Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Nő a pult mögött. Szegeden született, hosszú évekig versenyszerűen evezett, majd úgy döntött, várost és pályát vált, és négy éve egészen Budapestig lapátolt. A bájos mosolyú Niki jó értelemben vett megszállott, aki a félőrült kategóriába sorolja önmagát, így aztán nem csoda, hogy utazásai is a bartenderségről szólnak. Berlinben és Skóciában is járt, utóbbi helyen tíz lepárló üzemet jártak végig kollégáival. A bartenderséget férfias szakmának tartja, amelyben a nők aránya mindössze 10–15 százalékos. Legnagyobb szakmai sikerének az ABSOLUT UNIQUE Bartender döntőbe jutást érzi, illetve egy korábbi verseny harmadik helyezését.

Profil

Név: Bálint Nikolett
Életkor: 25 év
Lakóhely: Budapest
Munkahely: Boutiq’Bar

– Miért döntöttél e a szakma mellett?
– A versenyzést egy sérülés miatt kellett abbahagynom, és utána ott is hagytam a sportot. Felköltöztem Pestre, és kinyílt a világ. Elmentem egy tanfolyamra, elvégeztem, és egy kis kitérő után úgy alakult, hogy erre teszem fel az életem.

– Milyen személyiségjegyekkel kell rendelkeznie egy jó bartendernek?
– Magabiztosság, önfegyelem, stabilitás, ezek nagyon fontosak. Ugyanakkor nyitottnak kell lennie a vendégek felé, olyannak kell tűnnie, akiben megbízhatnak.

– Mennyire kell értenie az italokhoz, alapanyagokhoz?
– Az alapanyagok ismerete az alapja mindennek. Nem elég, ha valaki jó fejnek látszik, dobálja az üvegeket, jóképű, ha nem tudja, hogy mit szolgál fel. Az orvosok is az anatómia elsajátításával kezdik tanulmányaikat. Ez nagyon hasonló.

A verseny menete

Hogy ki lesz az ABSOLUT UNIQUE Bartender? Az, aki úgy kever, mint senki más, aki nem ismer lehetetlent, ha koktélokról van szó, és a vendéglátás a kisujjában van.

Az ABSOLUT Vodka minden résztvevő tudását próbára tette egy teszt segítségével. A tíz legnépszerűbb és a tíz leggyorsabb hibátlan tesztet kitöltő bartender került be a top húszba. Ezt követően az ABSOLUT egy titkos vásárló segítségével, előre meghatározott szempontok alapján tesztelte a versenyzőket a munkahelyeiken. A legjobban teljesítők kerültek be a Titánok közé, akik közül a végső összecsapás során, a január 14-én megrendezendő Titánok Harca UNIQUE Edition versenyből kerül ki az ABSOLUT UNIQUE Bartender.

A legjobb egy különleges, személyre szabott, privát bartender-coachingot nyer Nagy Zoltánnál, a London Academy of Bartenders vezetőjénél, a Boutiq’Bar tulajdonosánál, valamint részt vehet egy kétszemélyes hétvégén az Abacus Business & Wellness Hotel****Superior- ban. Emellett egy exkluzív ABSOLUT barszettel is gazdagodik, továbbá jelentős médiaszereplésben is része lesz. 

– Mi a leggyakoribb hiba, amit a bartenderek el szoktak követni?
– Túlságosan önmagukat helyezik középpontba, én úgy vettem észre. És a kompromisszumkötés, az is hiba. Mi a Boutiqban úgy jutottunk el oda, ahol tartunk, hogy nem kötünk kompromisszumokat.

– Mi volt az első koktél, amit életedben készítettél? Emlékszel még rá?
– Huh, gondolom egy klasszikus lehetett! Mojito vagy Cuba Libre, de konkrétan nem emlékszem rá.

– Milyen képességek szükségesek ahhoz, hogy valaki jó bartender legyen?
– A legnagyobb áldozat, hogy éjszaka dolgozunk. Sokan nem képesek bevállalni, hogy megfordul az életük. Ez a kapcsolatokra nagyon nagy terhet rak. Azt vettem észre, nagyon sokunknak nincs rendes kapcsolata. Ezt el kell fogadni.

– Mit iszol, amikor munkaidőn kívül betévedsz egy jó koktélbárba?
– A nyári skóciai látogatás óta a whiskeyvel való szerelmem a csúcsára hágott. Úgyhogy egy Old Fashion mondjuk bármikor jó tud lenni!

– Ha civileknek ajánlanod kellene egy koktélt, ami egyszerű alapanyagokból áll, és otthon is elkészíthető, melyik lenne az?
– Valami egy alapanyagos dolgot, mondjuk egy cuba librét: remek ital, és egyszerű elkészíteni.

– Melyik a legjobb sztori, ami a munkád során megesett veled?
– A találkozások régi arcokkal nagyon jók tudnak lenni. Voltunk nyáron Skóciában, és rá két hétre itt állok a pultban, és egyszer csak megjelent itt az egyik lepárlóból egy pár. Itt jártak Budapesten és meglátogattak minket. Az ilyesmit nagyon szeretem.

– Mikor dobtál el utoljára üveget?
– Tegnap este.

– Mi volt a legfurcsább dolog, amit vendég valaha kért tőled?
– Az, hogy vetkőzzek le. De ez nem történt meg.

– Mondunk három alapanyagot: ABSOLUT Vodka, lime, cranberry. Mit készítenél belőle?
– Egy martini típusú italt. 40 ml vodka, 20 ml lime juice, 20 ml cranberry. Tennék bele egy kis uborkát, kis cukrot ízlés szerint, és egy kellemesen előhűtött pohárban szolgálnám fel.

– Ha hátralévő életedben csak egy koktél ihatnál, mi lenne az?
– Scotch, Old Fashion.

– Ha lenne egy alapanyag, amit eltörölhetnél a föld színéről, melyik lenne az?
Ilyen nincs, bár, ha jobban belegondolok, akkor az ananász–kókusz–banán vonalra talán rámennék.

– Mi volt a legnagyobb jatt, amit valaha kaptál?
– Olyan 20 ezer forint körül.

– Van-e 2013-ra szakmai célod?
– Őszintén szólva, kicsit babonás vagyok! Egy világversenyt jó lenne megnyerni.

Ismerd meg a többi döntőst is!

Itt találod Niki versenytársait!

Tudj meg többet az ABSOLUT UNIQUE Bartender versenyéről!

(x)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.