A Belemenés tényleg belemegy mindenbe, bekukkanthatunk Csepelyi Adrienn, de tulajdonképpen általa egy átlagos vidéki lány életébe – és kiderül, hogy mindent a szenvedély irányít. Sokkal több mint focikönyv, ugyanakkor több mint egy klasszikus életrajzi könyv. Olyan, mint az írója.

Amikor 2012-ben berongyolt a szerkesztőségbe egy fekete hajú leány seggig érő bőr dominacsizmában, hogy beszélgessünk arról, miként illeszkedne a sportrovatba, nemigen gondoltam arra, hogy néhány év múlva dagadó szüggyel lapozgatom majd a focis könyvét. Pedig épp ez történik. Csepelyi Adri akkor még csak egy nyíltan Liverpool-drukker, lelkes, és roppant tehetséges szerző volt, aki egy ideig a Player csapatát erősítette, ma meg már talán ő a legizgalmasabb női író az országban, Junior Prima- és Népszabadság-díjjal.

Aki idén megírta az egyik legjobb focis, liverpoolos, foci Eb-s életrajzi szenvedélykönyvet, ami valaha magyar nyelven megjelent.

A Belemenés egy olyan lendületes, olvasmányos mű, amit a laikusok is képesek csillogó szemmel és mosolyra húzódó szájjal olvasni telefonfény mellett éjszaka (saját tapasztalat!), és amitől azon kapod magad, hogy észrevétlenül fogynak a lapok. Egy olyan könyv, melyből megtudod, hogy egy penyigei kislány hogyan lesz focirajongó, miért épp Anglia, a Liverpool és a YNWA-tetkó, miközben benyitunk egy csomó ajtón, operától kezdve, bulldogon át a közéleti újságírásig.

Általában nem tudjuk, egy-egy könyv mennyire adja vissza az író személyiségét, hiszen nem ismerjük, sokszor még az igazi nevét sem, most viszont elárulhatom, mivel jól ismerem Adrit: a Belemenés tényleg ő – önirónia, sajátos humor, irracionalitás.

És Adri az, aki a cím miatt az orromra koppint, mert rosszul viseli, ha a nőket nem kezelik egyenrangúnak. De közben pontosan tudja, hogy ez részemről nem negatív megkülönböztetés, hanem tisztelet. Mert Magyarországon ezt igenis ki kell emelni. Egyelőre.

A könyv egy valóságos látlelet az életről, a fociról, de leginkább a szenvedélyről. Tizenkét éves korában robbant be Adri életébe a foci, ami a mai napig meghatároz mindent nála, sőt egyre jobban. Húsz évvel később pedig mindezt könyvbe foglalta.

A Belemenést most 2904 forintért megveheted az Európa Könyvkiadónál.

Na végre, egy popkulturális műsor, amiért érdemes bekapcsolni a rádiót!

Ha csak egy műsort hallgatsz meg a héten, amiben valódi tartalom is van, nem csak idétlen, röhögés, akkor a Popfilter legyen az.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!