Hallgass utcazenét, nézz Mucha képeket, úszd át a Balatont, vagy hűsölj moziteremben kínai filmeket nézve. Ezek, és sok más program a hétre.

Veszprémi Utcazene Fesztivál

Veszprém

Július 4-7.

Web: http://www.utcazene.hu

Első látásra az Utcazene Fesztivál nem több mint egy a nagy nyári fesztiválok sorában, hisz mint mindenhol, itt is vannak színpadok, van rock and roll, van Kiscsillag és van Quimby, van sör, vannak lányok és fiúk, és van vidámság. Első látásra olyan, mint a többi. Első látásra... A fesztivál idejére felállított két nagy és öt kisebb színpad együtt azonban egy "belvárosnyi fesztivált" alkot és a többi fesztivállal szemben ez a rendezvény ingyenes. A Veszprémi Utcazene Fesztiválon a város lakosságát és a turistákat szórakoztatni bíró utcai zenészek és több mint félszáz sztárfellépő ad belépőmentes, "emberközeli", az ország más fesztiváljain hallhatótól merőben eltérő hangulatú koncertet Veszprém utcáin és terein.

Szegedi Szabadtéri Játékok

Szeged

Július 6. – augusztus 20.

Web: http://www.szegediszabadteri.hu

5 produkciót 4 műfajban, ebből 3 magyar művet és 2 ősbemutatót láthatnak 1 színpadon a Szegedi Szabadtéri Játékok nézői nyáron. Idén a fővároson át, nyugattól keletig – Győrtől Debrecenig – ível a meghívott alkotók sora, akik Szegeden, „a hazai színházi élet olvasztótégelyében” találkoznak. Emellett az is fontos, hogy a fesztivál mindig nagy sikerrel tud együttműködni különböző kőszínházakkal. 2012-ben ezt két, koprodukcióban létrejött előadás: a Jekyll és Hyde, a Győri Nemzeti Színházzal és a Mária, a debreceni Csokonai Színházzal, bizonyítja.

Kínai Filmnapok

Uránia Mozi

Július 4.

Web: http://www.kinaifilmnapok.hu

Kínáról mindannyiunkban él egy kép, de többségünk alig tud valamit a kínai emberek mindennapjairól. Kétnapos filmünnepünk a maga eszközeivel ezt a hiányt igyekszik pótolni. A művészeti ágak közül talán a film az egyik legtökéletesebb kifejezésforma, amiben ötvöződik az irodalom, a zene, a tánc, a fotográfia, az építészet, és a műfaj így lényegül át egy magasabb rendű egységgé. A hazánkba érkezett alkotásokban Kína legjobb filmrendezői vallanak önmagukról, népükről, hazájukról és a világról. A filmek a művészeti ágra jellemző sajátos összetettséggel mutatják be ezt a többségünk számára még mindig elérhetetlen és jórészt ismeretlen világot; és páratlan lehetőséget teremtenek arra, hogy egy kicsit közelebbről szemügyre vehessük azt a másik, azt a nehezebben elérhető Kínát is, amelyik a gazdasági statisztikák mérőszámai mögött rejtőzik.

30. Balaton-átúszás

Révfülöp

Július 7.

Web: http://www.balaton-atuszas.hu

A 2012 évi Balaton-átúszás a kedvező idő esetén 2012. július 7-én szombaton kerül megrendezésre. Hagyomány már, hogy az 5.2 km-t a révfülöpi kikőtőből indulva, a balatonboglári Platán strandra érkezve kell teljesíteni. A rajt időszak reggel 8.00 órától délután 14.00-ig tart. Nevezni Révfülöpön, a kikőtőhöz közeli labdarúgópályán lehet. A nevezés 7.00 órától 13.30-ig tart. A nevezési lap olvasható kitöltése után az általános orvosi vizsgálat alapján alkalmasak indulhatnak. A rajtolásnál, a csuklópánt leolvasása után zuhanyozási lehetőséget biztosítunk. A várható nagy indulószám miatt kérjük, hogy óvatosan szálljanak vízbe.

Shakespeare Fesztivál

Gyula

Július 5-15.

Web: http://www.shakespearefesztival.hu

A Gyulai Várszínház – az Összművészeti Fesztiválon belül – 2005 óta rendezi meg a kéthetes Shakespeare Fesztivált július elején. A szervezők célja, hogy legyen Magyarországon egy olyan rangos, nemzetközi fesztivál, ahova a legjelentősebb Shakespeare előadásokat hívják meg itthonról és külföldről. A fesztiválon nem osztanak díjakat, a rangot a fesztiválra történő meghívás adja. A főprogramba az éves várszínházi Shakespeare bemutató mellé egy előadást a magyar nyelvterületről, kettőt külföldről hívnak. A kísérő programokban a műsort színházi előadások és más műfajok bemutatásával is színesítik: reneszánsz zenei koncertek, jazz koncertek, táncelőadások, utcaszínházi előadások, alternatív színházi előadások, színművészeti egyetemisták előadásai, filmek vetítése, Shakespeare konferenciák, Shakespeare konyhája – gasztronómia.

Alfons Mucha – A Trimal Collection

Pécsi Galéria

Augusztus 26-ig

Web: http://www.pecsgallery.hu/2012/ngal/7.htm

A 2010-es Európa Kulturális Főváros programjainak kiemelkedő eseménye volt a Pécsi Galériában rendezett Mucha-kiállítás , amely a szecessziós plakátjait, könyv- és újságborítóit valamint a munkáihoz készített eredeti fotóit, tanulmányait mutatta be. A mostani kiállításon az elemzései, kréta és ceruza rajzai, festményei, mint az alkalmazott művészet előtanulmányai kerülnek elő egy sajátos kontextusból, megadva annak lehetőségét, hogy a tárlatlátogató közelebb kerülhessen az alkotóhoz, annak lelkéhez.

És ezt olvastad már?
Sajnálattal közöljük: nem biztos, hogy le tudnád csapni Mark Zuckerberget