A Netflix szép hullámokat vert fel új dokumentumfilm-sorozatának Kleopátráról szóló epizódjával, mely május 10-én debütál a platformon. A Kleopátra, Egyiptom királynője című részben ugyanis a közismerten makedóniai származású fáraót egy fekete színésznővel játszatták el, miközben végső soron mégiscsak egy történelmi ismeretterjesztő szériáról lenne szó.

Korábban is láthattunk már merész színészválasztással megoldott történelmi alkotásokat, de míg például a 2021-es, Boleyn Annáról szóló drámasorozatban meg lehetett magyarázni a fekete címszereplőt azzal, hogy fikcióról van szó, egy dokunál ez nemigen lehet érvényes kifogás.

A fekete bőrű Kleopátra annyira sarkig ért a történelemhamisítást kiáltóknál, hogy a Netflix utólag kénytelen volt letiltani a kommenteket a darabhoz készült előzetes alatt a YouTube-on, mielőtt végleg agyonnyomták volna a klipet a fikázó hozzászólások.

Ezzel azonban még nincs vége a sztorinak, egy egyiptomi jogász ugyanis nem elégedett meg azzal, hogy a mérgét néhány haragos komment képében ventilálja az online térbe. Mahmoud al-Semary hivatalos feljelentést tett, melyben arra kéri az illetékes ügyészséget, hogy azonnal tiltassa be a Netflixet Egyiptomban. Annyira felpaprikázta magát, hogy egyenesen bűncselekményként emlegeti a streamingszolgáltató alkotását, és nem elégszik meg azzal, hogy az ominózus műsorszámot vegyék ki a kínálatból, helyette mindenre kiterjedő nyomozást és a szolgáltatás teljes betiltását kéri.

A jogász szerint azzal, hogy a film afrikai királynőként azonosítja az utolsó fáraót, semmibe veszi az egyiptomi hagyományokat és az egyiptomi iszlám identitást.

A fekete bőrű Kleopátra ellen egyébként az ország korábbi régiségügyi minisztere, Záhi Havássz is felszólalt, tényhamisításként értékelve a Netflix alkotását. Ez teljesen helytelen. Kleopátra görög volt, vagyis szőke volt, nem fekete bőrű – állította.

Ezzel párhuzamosan ismét megszaporodtak a Netflix színészválasztásaival kapcsolatos mémek az interneten. Jelenleg egy rakás olyan kép kering a Twitteren, melyek szerint a streamingszolgáltató lassan a jegesmedvéket is barnamedvékkel, a havat pedig sárral fogja eljátszatni. Nem túl elegáns savazások, de valamennyire érthető reakció arra, hogy ezúttal a stúdió egy történelmi dokumentumfilmben cserélte fel egy valóban létezett személyiség származását.

(Forrás: Egypt Independent)

Ez is érdekelhet:

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A kutya az ember legjobb barátja, de miért és mióta? És miért ne lehetne a tiéd is?

Hagyjuk a szexualitást a hanyatló nyugat ópiumának, de töltsük ki A tanú-kvízt!

Akkora istentelenül büdös nagy öngólt lőtt a rendőrség a TikTokon, hogy hirtelen azt sem tudjuk, hova nézzünk

További cikkeink a témában
Új sorozat a Playeren: Akarok egy kutyát! Kattints az első részért!
Hirdetés