Tarantino azt akarja, hogy nézd meg ezt a filmet – Csúnya, gonosz bácsik-kritika

Quentin mester szerint ez az év filmje. Kicsit korán van még az ilyesfajta kijelentésekhez, az azonban biztos, hogy a Big Bad Wolves ott lesz 2014 legjobbjai között. Mármint itthon.

Méghozzá azért itthon, mert ezt az izraeli filmet 2013-ban mutatták be hazájában, azóta a fesztiválokat járja, meglehetősen nagy sikerrel, csak hogy érthetőbb legyen a tarantinói kijelentés, ő a tavalyi év legjobbjának értékelte. Az a tény, hogy mindenki imádja ezt a velejéig romlott mozit, legalább annyira meglepő, mint egy káromkodás Ford Fairlane szájából, olyan, mintha David Fincher egy viccesebb napján rendezte volna. Beteg humorral átszőtt bosszúsztori ez, amit Hollywood csak nagyon ritka pillanataiban mer bevállalni.

A film egy gyerekgyilkossági sorozat feltételezett elkövetője, a legutóbb meggyilkolt kislány apja, és egy rendőr hármasának mocskos sztoriját meséli el, amelyben az apa, Gidi (Tzahi Grad) és a rend szilárd őre, Micki (Lior Ashkenazi) meg vannak győződve arról, hogy a brutális tett egy tanár, Dror (Rotem Keinan) nevéhez fűződik. Láthatóan senkinek sincs kedve törvényesen játszani a kihallgatás nevezetű játékot, így hamarosan több vér folyik el, mint amennyi feltétlenül szükséges lenne, Dror azonban folyamatosan csak azt ismételgeti, hogy nem ő gyilkolta meg a lányokat. Pedig valaki megtette, már csak az a kérdés, hogy ki.

Aharon Keshales és Navot Papushado mozija egy jól irányzott rúgás a fejbe, száztíz percen keresztül tartja fenn a feszültséget, közben pedig még képes megröhögtetni is, pedig itt-ott indokolatlan mennyiségben folyik a paradicsomlé. Persze a Kill Bill-en is úgy röhögtünk, hogy a Globus-gyár teljes éves paradicsomlé-készlete elszivárgott a játékidő alatt. Bizonyos pontjain kell hozzá gyomor, maradjunk annyiban.

A film műfaji korlátaihoz képest szépen kidolgozza a karaktereit, de érthetetlen módon épp a feltételezett gonosz szála hiányos, nem is igazán érteni, hogyan került képbe, csak annyit tudni, hogy nagyon szeretnék a túlvilágra küldeni őt mindenféle eszközökkel ezek a csúnya, gonosz bácsik. Tarantino nem tévedett, tényleg mocskosul jó filmmel van dolgunk, így aki szereti a bosszúmozikat, a kemény kihallgatásokat, a nagyon-nagyon sötét humort, és nem fél a vértől, az ne gondolkodjon, mert tényleg nincs kizárva, hogy műfaján belül nem látunk már jobb filmet idén.

9/10

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon