John Cleese, a legendás Monty Python 82 éves törzstagja már többször kikelt a politikai korrektség és az eltörléskultúra ellen, és a texasi South by Southwest nevű fesztivál egyik panelbeszélgetésén múlt hét pénteken ismét bebizonyította, hogy magasról tojik arra, egyesek szerint mit szabad mondani és mit nem a 21. században.

A John Cleese in Conversation címmel meghirdetett másfél órás színpadi beszélgetésen az angol humoristán kívül olyan komikusok vettek részt, mint Jim Gaffigan, Dulcé Sloan és Ricky Velez, a moderátor szerepében pedig Dan Pasternack, a Portlandia című sorozat producere volt jelen.

A beszélgetés résztvevői (Balról: Dan Pasternack, Dulcé Sloan, Jim Gaffigan, John Cleese és Ricky Velez)

A beszélgetés már szinte az első percben fura irányt vett, amikor a fekete Sloan bedobott egy viccet a gyarmatosításról, amire Cleese azt válaszolta, hogy az emberek hajlamosak elfelejteni, hogy nem a britek kezdték a gyarmatosítást.

„Tudjuk, de aztán annyira jól csináltátok – válaszolta Sloan. Ez az oka annak, hogy itt vagyok. Itt sem kellene lennem.”

Ezen még nevetett a közönség, de aztán Cleese hozzátett valamit, amire már sokan inkább a fejüket vakarták:

„Ja, hát kaptál tőlünk egy ingyenes utat.”

Bár ez már a show meredekebb része volt, a The Hollywood Reporter tudósítója szerint ekkor még a közönség legnagyobb része vette a lapot. Aztán Cleese folytatta:

„A történelem az erőszak története. Azoknak az erősebb embereknek a története, akik megverték a gyengébbeket, és ez mindig is így volt. Ez nagyon ízléstelen, de azért azt állítani, hogy egyik csoport sokkal rosszabb volt a másiknál... Azt például tudod, hogy az angolok kétszer is rabszolgák voltak?”

Sloan valószínűleg láthatta, hogy nem túl jó irányban halad a beszélgetés, és bedobta, hogy igazából a legnagyobb baj a hollandokkal van, ami egy időre el is vette a téma élét, de néhány perc múlva Cleese ismét akcióba lendült:

„Az emberek manapság versenyt csinálnak abból, ki volt jobban elnyomva. Mi, az angolok, négyszáz évig voltunk elnyomva a rómaiak által Krisztus születésétől 400-ig.”

A moderátor ekkor már közbeszólt, megállapítva, hogy Cleese nemigen tud eltávolodni a témától, a másik vendég, Ricky Velez pedig kerekperec bemondta a mikrofonjába, hogy ez az egész most már kezd kényelmetlen lenni, majd megkérdezte:

„Ez most egy újabb Dave Chappelle-show, vagy mi?”

A komikus itt Chappelle-nek a Netflixen is megtekinthető különkiadására utalt, mely miatt a kiváló komikust több szervezet is támadta transzfóbia vádjával.

Tényleg transzfób és homofób lenne Dave Chappelle legújabb netflixes stand-upja?

Vagy a károgóknak simán csak nincs humorérzékük és/vagy képtelenek értelmezni, amit a komikus mond?

Cleese okfejtését Sloan próbálta meg ismét megszakítani azzal, hogy ő nem akar beszállni ebbe a versenybe, de az angol komikust nem lehetett eltántorítani. „Kártérítést követelek Olaszországtól! – mondta, majd folytatta: – Aztán 1066-ban jöttek a normannok. Szörnyű népség Franciaországból, akik harminc évig tartottak minket megszállás alatt, és attól tartok, emiatt is kártérítést kell kérnem.”

„Nos, ezért nem szabad mobiltelefont behozni” – próbálta meg elviccelni a dolgot Pasterneck, majd viccesen megjegyezte, hogy ha így megy tovább, Cleese hamarosan a zsidókártyát is ki fogja játszani. Erre az angol humorista valóban rákezdett egy zsidóviccre, mire Sloan felállt, odament Cleese-hez, és elvette tőle a mikrofonját, amit Pasterneck annyival kommentált, hogy most megmentették a gyarmatosítót. Sloan ezzel folytatta:

„Megmentettem egy komikust, akinek nagyon tisztelem a munkásságát.”

Cleese persze nevetett, de a közönség soraiban eddigre már inkább a kínosan fészkelődők voltak többségben.

Cleese az eseményen, miután egy ideig elvették tőle a szót... és a mikrofont

Az angol végül visszakapta a mikrofonját, éppen akkor, amikor a globális felmelegedés volt a téma, és ezt sem hagyta fura megjegyzés nélkül. „Az a helyzet, hogy hamarosan halott leszek, és emiatt én a globális felmelegedés mellett vagyok, mert nem szeretnék többé megfázni” – mondta, Pasterneck pedig gyönyörűen lecsapta a magas labdát:

„Ahova te mész, ott biztos nem fogsz fázni.”

Ezen szerencsére már mindenki szívből tudott nevetni – Cleese is –, az eseményt pedig a furcsa közjáték ellenére is jó kedvvel zárták a résztvevők.

Nem Cleese az egyetlen humorista, akinek manapság meggyűlt a baja a közönség érzékenységével:

Éjsötét rasszista vicc miatt törölnének egy komikust a Netflixről, Jeremy Clarkson kiállt mellette

Kapaszkodj meg, mert ez a vicc Magyarországon még rosszabbul hangzik.

(Forrás: The Hollywood Reporter, képek: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
Hirdetés