Anya Taylor-Joy még csak 28 éves, de már egy egész világ ismeri a nevét.

Ennek csak az egyik oka, hogy Anya egészen különleges szépséggel rendelkezik, ennél kicsit fontosabb, hogy karrierje során olyan rendezőkkel dolgozhatott együtt, mint Robert Eggers, Edgar Wright, David O. Russell, Denis Villenuve vagy George Miller. A legutóbbival éppen a héten debütáló Furiosa: Történet a Mad Maxből című akciófilmben nyílt alkalma a közös munkára, és ez az alkotás szolgál apropójául annak is, hogy most egy kicsit jobban szemügyre vesszük a hölgyet.

Az említett alkotás minden idők egyik legjobb akciófilmjének, a Mad Max – A harag útja című mozinak az előzményfilmje, mely a 2015-ben még Charlize Theron által megformált Imperátor Furiosa eredettörténetét meséli el, immár Taylor-Joy tolmácsolásában. A prequelben A harag útja összes fontosabb szereplője beköszön, akikhez a Dementus nevű új főgonosz csatlakozik Chris Hemsworth alakításában.

Íme a várva-várt film előzetese:

A Miamiban született, de Buenos Airesben, majd Londonban nevelkedett Taylor-Joy skót felmenőkkel rendelkező argentin apától és spanyol felmenőkkel rendelkező zambiai anyától származik, vagyis a családfáját tekintve az egzotikus jelző enyhe kifejezés. Fiatal kora ellenére is hosszú utat járt be, míg eljutott addig, hogy a neve a legnagyobb betűmérettel kerüljön ki egy blockbuster plakátjára. 15 éves koráig balettozott, 17 éves korában pedig modellkedni kezdett, de saját bevallása szerint már ekkor is a színészkedésben szeretett volna kiteljesedni. Amikor a Downton Abbey című sorozat népszerűsítéséhez csináltak vele egy fotózást, a széria egyik színésze, Allen Leech felfigyelt rá, majd bemutatta az ügynökének, és igazából innen számíthatjuk Anya színészkarrierjének kezdetét.

Első szerepét a Vámpírakadémia című sorozatban kapta, de végül a jelenete a vágószoba padlóján végezte, az Oxfordi gyilkosságok című sorozatban kapott mellékszerepében azonban végre a képernyőkre kerülhetett 2014-ben. Rögtön ezután fontos szerepet kapott Robert Eggers kiváló filmjében, A boszorkány című horrorban, ami akár meg is hozhatta volna az áttörést a számára, de végül nem így lett, hiszen a 2015-ben bemutatott filmet ismét kisebb sorozatszerepek követték.

Az ezt követő öt évben azért nagyjátékfilmekben is szerepelt, köztük olyan sikerekben, mint a Széttörve vagy az Üveg című Shyamalan-mozik, de a nagy áttörésre egészen 2020-ig kellett várnia, amikor a Netflix műsorra tűzte A vezércsel című szériát, melyben Anya egy zűrös életű sakkmestert formált meg. A széria premierjének idején éppen tombolt a pandémia, a mozik bezárásával pedig a figyelem a streamingszolgáltatók felé fordult. A vezércsel így hatalmas figyelmet kapott és mivel egy kiváló alkotásról beszélünk, a siker sem maradt el.

Innen már nem volt megállás, a színésznő felkerült az A-listára, ő pedig nagyon okosan használta a sikert. Az elmúlt négy évben olyan filmekben mutatta meg, mit tud, mint A boszorkány után újra Eggersszel leforgatott Az északi, az Amszterdam, a Dűne: Második rész, majd végül a héten a magyar mozikban is bemutatott Mad Max-mozi.

Mielőtt megmutatjuk a címben belebegtetett jelenetet, először pillantsunk rá a színésznő Instagramjára, mert itt is akadnak azért látványos dolgok:

Az emlegetett meztelen jelenetre Az északi című moziban került sor. A film rendezőjének egyébként már A boszorkány utolsó jelenetében is sikerült leimádkoznia a textilt a színésznőről, de ebben vajmi kevés látszik az egészből, ezért inkább az előbbit mutatjuk meg. A filmben a színésznő a főhős szerelmét alakítja, aki először egy nem túl látványos szexjelenetben jelenik meg teljesen meztelenül:

Ilyen tekintetben a film csúcspontja az a jelenet, amikor a pár egy meleg forrásban piheni ki a sztori fáradalmait. Íme:

A sajtóban is megjelent, hogy George Miller most debütált filmjében Anya mindössze harminc sornyi szöveget kapott, de mivel az általa alakított címszereplő nem a szavak, hanem a tettek embere, biztosak lehetünk benne, hogy kedvencünk a Furiosa: Történet a Mad Maxből című moziban szavak nélkül is elemi alakítást nyújt.

Csak jegyet kell váltanod az év akciótripjének ígérkező alkotásra, és erről végre te is megbizonyosodhatsz.

(Főkép: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

A héten Virginia idomaira csodálkozhatsz rá a mozikban

Mutatunk néhány látványos képet a gyönyörű Virginia Gardnerről.

Támogatott és ajánlott tartalmaink
További cikkeink a témában
Ahol a csúcsminőségű bútor életszemléletté nemesül
Hirdetés