Banksy munkásságát 150 graffiti, fénykép, szobor és installáció reprodukciója mentén láthatod Bécsben.

Már több mint egymillióan látták a The Mystery of Banksy – A Genius Mind című vándorkiállítást, amely 2021-ben indult világkörüli turnéra Münchenből, és most Bécsben is látogatható. A tárlat a híres brit graffitiművész munkásságát mutatja be 150 graffiti, fénykép, szobor és installáció reprodukciója mentén – szigorúan engedély nélkül.

Mystery of Banksy © COFO Entertainment

„Copyright is for losers ©TM“ – ez a mottója a híres brit street art művésznek, Banksynak és most a róla szóló kiállításnak is, amely „The Mystery of Banksy – A Genius Mind” címmel látható Bécsben, a Wiener Stadthalle Studio F-ben. A tárlat 150 graffiti, fénykép, szobor és installáció minőségi reprodukciója segítségével mutatja be a titokzatos street art művész munkásságát, akinek alkotásai óriási összegekért kelnek el az árveréseken, ugyanakkor csak magángyűjteményekben láthatóak.

A kiállítás különlegessége, hogy egyetlen bemutatott darabját sem engedélyezte a művész, hiszen Banksy kiléte a mai napig nem ismert.

Ettől függetlenül Banksy a világ feltehetően legismertebb graffitiművésze, akinek hol ironikus, hol politikai töltetű, de mindig költői alkotásai mindenkihez szólnak és mindenkit megérintenek - akár szeretné, akár nem. Az éj leple alatt készülő alkotásai a bennünket körülvevő világ alapvető jelenségeire és problémáira mutatnak rá, amivel Banksy tulajdonképpen dokumentálja korunk történelmét. 2010-ben a Time Magazin beválasztotta a világ 100 legbefolyásosabb embere közé.

Noha korunk egyik legdrágább művészei közé tartozik, munkássága rögtön felveti a kérdést, hogy kommercializálható-e a street art? Bemutathatók-e a művei múzeumokban és galériákban, főleg, hogy Banksy neve egyet jelent a kommercializmus elutasításával. A kiállítást végigböngészve ezen is lehet vitatkozni.

A „The Mystery of Banksy – A Genius Mind” című kiállítás 2023. február 4-ig látható Bécsben. Az Angliából származó, de Berlinben élő kurátor, Virginia Jean szerint „a tárlat kihagyhatatlan mindazoknak, akik szívesen foglalkoznak művészettel, politikával, a világ dolgaival és legfőképpen magukkal – és van érzékük a keserédes iróniához”.

The Mystery of Banksy – A Genius Mind
Wiener Stadthalle, Studio F
1150 Bécs, Roland-Rainer-Platz 1.
https://mystery-banksy.com/

(Forrás: Bécs Város Külképviseleti Irodája, fotó: Eurocomm-PR/Regina Hügli)

Ez is érdekelhet:

Ha Banksy ráfest egy graffitit, akkor az a ház már nem ugyanaz

A műalkotások növelik az ingatlanok értékét, ez olyan egyértelmű, hogy meglepő, amikor érvelni kell mellette. Olykor mégis kell, és a Building on Art, Hungary kezdeményezés pontosan ezt teszi.

És ezt olvastad már?
Még mindig sokkal többet tévéznek a magyarok, mint amennyit neteznek
További cikkeink a témában