Matty Jordan tavaly novemberben költözött az Amundsen-Scott déli-sarki kutatóállomásra, a kiküldetés pedig hamar közösségimédia-sztárt csinált belőle.

Jordan az Instagramon és a TikTokon is rendszeresen oszt meg videókat arról, milyenek a hétköznapok ilyen szélsőséges viszonyok között. Jelenleg tombol a tél arrafelé, ami azt jelenti, hogy nem ritkán zuhan a hőmérséklet mínusz 50 Celsius fok alá, amit európai aggyal még elképzelni is nehéz.

Most van egész évben a leghidegebb. Esténként mínusz negyven fok alá hűl a levegő, és ha ehhez hozzáadjuk az állandó 22 km/órás szelet, nagyjából mínusz 57 fokos hőérzettel kell szembesülnünk.

Hogy ez mit jelent a gyakorlatban, azt emberünk szinte naponta demonstrálja az általa megosztott videókkal és képekkel, melyek közül most az egyik klipje hatalmas köröket futott a neten. Ebben Jordan azt mutatta meg, mi történik, ha felpattint odakint egy doboz kólát és megpróbálja azt egy pohárba önteni.

@mattykjordan I tried to pour a can of coca cola in Antarctica. It was -57°c and it turns out im having frozen coke instead. #antarctica #antarctic #coke #cocacola #cola #cocacolachallenge #slushy #slushie ♬ original sound - Matty Jordan | Antarctica

Ilyen hidegben egyébként bármilyen folyadék nagyon gyorsan megfagy. Emberünk ezt bizonyítandó mutatott már meg kővé dermedt rament, a filterrel együtt tömbbé fagyott teát, ebben a videóban pedig azt szemléltette, hogyan párolog el másodpercek alatt az odakint szétlocsolt forró víz:

Jordant egyébként nemcsak az ezekhez hasonló mutatványai miatt érdemes követni, de azért is, mert az ember a segítségével betekintést nyerhet abba, hogyan is néznek ki a sarkkutató hétköznapjai egy olyan helyen, ahová egy átlagember soha nem juthat ki.

(forrás: Ladbible)

Ez is érdekelhet:

Nike cipőt találtak egy 370 éves festményen szereplő kisfiú lábán

Valószínűleg az időben visszautazó kígyóemberek adták a lábára.

És ezt olvastad már?
A noszvaji lombházak, ahol a legjobbat hozhatod ki magadból
További cikkeink a témában