Hatszázezer embert várnak a Szajna partjára az olimpia megnyitójára.

A nyári párizsi olimpia és paralimpia érmesei egy-egy darabkát hazavisznek majd az Eiffel-toronyból: minden egyes medálba 18 gramm kerül majd a város jelképéből. A „darabokat” az Eiffel-tornyot karbantartó vállalat porciózza majd ki.

A nyitóünnepség is a torony közvetlen közelében, a Szajna-folyó partján lesz, noha korábban találgatások indultak az esetleges helyszínváltoztatásról, miután december elején a Szajna-parton, az Eiffel-torony közelében egy férfi, aki véres akciója előtt videóban hűséget fogadott az Iszlám Államnak, megtámadott három embert, közülük egyet megölt.

A francia biztonsági szolgálatok előtte és azóta is folyamatosan kétségüket fejezik ki, hogy akkora területet, mint ahová az olimpia nyitóünnepségét is tervezik, teljes mértékben biztonságossá lehet tenni. Amelie Oudea-Castera sportminiszter viszont egy interjúban azt mondta, hogy „nincs B tervünk, egy koncepciónk van, amely több altervet is tartalmaz, és megfelelő a biztonsági kapacitásunk a rendezvény biztosítására.”

A július 26-i nyitóceremónián nagyjából hat és fél kilométeres szakaszon, megközelítőleg 160 hajón fognak mintegy tízezer sportolót szállítani a Szajnán, és a kalkulációk szerint a parton hatszázezer ember lesz majd jelen. A záróünnepséget augusztus 11-én rendezik majd.

(Forrás: MTI)

Ez is érdekelhet:

Az Eiffel-torony a Lego eddigi legmagasabb készlete

Több mint 10 ezer darabból áll és 1,5 méter magas a Lego Eiffel-torony készlete, amivel egy nagy adag Párizs költözik a lakásba.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

World Margarita Day – Egy újabb ünnepet köszönthetünk köreinkben, már Magyarországon is

Most a görögöket bosszantotta fel a Netflix a homoszexuálisként ábrázolt Nagy Sándorral

Új előzetest kapott a film, melyben az USA egy polgárháború poklába süllyed

További cikkeink a témában