja őket külföld, hogy a végén még az megy majd ritkaságszámba, ha itthon lépnek fel.

De mondjuk ez már most is majdnem így van. Mondjuk ilyen dalok után nem nagy csoda, ha imádják őket odakint.

És nem mellékesen nem csak Mörk lesz a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, hanem rengeteg egyéb program is.

Nem volt könnyű, de kiválasztottuk a Budapesti Tavaszi Fesztivál legjobb programjait - Roadster

Mint ahogy azt már megszokhattuk, áprilisban ismét világsztárok adják egymásnak a kilincset a Budapesti Tavaszi Fesztiválon. Megnéztük mi is a programkínálatot, és nyomban beírtuk a naptárunkba, hogy április 5-22. között mely estéken ne nagyon számoljanak velünk a barátok, a családtagok és az ismerősök, mert előfordulhat, hogy mondjuk a ferihegyi repülőtéren hallgatunk egy koncertet.

És ezt olvastad már?
Hogyan válassz olyan gépházat, ami bírja a strapát? Segítünk
További cikkeink a témában