Már több mint hatszázezerszer hallgatták meg a Spotifyon a Heart On My Sleeve című számot, melyben Drake és The Weeknd énekelnek a szerelem sötétebb oldaláról. Nem csoda, hogy a dalra ennyien kíváncsiak, hiszen világsztárokról beszélünk, a dolog szépséghibája csupán annyi, hogy a két zenésznek semmi köze nincs a dalhoz, amit teljes egészében egy mesterséges intelligenciának köszönhetünk.

Efelől persze a dal adatlapja sem hagy semmilyen kétséget, hiszen meg sem említi a két híresség nevét. Előadóként egy bizonyos Ghostwriter van feltüntetve, akinek egyelőre csak ez az egy száma található a zenei streamingszolgáltató adatbázisában.

Előfordulhat, hogy nem sokáig hallgathatod meg ezt a dalt a platformon. Idepakoljuk, de ne csodálkozz, ha egyszer csak elérhetetlenné válik:

Az ok, amiért mi nem halogatnánk a meghallgatását, ha kíváncsi vagy rá, nem más, mint hogy jelenleg nagyon vékony jégen jár, aki hasonló technológiával csinál olyan alkotásokat, melyek egy létező művész kézjegyeit utánozzák. A technológia védelmében felszólalók arra hivatkoznak, a zenei paródia bárki számára megengedett, az ellenzők szerint viszont a mesterséges intelligencia segítségével létrehozott zenei műveket nem igazán helyes paródiának minősíteni, hiszen ezek valójában új alkotások, melyeket a másolt előadók zenei mintáiból trenírozott robot hoz létre.

Egy dologban mindenki egyetért:

egyre égetőbb az igény arra, hogy végre megtörténjen a művészeti alkotásokat gyártó képi, zenei és nyelvi tanuló modellek ügyének jogi rendezése.

Drake és The Weeknd még nem reagáltak a dalra, de egészen biztos, hogy Drake nem örül a fejleménynek, hiszen ő egyszer már kinyílvánította a véleményét egy ehhez hasonló ügyben. Amikor a közelmúltban egy algoritmus segítségével megalkották a Munch című dalt, melyben az ének az ő hangján szólalt meg, Drake az Instagramon azt írta, hogy „ez volt az utolsó csepp a pohárban”.

Kíváncsian várjuk, merre alakul ez az egyre nagyobb méreteket öltő, és a zenei szcéna jeleseit minden bizonnyal komoly aggodalommal eltöltő trend.

(Forrás: Techcrunch, főkép: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

Egy mesterséges intelligencia szerint így fognak kinézni az európai országhatárok 2100-ban

Ha ez igaz, egész Európa nagyon meredek évtizedek elé néz. Mi, magyarok különösen szívhatjuk a fogunkat a térképet látva.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre

Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet

150 000 táncoló robotfűnyíró: a technológia a fejlesztés mögött

További cikkeink a témában