Jimmy Carr egy brit komikus, aki leginkább morbid poénjairól és elképesztően irritáló nevetéséről híres. Legutóbb azzal került be a hírekbe, hogy A sötét anyag című különkiadásán elhangzott egy olyan vicc, ami miatt most több ezren követelik, hogy a Netflix tüntesse el a műsorszámot a kínálatából.

A show egyébként magyar regisztrációval is megnézhető, és mivel az ominőzus poén nálunk még rosszabbul hangzik, mint az angoloknál, ha láttad a műsorszámot, tutira felkaptad rá a fejed. Carr ezt adta elő közönségének:

Soha nem említik a cigányok százait, akiket a nácik megöltek... mert senki sem akar beszélni a pozitív dolgokról.

Igen, tudjuk, ez valóban a „huh!” kategória egy különösen erős darabja, amihez tényleg kell gyomor, de akik elmentek Carr felépésére, valószínűleg tudták, mire számíthatnak, hiszen a komikus nem arról híres, hogy tiszteletben tartaná a társadalmi tabukat. A Netflix közönsége már egy kicsit nagyobb kör, és bizony nem egy olyan néző akadt, akinek nem igazán jött be ez a nagyon morbid és tiszteletlen poén.

A sztori főszereplője, Jimmy Carr

Jó szokás szerint még egy online petíció is indult a műsorszám törlése érdekében, melyet néhány hét alatt 15 ezren írtak alá, a Twitteren pedig rövidesen megjelent a humorista bojkottját szorgalmazó #CancelJimmyCarr hashtag, ami szinte már természetes velejárója azoknak az ügyeknek, melyekben valaki nem tanúsít kellő érzékenységet a társadalom valamely csoportjával szemben.

Végül Jeremy Clarkson, a Top Gear egykori házigazdája kelt a komikus védelmére, aki a The Times hasábjaira írt véleménycikket az esetről, melynek már a címe sem hagy kétséget a felől, milyen állásponton van az ismert showman:

Jimmy Car eltörlése lenne a legbetegebb vicc

Clarkson leírja, hogy az említett poén természetesen megbánthatta a cigányságot, de mégis csak egy vicc volt, nem valamiféle hadüzenet. A cikkben felteszi a kérdést: „Tényleg annyira hülyék lettünk, hogy nem látjuk a különbséget két ember között, akik közül az egyiknek horogkereszt van a homlokára tetoválva és egy East End-i kocsma alagsorában böfög szélsőjobbos propagandát féltucat skinheadnek, a másik pedig színpadon próbálja megnevettetni az embereket?” A cikkben leszögezi:

„Ha valaki, akit azért fizetnek, mert megnevetteti a közönséget, fellép egy humoresten, meg kellene engednünk neki, hogy azt mondjon, amit akar.”

Clarkson szerint Carr ismeri a közönségét és tudta, meddig mehet el, a poénja pedig nevetést váltott ki. Ha ugyanezt kontextus és hallgatóság nélkül mondta volna, az őrült és gusztustalan dolog lett volna, mely esetben érthető lenne a zúgolódás.

A sötét anyag egyébként még mindig elérhető a Netfilxen, és mivel a szolgáltató szerencsére nem a cenzúrájáról híres, valószínűleg ott is marad.

Ez is érdekelhet:

Sean Penn egy „hablatyoló bolond”, amiért visszasírja a férfias férfiakat

Penn szerint egyre több férfi húz szoknyát nadrág helyett és neki ez nem tetszik. Tragikus a csávó.

(forrás: LADbible, képek: Getty Images)

Támogatott és ajánlott tartalmaink
További cikkeink a témában
Ahol a csúcsminőségű bútor életszemléletté nemesül
Hirdetés