Aki gyermekként látta a méltán világsikerű Sivatagi show című természetfilmet, az tudja, hogyan néz ki, amikor a szavanna állatvilága rendesen teletömi magát erjedésnek indult gyümölcsökkel. A matarészeg állatokon rengeteget röhögtünk, most pedig egy Törökországban készült videónak hála már azt is tudjuk, hogyan néz ki, ha egy emlős nem az alkoholtól, hanem valamilyen hallucinogéntől áll be, mint a gerely.

A török mezőgazdasági minisztérium közlése szerint múlt hét csütörtökön találtak egy fiatal barnamedvét, aki egy kicsit túl sokat fogyasztott a helyiek által deli balnak, azaz őrült méznek nevezett természetes édességből. A mézet a Fekete-tenger és a Himalája környékén élő méhészek termelik már évszázadok óta a rododendron virágának pollenjét fogyasztó méhek segítségével. Az említett virág természetes neurotoxinokat termel, így az ezekből készült méz hallucinogén hatású. Keserű méznek is szokták nevezni, hiszen a színe egy kicsit pirosasabb, az íze pedig – igen, kitaláltad – keserűbb, mint a hagyományos virágmézeké.

Az ízénél azonban a deli bal hatása sokkal érdekesebb.

A neurotoxin miatt ugyanis az őrült méz az elfogyasztott mennyiségtől függően hallucinációkat, lassuló szívverést, átmeneti bénulást vagy akár eszméletvesztést is okozhat. Ezt a hatást tapasztalhatta meg az a fiatal nőstény barnamedve, akire múlt hét csütörtökön bukkantak rá az ország északnyugati részében található Düzce tartományban, nagyjából 210 kilométerre Isztambultól.

A medve valahogyan nagyobb mennyiségű deli balhoz jutott és nemigen akart belőle bespájzolni későbbre. Mutatjuk, hogyan néz ki egy durván beállt medve:

A láthatóan dezorientált állatot elszállították egy helyi állatorvoshoz, majd a kezelés után ugyanott engedték szabadon, ahol megtalálták, így a sztorinak happy end lett a vége. Miután a mezőgazdasági minisztérium megosztotta a fenti videót, a medve igazi híresség lett a török médiában. Az illetékesek Balkiznak nevezték el a medvét, ami magyarul nagyjából mézes lányt jelent.

Az esetről eszedbe juthat annak a 85 kilós medvének a sztorija, aki arról lett híres, hogy 1985-ben Kentuckyban felzabált 31 kilónyi első osztályú kolumbiai kokaint. Az ő sztorija mondjuk nem végződött ilyen vidáman, de legalább filmet forgatnak belőle.

(Forrás: The Washington Post, főkép: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

Egyes francia golfklubok felmentést kaptak az aszály miatti öntözési tilalom alól, ezért a tiltakozók betont öntenek a lyukakba

A golfpálya-tulajdonosok a franciák „magyar taxisai”, csak ott ezt nem hagyja szó nélkül a nép.

És ezt olvastad már?
Síelés vagy bulizás? Síelés ÉS bulizás!