Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Ki a valaha volt legjobb Batman? Milyen volt az első filmes hős? Joel Schumacher vagy George Clooney a hibás a legnagyobb Bat-buktáért? A Player igyekszik minden kérdésre választ adni.

Lewis Wilson

Batman (1943)

A ’40-es évek sorozatában még Batmobil sem volt, egy fekete Cadillac-kel furikáztak a hősök. Wilson a tüdőig húzott gatyájában még azonnali beutalót kapott volna egy kisegítő suliba. Hol volt akkor még a mindent visszaverő, extra minőségű Bat-szerkó? Az azonnal megjegyezhető arcú színész sok nő kedvencévé vált, ez viszont nem volt elég ahhoz, hogy összehozzon egy normális filmkarriert. Wilson eltűnt a süllyesztőben, mozis próbálkozásai kivétel nélkül megbuktak, így mi is csak azért emlékezhetünk rá, mert ő lehetett minden idők első filmes Denevérembere. De furán hangzik ez a szó…

Robert Lowery

Batman és Robin: 1949

A színész minden idők egyik legszerencsétlenebb Batman szerkóját volt kénytelen magára öltenie. Ha azt is hozzátesszük, hogy azért állt rajta ennyire rosszul, mert nem számára készítették, akkor már közelebb kerülünk a megoldáshoz. A kosztümöt Kirk Alyn termetére varrták, aki erősebb csontozatú volt Lowerynél, így szegény színész az egész évadon keresztül úgy nézett ki, mint valami erősen gyépés képregény fanatikus a taktarekettyési Comic Conon. Robert viszont játékával megpróbált fordítani vesztes helyzetén, ami végül sikerült neki. Az egyetlen olyan Batman & Robin feldolgozásról beszélünk, ami korához képest egészen rendben van, és ezt a színészeknek, valamint a hangulatnak is köszönhetjük.

Adam West

Batman: 1966

A régi Batman sorozat inkább volt megmosolyogtató, mintsem hithű képregény adaptáció, bár azzal nem lehet vádolni a készítőket, hogy nem próbálták meg a lehetetlent. West oldalra nyalt sérójával amolyan Roger Moore szinten hozta az elvárhatót, csak éppen voltak kisebb-nagyobb zavaró momentumok, mint például az idióta kosztüm, illetve a harcjelenetek. A James Bond hasonlóság egyébként nem lehetett a véletlen műve, hiszen a színészt fel is kérték egy Bond film főszerepére, amit nem vállalt el, helyette George Lazenbynél landolt a lehetőség, aki nem is átallott élni vele. A mai napig sem teljesen tiszta, hogy a sorozat alkotói paródiának szánták-e a ’66-tól ’68-ig futó, egyébként igen népszerű szériát, vagy halálosan komolyan gondolták az egészet. Paródiának egyébként tökéletes. West a mai napig is remekül szinkronizálja az igazságosztót a különféle rajzfilmekben, sőt, a Family Guy-ban ő maga a polgármester.

Michael Keaton

Batman: 1989 / Batman visszatér: 1992

Egy kisebb atomtöltet robbanásával megegyező mértékű támadás indult el Keaton ellen, amikor bejelentették, hogy hosszabb huzavona után őt választották meg Tim Burton súlyos víziójának főszerepére. Gyakorlatilag nem volt élő ember a földön, aki egyetértett volna a döntéssel. Mondjuk a hőbörgők biztosan egy kiéhezett spártai katona nem túl gyermeki lelkületével vágtattak volna neki a készítőknek, ha az eredetileg felkért arcok közül mondjuk Tom Selleck, Michael J. Fox, Arnold Schwarzenegger, vagy Bill Murray bújhatott volna bele a Batman gúnyába. Ehhez képest Keaton remek választásnak bizonyult, olyannyira, hogy maradt volna a harmadik részre is, de amint kiderült, hogy Burton kiszáll, és Joel Schumacher ül a rendezői székbe, kételkedni kezdett a széria folytatásának sikerességében. Tudott valamit. Keaton és Schumacher tárgyaltak, de amint kiderült, mi lesz az új irány, a főszereplő azonnal kiszállt a projektből.

Olan Soule - Batman hangja

Külön meg kell említenünk a ránézésre egyáltalán nem Batman kosztüm kompatibilis Olant, aki megszámlálhatatlanul sokszor volt a hős hangja a legkülönfélébb rajzfilmeken. Na jó, szám szerint 81-szer. Az ő bársonyos orgánumán szólalt meg Batman például olyan furcsa, Bat-univerzumtól távol álló, teljesen érthetetlen jelenésekben is, mint a Scooby Doo epizódok, illetve a Szezám utca.

Val Kilmer

Mindörökké Batman: 1995

A fáma szerint Val Kilmer éppen ihletet gyűjtött egy denevérbarlangban az itthon Ragadozók címmel futott (de nem Predator mozi) The Ghost and the Darkness filmhez, amikor megtudta, hogy felkérték Batman szerepére. Azonnal igent mondott, még csak el sem olvasta a forgatókönyvet. Erre mondják bizonyos kultúrkörökben, hogy epic fail. Schumacherről sem tudni, mit gondolt, mert valószínűleg ő is pontosan tudta, hogy a legendásan rossz természetű színésszel szinte lehetetlen együtt dolgozni, és még csak azt sem mondhatnánk, hogy csak és kizárólag rajta állt egyedül olyan hetykén a Batman ruha, mint a magyar vitéz bajsza, ezért senki más nem lett volna alkalmas a feladatra. William Baldwin is lett volna olyan jó, akit eredetileg felkértek a szerepre. Joel azt nyilatkozta a forgatás után, hogy Kilmer gyakorlatilag az utolsó statisztával is bunkó volt, ésszerűtlen, arrogáns baromként viselkedett, és az a két hét volt közös munkájuk legszebb része, amikor nem beszéltek egymással. Kilmer alakítása a hatalmas arcához képest nem volt túl meggyőző, de mégsem az ő játéka volt a legrosszabb, hanem a borzasztó rendezés, avagy ahogy a rajongó mondaná, Joel Schumacher ámokfutása, ami sajnos akkor még nem ért véget.

George Clooney

Batman és Robin: 1997

Minden idők legrosszabb Batman filmjét, sőt, hogy mást ne mondjunk, minden idők egyik legrosszabb filmjét az egyébként zseniális Clooney sem tudta megmenteni. Mondjuk azt hozzá kell tenni, hogy nem is akarta. Később bevallotta, hogy Batmanből mágikus módon meleg férfit varázsolt, de ez már fel sem tűnt az olyan apróságok mellett, mint a Batman hitelkártya. Belegondolt bárki is, hogyan igényelhette főhősünk az ominózus fizetőeszközt? Besétált a legközelebbi bankba teljes felszerelésében, kért egy sorszámot, majd leült az ügyintézővel szemben? Keresztneve? Batman. Családi neve? Csak Batman. Lakhelye? Titkos. Foglalkozása? Öööö… bűnügyi koordinációs menedzser. Uram, máris felvettük az adatait. Clooney egyébként hibáztatható a film minőségéért játéka miatt, de legalább hozta a szokásos formáját, elugrott például egy Vészhelyzet epizód felvételére teljes szerelésében, és lenyilatkozta, hogy szerkója levétele túl nagy problémát okozott, ezért legalább egyszer (!) bele is pisilt a Batman ruhába. Clooney bármennyire is jó arc, sokat tett azért, hogy kínzásként gondoljunk a Batman & Robin mozira, de nem akartuk rituálisan kivégeztetni azért, mert Joel Schumacher agyilag finoman szólva sem volt százas. A ruhán található mellbimbókat sosem fogjuk megbocsátani neki.

Christian Bale

Batman – Kezdődik: 2005 / A sötét lovag: 2008 / A sötét lovag – Felemelkedés: 2012

Bale és Nolan összefonódásaiból csak jó születhet. A színész nem egy képregényes Batman filmbe szállt be, hanem egy igazi akciódús, agyas blockbusterbe, amiben fontos az emberi vonal, ezért Batmanből végre embert varázsoltak, de kőkemény harcosként mutatták be, és megmagyarázták felemelkedésének minden egyes pontját. Bale talán a legjobb választás volt a Kezdődik főszerepére, de ő sem volt egyedül: David Boreanaz, Joshua Jackson, Jake Gyllenhaal és Cillian Murphy is szóba került, aki később Scarecrow szerepére lett beosztva. Az meglehetősen szerencsés tény, hogy anno Bale elbukta Robin szerepét a Batman Foreverben, elég rosszul is nézett volna ki Chris O’Donnell helyén, vagy hogy mást ne mondjunk, borzasztóan festett volna a Batman & Robinban a New Kids On The Blockot alázó fülbevalóval a fülében. Aki kicsit is ismeri a színész alakításait, az tudja, hogy a szerepeit teljes egészében megéli, ezért volt lehetséges, hogy még az öltözőjére is a „Bruce Wayne” név volt felírva, és hogy háromszor ment el teljes egészében a hangja a forgatások alatt, mert annyit gyakorolta a jó öreg mély Batman hangot. Aki látta például A gépészt, az tudja, hogy mire képes, ha fogynia kell: 54 kilót adott le, hogy anorexiásnak tűnjön. Mondhatjuk, hogy sikerrel abszolválta a feladatot. A Kezdődik kedvéért viszont vissza kellett híznia, ami túl jó sikerült neki, több mint 45 kilót szedett fel, ami miatt a kollégái „Fatman”-nek kezdték szólítani. Hogy ezek után gyorsan ledobott közel 10 kilót, azon már meg sem lepődünk. Bale ezek után az egyik legjobb Batmannek tekinthető, és aki meg tudja ugrani a szintjét, az előtt kérdés nélkül borulunk le mindannyian.

Öltözz úgy, mint Joseph Gordon-Levitt, a legújabb Batman-film sztárja! 

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.