Könnyű azt mondani Amy Winehouse-ra, hogy egy rossz drogos volt, aki magának kereste a bajt. Az igazság nem ez, és nem is odaát van, hanem ebben a remek filmben.

Amy zseniális énekesnő volt, ebben még azok is egyetértenek, akik csak a drogproblémákkal azonosítják a túl korán eltávozott hölgy munkásságát, olyan énekesnő, aki nem csak hangi adottságaiban volt egyedülálló, hanem a zenéhez való hozzáállásában is. Amy Winehouse az a fajta csaj volt, amiből sajnos nincs elég, brutális alázattal kezelte a mesterségét, és nem érte be a félmegoldásokkal. Aztán valami történt.

A Back to Black lemez világsikere egy dolog, lehet az ember jó helyen, jó időben, de rossz emberekkel körülvéve. Hát Amynek jutott rossz emberekből bőven. Apja, Mitch Winehouse az egyik, aki bőszen tiltakozik a doksifilm ellen, hiszen őt is felelőssé teszi lánya haláláért, és az a helyzet, hogy annak a fasz(i)nak bizony bűnhődnie kell. A másik az egykori férj, Blake Fielder-Civil, aki a drogokkal egyébként is szimpatizáló hölgyet elindította a lejtőn, és ez akkor is így van, ha már azt nyilatkozgatja, hogy neki bizony semmi köze az énekesnő halálához.

Az Amy sajnos túlságosan őszinte a számukra. Sajnos túlságosan őszinte bárki számára. Olyan dokumentumfilm, ami „rendes filmként” is remekül működik, házi videókkal mutatja be azt a kivételes tehetséget, és annak teljes elherdálását, ami egy évtizedben maximum egyszer-kétszer emelkedik ki a semmiből. Az Amyt azért nehéz nézni, mert tudod, mi lesz a vége, és tisztában vagy vele, hogy az elején látható tündéri, alázatos és veszettül tehetséges kiscsajból a végére önmaga árnyéka, majd hulla lesz. És ezt a folyamatot végignézheted. Páholyból.

Az Amy - Az Amy Winehouse-sztori nagyon is fontos film, főként zenészeknek. Megmutatja, hogyan kell odafigyelni a környezetünk hatásaira, de azt is, hogyan érdemes hozzáállni a zenéhez. Amy Winehouse hozzáállása páratlan volt, és ezt most úgy láthatod, ahogy sosem hitted volna, hogy valaha még megtörténhet. Olyan, mintha Amy visszatért volna, hogy eljátssza felemelkedését és bukását, de közben tudod, hogy ez sajnos a kíméletlen valóság, ez akkor és ott történt, ettől lesz igazán szívbemarkoló. És utána még jobban fog hiányozni Amy Winehouse hangja és lénye. Ha pedig szülő vagy, és a gyermekedből egy igazi nagyság kerekedik ki, akkor légyszi, ne légy egy utolsó paraszt. Köszönöm!

A player szerint

  • Mindenkinek látnia kell, akinek köze van a zenéhez
  • Dokumentumfilmként és nagyjátékfilmként is működik
  • Megrázóan mutatja be a történteket
Player-méter
8
Támogatott és ajánlott tartalmaink

Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre

Így néz ki az a napi menü, amire a szakértők szerint a szervezetednek szüksége van

Hat nagyon komoly kocsi hat nagyon dögös lánnyal, de itt rád is szükség lesz!

További cikkeink a témában
Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet
Hirdetés