Immár 43. alkalommal adják át az Arany Málnát, amit az elmúlt 12 hónap legrosszabb filmes teljesítményeinek osztanak ki a szervezők, de ha így folytatják, hamarosan elsöpri őket az internet népének haragja.

A köznyelvben csak Razziesként emlegetett filmes díjat egyébként már jó ideje azzal vádolják, hogy a bullying, vagyis az oktalan macerálás, zaklatás, kicsúfolás jelenségét teszi szalonképessé, így nem csoda, hogy a tavalyi botrány óta egyre erősödnek azok a hangok, melyek a rendezvény eltörlését szorgalmazzák.

A tavalyi díjátadót egészen biztosan nem dédelgetik szép emlékként a szervezők. Az történt ugyanis, hogy külön kategóriát hoztak létre Bruce Willisnek az elmúlt években egyre hanyatló karrierje, csúfos bukásai és borzalmas alakításai miatt. Aztán a díjátadó után néhány nappal a színész kiállt a nyilvánosság elé azzal, hogy súlyos idegrendszeri betegségben szenved, ami sajnos a szerepválasztásaira és a teljesítményére is kihatott. Mielőtt beindultak volna a lincselések, a felzúduló népharag csillapítása érdekében a szervezők gyorsan visszavonták Willis díját, sőt, ha már szabadkozásba fogtak, egyúttal bocsánatot kértek Shelley Duvalltól is, aki negyven éve kapott Arany Málnát a Ragyogás című Kubrick-horrorban nyújtott hisztérikus alakítása miatt.

Visszavonták Bruce Willis Arany Málnáját

Sőt, még ennél is tovább mentek.

Szóval 2022 nem volt a gála történetének legjobb éve, és úgy tűnik, az idei sem fog jobban sikerülni. Az Oscar-jelöltek bejelentése előtt egy nappal ők is közzétették a saját jelöltjeiket, melyek között ismét van egy olyan színész, aki miatt sokan megint a Razzies gárdájának vérét követelik.

Idén még Tom Hankset és Sylvester Stallonét is jelölték a legrosszabb színész díjára

A 2023-as Arany Málnára jelölt filmek és művészek között akad néhány meglepetés.

A botrány oka ezúttal az, hogy a szervezők a legrosszabb színésznő kategóriájában Ryan Kiera Armstrongot is jelölték a Tűzgyújtó című Stephen King-feldolgozás címszerepéért, aki a forgatás idején még csak 11 éves volt. A Twitteren elég nagy a felháborodás emiatt. Sokan emlékeztettek a Star Wars: Baljós árnyak című filmben a gyermek Anakin Skywalkert játszó Jake Lloydra, akinek igen sikerületlen lett az élete a híres szerep után. Néhány éve még le is tartóztatták engedély nélküli autóvezetés és hatósági intézkedés elleni ellenszegülés miatt, melyet követően a családja nyilatkozatot adott ki, hogy Lloyd súlyos mentális problémákkal küzd. Ezek kialakulásához hozzájárulhatott az is, hogy a hirtelen jött ismertség után hamar vége szakadt a színészi karrierjének, miután a film miatt sokáig volt a rajongók céltáblája és még egy Arany Málnát is zsebre tehetett.

Ryan Kiera Armstrong a Tűzgyújtó premierjének idején

Most ismét felerősödtek azok a hangok, melyek szerint nem szabadna egy ilyen fiatal színészt az alakítása miatt megcsúfolni, hiszen ez komoly lelki terhet okozhat az illetőnek. Sokan egyenesen a Razzies eltörlése mellett kardoskodnak, kijelentve, hogy a bullyingnak nem szabadna már napjainkban ekkora teret engedni. Kétségtelen, hogy a jelölés nem volt túl okos döntés a szervezők részéről, de azért az Arany Málna eltörlése egy ennél fontosabb kérdést is felvet: vajon mikortól tekinthető kicsúfolásnak a filmművészet művelőivel szemben megfogalmazott negatív kritika?

Most már csak a te véleményedre vagyunk kíváncsiak:

Szerinted tényleg káros és eltörlendő az Arany Málna?

(forrás: Independent)

Ez is érdekelhet:

A Top Gun és az Avatar második részét is jelölték a legjobb film Oscar-díjára

Az Akadémia végre nyitott a blockbusterek felé. Mutatjuk az idei Oscar-díj jelöltjeit.

És ezt olvastad már?
Hogyan válasszunk minden igénynek megfelelő számítógépházat?
További cikkeink a témában